Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

https://svobodnoslovo.eu/politika/tatyana-doncheva-u-zhivko-kocev-se-otkroyavat-detayli-na-otkrovena-infantilnost/132937 SvobodnoSlovo.eu
Татяна Дончева: У Живко Коцев се открояват детайли на откровена инфантилност

Татяна Дончева е български политик и създател на „Движение 21“, което преди това е организация на младите интелектуалци в БСП. Депутат е в 5 народни събрания. На частичните местни избори за кмет на София през 2005 година е кандидат на БСП, „Български социалдемократи“, ПДСД и ЗПБ и остава втора след Бойко Борисов с 31,5% от гласовете на втори тур. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент с вицепрезидент Минчо Спасов, където получава 69 372 гласа, или 1,81%, което й отрежда осмото място.

– Госпожо Дончева, какъв е вашият прочит на скандала с главния секретар на МВР Живко Коцев? Много снимки излязоха на бял свят, много имена бяха замесени…
– Смятам, че ПП-ДБ атакуваха сериозно ГЕРБ и мрежата му в правосъдието. В скандала с Мартин Нотариуса и с обстоятелството, че той не беше наказателно преследван, а започнаха да говорят за него чак след смъртта му, означава, че Бойко Рашков и компания са имали сериозен проблем да разследват. В ответ на скандала с Нотариуса отвърнаха на този удар с друг върху новоназначената шефка на агенция „Митници“, която се оказа свързана с главния секретар на МВР Живко Коцев и други персонажи.
В тази работа чисти няма, независимо че не е най-лицеприятно да се прави изводът: каквито едните, такива и другите.

– Все пак работата на главния секретар Живко Коцев не е чиста. Вижте какви снимки и доказателства излязоха?
– Не обсъждам чистотата. При ПП-ДБ е въпрос не неможене, въпрос на невъзможност да осъзнаеш трудността на задачата, която си огласил високо, че възнамеряваш да свършиш. Те са просто едни говорячи, без да си дават сметка какъв противник имат. Живко Коцев не е на достатъчно високо интелектуално и професионално ниво, включително и като характер. При него могат да се откроят детайли на откровена инфантилност. Ама бил добър полицай. Бил завършил сержантско училище. Разбирам, че целият му път от 14-годишен и е посветен на тази професия. Обаче да не можеш да предвидиш елементарни неща, да не си направиш сметката и да бъдеш ангажиран по толкова левашки начин, както стана при него – това е непростимо.
Непростимо е поведението на обвинените за контрабанда баща и син Димитрови от Хасково, които са доведени от Коцев при Бойко Рашков.
Вижте, има си ред за влизане в Министерството на вътрешните работи. Когато разни такива, които не си знаят мястото и не разбират, че нямат интерес да демонстрират близост с началници и министри, накрая накисват началниците – независимо дали тези началници са участници, или не в дадени процеси – няма как да обясниш на публиката, че ти не си имал личен интерес или корист.
Това са едни хора, които влизат през служебния вход пред очите на цялото министерство и имат свободен достъп до кабинета на министъра. И нещо повече. Когато са там, служебните лица напускат кабинета му и чакат достатъчно дълго министъра да си пие кафето с тези хора.

– Имате предвид министър Бойко Рашков?
– Ами да. Това е опитен и обигран човек. Смятам, че той също трябва да си направи някакви изводи. Имам високо професионално мнение за него, но ситуацията, в която е, не е много защитима.
В темата с митниците и с назначаването на Петя Банкова нещата са достатъчно усукани. От една страна, баща и син Димитрови са свързани с бившата ДС. Бащата е агент на Държавна сигурност, участвал е преди години като шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури в накисването на Раиф Мустафа. Тогава така и не се изясни има ли подкуп, няма ли. В крайна сметка той беше оправдан. Когато работиш с хора на бившата ДС, винаги трябва да имаш очи и на гърба си, защото не знаеш кой в какво е ангажиран, защо и за кои пет лева може да те продаде.
Петя Банкова е нова звезда в „Митниците“. Дошла е от ДАНС за изключително кратък период от време. Да се пропуска фактът, че нейният брат е бил шеф на „Вътрешна сигурност“ по времето на МВР министрите на Борисов, е проява на голяма наивност. Не знам какви са отношенията между брата и сестрата, но някак си нещата са прекалено оплетени. Освен това излезе проблем за ЛГБТ общността. Много гей, много нещо в службите за сигурност. Хайде, в културата приемаме, че там са по-разкрепостени. Но в службите просто се вижда как по тази линия се развиват разни хора по върховете, а всъщност това е най-лесната зависимост.

