Тръгнаха или буксуват българските БТР-и за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/tragnaha-ili-buksuvat-balgarskite-btr-i-za-ukrayna/126593 SvobodnoSlovo.eu
Тръгнаха или буксуват българските БТР-и за Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев публикува във Фейсбук пост със снимки на син БТР, натоварен на влекач. "Операцията е в ход - Министерство на отбраната подпомага процеса по предоставяне на Украйна на БТР-ите на МВР", написа Тагарев.

В края на ноември миналата година Народното събрание пие Закон за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

При обсъждането на законопроекта стана ясно, че въпросните БТР-и са машини, закупени преди повече от три десетилетия за нуждите на МВР, а не за армията.

Само преди дни Тагарев коментира, че бронетранспортьорите все още са в България, тъй като транспортирането им до Украйна струва скъпо.

"Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция", уточни той, след което коментира, че цената на транспорта е висока, но все пак тя би била поносима за страната ни.

"От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата "Рамщайн". Целият логистичен процес ще отнеме два месеца от момента, в който е осигурено финансирането", допълни Тагарев.

frognews.bg

15 Коментара

Червената шапчица

7 months before

В класическото българско кино на Калина Андролова бих ѝ дал ролята на Стефчето - контрольорката от "Булгарплод" в "Да обичаш на инат". Онази, към която Велко Кънев се обърна с култовото: "Ей, курво....Курвоооо......Курвичкеее"." Тихомир Чергов facebook

Коментирай

Посетител

7 months before

ЧШ, това не се ли отнасяше за Цв. Ризова? Четохме онзи ден за "кинематографичното" личице на Цветанка...

Коментирай

Буди

7 months before

ЧШ, ти да не си влахче от Видин?(

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Посетителю, в кинематографията сборен образ на контрольорката от "Булгарплод" е мулти, мега, ултра образ... Неизчерпаем геран... Нещо като дебелото лори или цънци ...

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Буди, аз съм от Полски Тръмбеш. Знаеш ли къде се намира... А от скоро живея в София, в кв. Овча купел 2... Знаеш ли къде се намира бл.70, вх. Г, ет.6, ап. 601, вратата до асансьора... помни се лесно като самолетите Ф - 16, блок 70 и т.н.

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Буди, а Муцинка живее в Подуене. Тя гледа на кафе, боб и карти.

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Нужни са още милиони за изграждането на инфраструктурата за F-16 --- Стойността на сключените договори, пряко свързани с приемане на самолет F-16 Block 70, е в размер на 234 674 713 лв., а на останалите, имащи отношение към експлоатацията и подобряване на инфраструктурата на авиобазата, е в размер на 151 174 714 лв. - или общо 385 849 427 лв., посочва още министърът.

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

За сключените договори, пряко свързани с приемане на F-16 Block 70, по линия на НАТО е осигурено финансиране в размер на 68 825 778 лв., а останалата част от финансовите средства в размер на 165 848 935 лв. са от бюджета на Министерството на отбраната. В средата на този месец в рамките на визитата си в САЩ Тагарев каза - щом требе, ще плащаме... велик е нашият войник...

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Аре, пишете за тагарев, ве...

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Един студент бил сам в стаята си в общежитието и зубрел яко за изпити. По някое време късно вечерта - на вратата се почукало. Младежът извикал: - Да! Отворено е! И вътре влязла красива и с*кси студентка. Тя била съвсем леко облечена, на практика - полугола! Усмихнала се предразполагащо и споделила: - Колега, имам проблем! Изгубих си ключа от стаята. А пък - съквартирантката ми е заминала за родния си град. Може ли да пренощувам тук? Зубърът кимнал отнесено: - Заповядайте, колежке! Използвайте моето легло. А аз ще уча цяла нощ. Хубавицата се опънала в кревата. След малко се обадила: - Колега, студено ми е!

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Вицът за зубъра има неочакван край...

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Късно през нощта на вратата на публичен дом се чука. Мадам става и отваря вратата. Отпред стоят две подпийнали момчета. - Добър вечер... Имаме тук едни двайсет лева, какво ще ни предложите за тях? Мадам ги измерила с поглед и им казала: - Момчета, за двайсет лева ви предлагам да идете в ей ония храсталаци там и да се опънете един друг! И затръшнала вратата. Седнала обратно да реди пасианс на компютъра, но след петнайсетина минути отново се чука. Тя отваря, отново същите момчета. - Какво има пак, бе?! - Ами, готови сме. На кого трябва да дадем парите?

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Чудя се толкова ли няма кой да уважи отзад този, дето рекламира подкрепа за чурката си... ама хубаво да го зарадва, та се разкара от сайта...

Коментирай

Червената шапчица

7 months before

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изненадващо отпаднал от състава на делегацията, водена от премиера Денков в САЩ, научи Епицентър. бг от източници в МО. Вероятно причината за това е отказът на Пентагона да приеме българския министър на отбраната поради незаинтересованост от среща с него.

Коментирай

Чичо

7 months before

Ко да пищем бе, ЧШ, от тебе не можем да фанем рЪка!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.