Валерия Велева: Кой проби финансовата система на държавата

https://svobodnoslovo.eu/politika/valeriya-veleva-koy-probi-finansovata-sistema-na-darzhavata/23497 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: Кой проби финансовата система на държавата

През 2012 година Министерство на финансите решава да направи обща система за митниците. Поръчват я на хора от Информационно обслужване. Това е българо-унгарски "Консорциум Айдом и Ай Би Ес България“, регистриран в Будапеща. Поръчката е за около 5 милиона лева. След като изгражда системата БАЦИС, консорциумът получава договор и за нейната поддръжка.

На сайта на Агенция „Митници“ четем: През месец Юли 2012 г. стартира съвместен проект на Агенция „Митници" и Национална Агенция за Приходите. Целта на проекта е изграждане на Българска Акцизна Централизирана Информационна Система (БАЦИС) за Агенция „Митници" и система за контрол на горивата за НАП. Двете системи ще си обменят информация за доставките на горива и ще осигурят проследяване на горивото от производителя или вносителя до търговския обект. БАЦИС ще представлява единна интегрирана система, която обединява функционалността на всички съществуващи в момента системи в акцизната област в Агенция „Митници", като ги надгражда с цел автоматизиране на всички бизнес процеси и разширява електронния обмен с търговския сектор.

Кои са „Ай Би Ес България“?

Това са група компютърджии, които през годините минават безпроблемно ту в Информационно обслужване, ту в „Митници“, ту в частния сектор, често пъти задълженията им се преплитат така, че получават заплащане и от трите места за своята „развойна дейност“.

Как изграждат системата БАЦИС?

На абсурден принцип - всички да могат да влизат в нея с една парола! Не е за вярване, но е така. Всеки митничар от всеки компютър, лаптоп или телефон може да влезе в системата с една парола и да прави в тази система, каквото си иска. Освен това, ако някой реши нещо да бъде изтрито, той може да го направи без да остави никаква следа - системата няма втори сървър, на който да пази същата информация. Направено е така, че от системата да може да се трие, да изчезват файлове, да се манипулира информация и най-важното - заложено е да няма файлове, които да запаметяват информацията. Следите за всичко да бъдат заличавани. И то своевременно!

Кой е този луд който е приел това?

Договорът е сключен между консорциума и Министерство на финансите.

Да видим какво се случва след като тази амбициозен проект влиза в действие.

Много скоро започват да излизат сигнали, че системата се пробива, на което от фирмата заявяват: „Ние ще си ги отстраним“. Ясно е, че пробивът е дошъл точно от тези хора, които са изградили системата, убедени са депутати, запознати със скандала. Започват проверки, вижда се, че са изтрити записи, но не могат да открият кой ги е изтрил, тъй като паролата е една за 340 точки!

А държавата се оказва с вързани ръце.

Налага се изводът, че това е нарочно направено под носа на властта.

На заседание в парламента на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата заедно с Главния прокурор, проведено на 16 ноември 2017 г., шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов признава, че системата няма претенции за съвършенство. И обяснява, че това е интегрирана, централизирана информационна система, която обединява 27 модула, като във всеки модул биха могли да се надграждат и да се правят интерфейси, и да се приобщават други нови такива модули.

Но не споменава кой извършва контрола върху тази система.

Как гръмва скандалът БАЦИС

През лятото на 2016 година шефът на „Лукойол“ България и председател на Българската петролна и газова Асоциация Валентин Златев забелязва как за два дни от системата БАЦИС изчезват 1000 цистерни гориво. На няколко пъти за по 15 минути, за по час-два системата изключва. Често става така, че системата излиза от действие в петък и се включва отново в понеделник. През това време едни цистерни влизат нелегално в България и излизат легално. От фирмата отговарят, че това е софтуерен проблем, който веднага бива отстраняван, шефът та „Митниците“ уверява, че всичко е О'кей, а министърът на финансите не реагира. Когато се натрупва достатъчно информация за съмнителното поведение на БАЦИС, от Петролната газова Асоциация сигнализират главния прокурор. Цацаров разпорежда на ДАНС проверка.