– Промените в Конституцията създадоха казуси със служебния кабинет. Как ще ги коментирате?
-Промените в Конституцията са идиотски, направени от малограмотни хора, които искат да се домогнат до американско финансиране. Те абсолютно пренебрегнаха обстоятелството, че по време на Великото народно събрание бяха приети текстове, работени месеци преди това на кръглата маса. Бяха превъртани от всякакви посоки и като всякакви възможни тълкувания и беше направен един разумен конституционен регламент. Това, че се е случило в някакъв период от време на историята президентът да назначи повече от нормалното служебни кабинети, не може да подтиква веднага към конституционни промени само защото някакви хора се борят с президента. Това не е някаква наредбичка, която днес може да направиш в един вариант, а утре в обратния.
Проява на откровена глупост е да не си дадеш сметката, че правиш промени в Конституцията и ако утре ти се случи да правиш служебен кабинет, какво ще се получи на практика. Винаги съм твърдяла, че хора, които не са работили в практиката, не могат да си представят как работят текстчето, което са написали. Толкова е просто да видят кои лица за премиер фигурират в списъка от длъжности. Освен това този списък съдържа несъвместимости, които са били предвидени и към онзи момент в специализираните закони. Има ли логика специализираният закон да предвижда политическа несъвместимост със заеманата длъжност, а ти да предвиждаш точно тези хора за министър-председатели. Също така президентът назначава служебно правителство, но този президент е институция, която е излъчена чрез преки избори. Въз основа на какво ти ще стовариш на един заместник-омбудсман например да прави правителство. Да не говорим, че в чисто практически план той може да не е в състояние изобщо да се справи с подобна задача. Излъчването на хора за политически постове означава да имаш подръка набор специалисти. Това пък значи да имаш възможност на базата на институционалната позиция да контактуваш и с други хора и да ги каниш от друго длъжностно качество, а не просто някой седнал и написал списък. Единственият съгласил се да стане служебен премиер Главчев сега трябва да ни покаже, че заемането на премиерската позиция е в много сериозна степен въпрос на характер и интелект. Каква кадрова база ще има този човек? Ами каквото му дадат.
Историята с външния министър е най-скандалното нещо. Който и да е американски чиновник, на каквото и ниво да е, а и не само американски, а руски, афганистански, не може да ни казва да махаме даден човек, защото на конференция казал, че е за мир. Чакайте сега, външният министър не е папагал и не е длъжен да повтаря опорките на едни чиновници, които са засилени в някаква посока и не знаят къде да се спрат.

– Смятате ли, че Конституцията ще търпи нови промени?
– Ами нали трябва да се събере мнозинство. Това да не е проста работа. Изходът е Конституционният съд да отмени изцяло промените и да върне Конституцията в изходната позиция. Говоря за промените, свързани с избора на служебен кабинет. Там има и други неща, които са пипани, и те трябва да бъдат преценявани отделно като възможност за конституционност и противоконституционност. Всичко се оказа една върховна глупост, направена от малограмотни хора.

– Преди дни имахте среща на партньорите в „Левицата!“, какво стана на нея? Ще участвате ли в изборите?
– Разбира се, че ще участваме. Що се отнася до това кой конкретно ще бъде номиниран, са битовизми. От 1990 година участвам в избори и смятам, че имам достатъчно мандати в парламента, за да ме интересува дали сега ще съм вътре, или не. Ние сме се хванали да правим някаква база за обединение, защото смятаме, че в края на нашия политически път трябва да оставим нещо, което да се надгради и израсте.

– Корнелия Нинова покани партии за обединение за изборите, но там не фигурира „Левицата!“. Защо става така?
– Срещу „Левицата!“ има достатъчно мощна битка. Тя започна още на първите парламентарни избори, на които се появихме. Причината е, че „Левицата!“ пречи на БСП, защото създава възможности за паралели. Пречи на сега управляващите, които щяха да си нарисуват Корнелия Нинова, ако я нямаха. Тя е идеалният им политически противник, с който да си разменят словесности, но без никаква възможност БСП реално да опонира, да има нови решения в икономика и социална сфера, с решения, свързани със суверенитета на България.
БСП повтаря като мантра как тя е единствената опозиция, но това нито я прави единствена, нито уникална, нито никаква. Не за първи път Корнелия Нинова симулира обединителни процеси. Сега е преди конгрес на БСП и тя трябва по някакъв начин да избие аргументите на противниците си, че е за разделение, че трябва да си ходи и прочее. Това е смисълът на нейното действие. Тя отделя „Левицата!“ от всички останали, с което всъщност ни посочва като субект, от който се страхува, и има защо. Всички ние имаме история в социалистическата партия и това е свързано с едни от най-тежките й години, но и с едни от най-високите й постижения. Смешно е Корнелия Нинова и Калоян Методиев да ни канят обратно в БСП. „Левицата!“ е пречка и за едни млади сили, които много искат някой да стане, за да седнат те. Ако те седнат по този начин, никога няма да стигнат до мачовете в Шампионската лига.

– Какви са вашите прогнози за тези избори?
– Социолозите имат голяма вина пред България и пред народа за съдбините на страната. Не можеш със слугински манталитет да повтаряш само това, за което ти плащат. В крайна сметка нали твърдят, че правят наука. Да го докажат в практиката.

Петя БАХАРОВА

https://filternews.bg/

1 Коментара

Реалист

4 months before

Ами купи му няколко играчки, бе Дончева! Инфантилен ли....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.