Трус в БСП-Сливен след смяната на кандидат-кмет от "Позитано", 11 социалисти напуснаха партията

https://svobodnoslovo.eu/politika/trus-v-bsp-sliven-sled-smyanata-na-kandidat-kmet-ot-pozitano-11-socialisti-napusnaha-partiyata/116405 SvobodnoSlovo.eu
Трус в БСП-Сливен след смяната на кандидат-кмет от "Позитано", 11 социалисти напуснаха партията

Трус в партийната организация на БСП в община Сливен заради номинациите за местните избори и намесата на партийното ръководство в решението на общинската организация. 11 социалисти хвърлиха партийните билети, след като "Позитано" 20 отхвърли кандидатурата за кмет на Минчо Афузов и го замени с бившия градоначалник, генерал Кольо Милев.

БСП в Града на стоте войводи издигна бизнесмена и бивш областен управител при служебното правителство - Афузов, на общинската конференция преди дни, като за него гласуваха 57 социалисти, втори беше Румен Бозуков с 28 гласа, а за номинирания от "Позитано" 20 Кольо Милев тогава гласуваха само 15 делегати и го поставиха на трето място. Преди ден обаче пленумът ревизира решението на местната организация и постави Милев начело на листата съветници, като го утвърди за кандидат-кмет.

От днес пък той ще държи и ключа на партийната централа в Сливен, след като в неделя пленумът на БСП прекрати правомощията на досегашния председател на БСП в града Атанас Делибалтов. Това наложи днес партийна комисия да приеме от него предаването на документи и имущество, а ключа вече ще държи Кольо Милев, съобщи местният сайт Sliveninfo.

Милев пък ще връчи ключа на зам.-шефа на партията Атанас Зафиров, който отговаря за сливенската организация. В централата на БСП вече няма да работят Ралица Пашова, която напуска и партията. Своето намерение да напуснат БСП в социалните мрежи изразиха Павлета Генчева, Михаела Градева, Мариета Петкова и др.

"Вече не издържам и напускам. Почти всички организации издигнаха Минчо Афузов, конференцията го избра с огромно мнозинство, а някой решава, че кандидатът за кмет ще бъде друг. Това е дъното", каза общинската съветничка Мариета Петкова.

"Разбрах, че 11 души напускат БСП, но да не забравяме, че организацията в Сливен е от близо 1000 социалисти", коментира пък ген. Милев.

Евродепутатът Петър Витанов изрази възмущението си от подмяната на решението на местната организация на БСП за издигането на Афузов и предрече, че партията я очаква загуба с наложената от ръководството номинация.

"Помните ли оня стар виц, в който песимистът казал "По-зле от това не може да бъде", а оптимистът му отговорил "Може, може...". Вчера мнозинството в Националния съвет на #БСП подкопа дъното на собственото си късогледство, за да доведе партията до още по-голям позор, макар и да изглеждаше, че такъв е невъзможен", реагира Петър Витанов, чиито корени са от Сливен. Той изтъква, че Афузов е много уважавана личност в града и прогнозира крах на местните избори.

"Никога преди не се е случвало подобно потъпкване на демократичността - подмяната на решенията на редица местни организации за предстоящите избори е арогантна, унизителна и разрушителна. За БСП, за левите хора, за идеята, която трябваше да ни обединява.

В Сливен местните организации масово подкрепиха за кандидат-кмет Минчо Афузов, който се ползва с огромно доверие в града и имаше всички шансове за победа. Ръководството обаче спусна собствена кандидатура, с която загубата е гарантирана. Гласувани са и пълен цикъл отчет и избори, които ще предизвикат погром в сливенската организация", написа в профила си във Фейсбук Витанов.

Той припомня още, че решението на партийното ръководство е прогонило още една група млади социалисти.

"Унизителните решения подтикнаха още една вълна млади хора, сред които Михаела Грабева и бившия председател на младежкото обединение Вероника Делибалтова, да подадат заявления за напускане. Десетки членове си тръгнаха от партията в последните две години, омерзени от (без)действията на ръководството, което сякаш умишлено разрушава граденото с десетилетия", коментира Витанов.

Евродепутатът прогнозира, че върви ликвидацията на БСП.

"На СДС им бяха нужни години време и няколко лидера, за да потънат в политическото небитие. БСП ще бъде ликвидирана еднолично.

Дали не е време да се запитаме кой печели от унищожаването на Българската социалистическа партия? Другари-социалисти, докога ще търпим?", пише още Петър Витанов

dir.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.