ДАНС обаче уведомява предварително БАЦИС, а пък БАЦИС отговарят, че ще съдействат за проверката.

И разбира се, взимат мерки.

Действията на ДАНС и докладът на агентите

Въпреки това от фирмата не успяват да заметат всички следи. Агентите на ДАНС намират компютър, включен към интернет. Това означава, че ако знаеш IP адреса на Агенция „Митници“, можеш да влезеш в системата, да дадеш паролата, която е обща за всички 340 точки и да влезеш в който си искаш склад за горива. Да правиш там, каквото си поискаш. И никой да не те проследи. Агентите установяват това. Виждат, че към компютъра включен апарат, чрез който от всички познати системи може да се влиза в Агенция „Митници“. Намират изтрити файлове, намират опити за заличаване на информация.

И пишат доклад, в който изброяват в девет пункта нарушенията на БАЦИС, които всъщност представляват пробив във финансовата система на държавата.

Докладът пристига при Главния прокурор, но при проверката прокуратурата не успява да установи престъпление, тъй като следите са заличени – няма локфайлове. Никой не може да каже в какъв размер е деянието и кой го е извършил.

И прекратяват проверката. А докладът на ДАНС го засекретяват.

Междувременно от Петролната газова Асоциация искат резултат от сигнала, който са изпратили до главния прокурор.

Главният прокурор влиза в парламента

Тогава председателят на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров- Ревизоро кани на нейно заседание главния прокурор.

Цацаров се отзовава на поканата и на 16 ноември 2017 година той запознава народните представители с „информацията за системата БАЦИС и за създадени предпоставки за допускане заличаване на акцизни, данъчни документи“.

Фактите са стряскащи...

Главният прокурор съобщава пред народните представители, че са установени конкретни цистерни, които на практика са били оборудвани двойно – единият сектор на цистерните е предназначен за легалното гориво, за което са заплатени всички акцизи, а другият сектор на цистерната е предназначен за нелегалното гориво. Цистерните разтоварват двойно - на бензиностанции, които спазват законовите изисквания и на бензиностанции, които работят на черно.

По време на заседанието Емил Димитров-Ревизоро пояснява, че когато в данъчен склад с лиценз има горива, той е оборудван с нивомерни системи – пломбирани, контролирани, които трябва да подават информация. Когато се окаже, че има гориво в повече или в по-малко, трябва да се търси произходът. А когато има цяла система за двойно счетоводство или за двойно заприходяване на легални и нелегални горива, и респективно продажбата им, лицензът трябва да бъде отнет.

Такъв например е бил случаят в Русе, където не е бил отнет лиценза на производителя на гориво ..

Депутатът Мартин Тинчев от ГЕРБ пита дали е започнало производство за санкциониране на незаконно разтоварване и транспортиране на горива през митнически склад във Варна до данъчен склад в Нови Искър край София? И задава въпроса – може ли с танкер да се стигне до Нови Искър?Става въпрос за танкера „Кемал Ка“, транспортиращ стоки с режим на отложено плащане на акциз от гръцки данъчен склад до български данъчен склад, който фактически разтоварва гориво на митнически склад, което е незаконно. След това горивото е транспортирано през територията на страната в порядъка на няколко седмици, без документи за платени или обезпечени данъци.

За този случай Българската петролна и газова асоциация също е подала сигнал към Главния прокурор.

Оказва се, че реалността за контрабандата у нас е шокираща - горивото, което се разтоварва от танкер, се мери в склад под съответния режим, който се намира на 200 км във вътрешността на страната, а до там се превозва с цистерни. Какво се тегли, какво се отчита, къде и колко се губи, къде отиват начисленията, кой е отговорен – на тези въпроси никой не може да отговори. И до днес!

