Супер скандал! Асен Василев не зачита ВАС, решен е да затрие неудобните кметове

https://svobodnoslovo.eu/politika/super-skandal-asen-vasilev-ne-zachita-vas-reshen-e-da-zatrie-neudobnite-kmetove/131832 SvobodnoSlovo.eu
Супер скандал! Асен Василев не зачита ВАС, решен е да затрие неудобните кметове

Провалът на ПП в местните избори се оказа чудесен повод за бившия финансов министър да потърси алтернативни източници за справяне с бюджетния дефицит.

В ролята на дойна крава за Василев се оказаха българските общини, които избраха кметове от различни на неговата политически формации. Попълвайки пробойните в държавната хазна с пари на общините обаче, Василев не наказва кметовете, а българските граждани в тези населени места.

 

По негова инструкция Управляващите органи по оперативни програми са възприели нова практика за повторно издаване на вече отменени от Върховен административен съд (ВАС) финансови корекции. Това е безпрецедентна война между институциите.

До сега не беше се появявал политик, било той и министър, който да се постави над закона и решения на ВАС. Явно размерите на бюджетния дефицит са били по-плашещи от угрозата Асен Василев да се конфронтира с най-висшата съдебна инстанция.

Друга интересна стъпка на Василев бе да внесе промени в Закона за държавния бюджет, от където отпадна доказалият ефективността си във времето инструмент на тристранните споразумения.

С две думи това бе механизъм, чрез който бенефициентите по европейски проекти (общини и държавни институции), Управляващите органи и министерството на финансите уреждаха отношенията си в края на програмния период. По този начин се стимулираше общините да участват активно в международни проекти и да реализират повече инфраструктурни и социални подобрения за своите граждани.

Василев обаче предприе съвсем различен модел на поведение. От една страна притискаше Управляващите органи да налагат повече санкции на неудобните кметове, а от друга през собственото си министерство изискваше наложените санкции преди да се произнесе съдът, като се позоваваше на чл. 106 от Законът за публичните финанси прихващане на дълга от подлежащи на отпускане средства за целева субсидия за капиталови разходи и обща изравнителна субсидия на общините, съгласно чл. 53 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

С други думи неудобните кметове няма да могат да работят през идните години, гражданите в тези населени места трябва да се разбунтуват и ПП да овладее местната власт. Разбира се така и дупката в бюджета ще стане по-малка.

Добре е тези трикове за намаляване пораженията в публичните финанси да станат достояние на всички. Важно е служебното правителство бързо да поправи щетите от безумната агресия на МФ спряно българските общини.

Ако бюджетът ще се кърпи аварийно със сигурност това не трябва да става чрез мними санкции и арогантно незачитане решенията на ВАС. А който е поставил себе си над съда е редно да понесе наказание. Ако не от институциите, то задължително от избирателите.

https://blitz.bg/

3 Коментара

Посетител

преди 1 седмица

Наглостта ПеПейска всеки път достига нови и нови, неподозирани... висоти... Толкова ли няма съдебен състав, който да накажат Облещеният п_дал и пасмината им?! За неуважение на Съда!

Коментирай

Посетител

преди 1 седмица

Наглостта ПеПейска всеки път достига нови и нови, неподозирани... висоти... Толкова ли няма съдебен състав, който да накажат Облещеният п_дал и пасмината им?! За неуважение на Съда!

Коментирай

Посетител

преди 1 седмица

Грешка - КОИТО...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.