Главният прокурор дава конкретен пример за престъпление, регистрирано в деня на провеждането на заседанието на парламентарната комисия. Окръжна прокуратура – Пловдив, ДАНС – Пловдив, Икономическа полиция – Пловдив хващат 100 000 литра гориво в четири бензиностанции на територията на Пловдив, Хасково и ГКПП „Капитан Андреево“, за което няма абсолютно никакъв документ за произход. Открити са цистерни, които се товарят в тъмните часове на денонощието, открити са резервоари, които се намират под повърхността на земята, открити са 750 000 евро, резултат на тази дейност, които естествено нямат законен произход. И резултат от престъплението няма.

Пред депутатите е изнесена информация и за 54 танкера, които пристигат и разтоварват у нас и за които в писмо на ЕК пише, че енергийните продукти са били изпратени до място, различно от местонахождението, посочено в електронния административен документ, като танкерите са останали там между 10 и 20 дни. Фирмата не е санкционирана. Тя прави това нарушение един, два, три, петдесет, сто пъти. И винаги митницата излиза със становище, че действието е само претоварване. За случая няма виновен до момента. Забележете – държавата не санкционира този, който е разрешил 54 пъти танкерите да идват, да претоварват в цистерни и след 10-20дни да товарят на влак.

И всичко това става чрез перфектната система БАЦИС! В която Агенция „Митници“ не намира никакви пропуски или ако биват намерени такива, то те са своевременно отстранени и проблеми не съществуват.

Главният прокурор пита - защо законодателството позволява два вида складове? Защо е възможно горивото да бъде разтоварено от танкер в железопътни цистерни и да бъде премерено едва, когато стигне съответния склад, който по закон трябва да бъде оборудван със съответните измервателни уреди? Защо трябва да има разлика между режима и оборудването на двата вида складове, което на практика създава предпоставка за злоупотреби?

Шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов признава, че в Агенцията своевременно са били получени тревожните констатации от ДАНС. Веднага по разпореждане на премиера е била сформирана работна група и в края на месец юли 2016 г. в официален доклад заместник-директорът на Агенция „Митници“ Борислав Борисов е докладвал на министъра на финансите, че въпросните слабости са отстранени.

 

Валентин Златев обаче , който присъства на заседанието на комисията, не се съгласява с това и пита има ли доклад на служители на Агенция „Митници“, които да доказват, че тази система не работи? Къде е той? Златев пита още нещо Георги Костов – по време, когато танкерите влизат и се разхождат из България, той е бил главен секретар. Знаел ли е за тях той и какво е направил?

Действията на държавата...

Естествено възниква въпросът какво е трябвало да направи премиерът Борисов, когато през лятото на 2016 година докладът на ДАНС за пробива в БАЦИС отива на бюрото му?

Да потърси сметка от министър Горанов за липсата на контрол върху целия този процес, за нанесени щети на държавата вследствие на подписания договор с „Ай Би Ес България“ и тази фирма веднага да бъде отстранена от информационната система на държавата.

Това не само, че не се прави, ами фирмата продължава да работи и за капак Министерство на финансите сключва нов договор с нея през есента на 2017 година за 250 000 лева без ДДС с предмет „Надграждане и поддръжка наинформационна система „Контрол на горивата“. Възложител: е Агенция митници (АМ) и Национална агенция за приходите (НАП) - същите тези, които търпят щети от действията на тази фирма.

Защо е това безумие? Що за мазохизъм е?

Защото само тази фирма може да поддържа системата БАЦИС. И за догодина е приготвила нов модул за 10 милиона лева!

Излиза че група компютърджии са си взели на ишлеме държавата – Митниците и НАП - и си правят каквото си искат, негодуват депутати.

Не е за вярване, но ако в момента трима от фирмата бъдат задържани по доклада на ДАНС, утре техните колеги ще влязат с паролите в митниците и ще блокират всичко. И опашките ще станат до безкрай!

Възможно ли е държавата да се остави на шепа хора, които когато си искат могат да я взривят?Възможно е! Защото всичките пароли са в тях, защото те са ги слагали, те държат контрола и никой не може да влезе в „тяхната“ система. И НАП и митниците са в техни ръце.

Фактически държавата е оставила в тях паролите за своята финансова сигурност.

Как е решен този проблем в съседните страни...

Сърбите са променили един член в закона за акцизите и данъците, добавяйки следния текст: Забранява се продажбата на горива, немаркирани с нанотехнологии. Толкоз! Така те са свалили дела на нелегалните горива от 7% на 2%, а у нас този дял е 30%! И няма изглед да бъде променен. Сърбите са спечелили по 200 млн. евро всяка година от 2014-та, след като са въвели своята система. 200 млн. евро е една магистрала!

У нас загубите на бюджета от нелегалното гориво се равнява на 1 млрд. лева годишно! И всички мълчат, казва Драгомир Стойнев, който пита: След като тази информация е постъпила до министър-председателя, какви действия са предприети? Още повече, че ДАНС са извели черно на бяло престъпленията. Какво се е предприело след тяхната намеса? Сменени ли са паролите?

Никой не знае!

Защо държавата не прави това, което трябва да направи?

Някой някъде снася, смятат експерти.

Къде отиват черните пари от контрабандата?

В партиите, казвахме най-често. Но партиите сега са добре финансирани. Нито на ГЕРБ, нито на Борисов са необходими такива финансови потоци. Черните пари в момента работят срещу Борисов. Те генерират престъпност, те са бич срещу властта. Правителството има нужда от пари, които да влязат в бюджета. А точно такива пари изтичат през пробитата система на БАЦИС. Държавният интерес, интересът на Борисов е да бъдат прибрани тези пари. Как? Както са направили сърбите.

Емил Димитров- Ревизоро е убеден, че в България има двама души, които могат да променят нещо: премиерът, който ръководи изпълнителната власт, и главният прокурор, който може да потърси отговорност за всичко това.

А Валентин Златев се учудва, че едните казват: няма закони, другите казват: нямаме санкции. Той настоява за рязка и бърза промяна в името на държавата. Обидно е за всички нас, ако констатираме, че сме безсилни, казва бизнесменът. Не може да говорим само за отнемане на лиценза на данъчен склад, за който е установено, че манипулира системата БАЦИС. Не може само да се задоволяваме с факта, че изчезва гориво.

Това е престъпление по Наказателния кодекс!

Краде се от бюджета и това е криминално престъпление.

Трябва да има арестувани хора, трябва да има хора, подведени под отговорност.

Държавата трябва да си влезе в своите права и отговорности!

Кой трябва да отговаря за това престъпление? Финансовият министър? Той ще бъде във фокуса на атаките на опозицията по време на вота на недоверие. Той допусна в неговото поле да падне топката на това престъпление. Пробивът във финансовата система е пробив в системата на националната сигурност на България.

За първи път в България се прави вот на недоверие не за разходни политики, а за приходната част на бюджета.

Горанов призна, че в секретния доклад на ДАНС има данни за пробив в систмената на митниците, но няма конкретни данни за престъпления или отклоняване на данъци. Обяви, че ще предложи външен одит на БАЦИС. Защо чак сега? Когато БСП насочи удара си срещу него и правителството. Горанов обясни, че "всичко, което е трябвало да вземе като действия на база на доклада, е предприето много отдавна”. Но пробивът е факт!

А пък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че не са били открити данни за престъпление спрямо системата.

В понеделник шефовете на Агенция „Митници“ ще се изправят пред две парламентарни комисии. И ще късат ризите си именно по тази въпроси.

А във вторник е вотът.

Валерия Велева

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.