"Възраждане" тикаше по листите си нон стоп всякакви "хора от народа", които нямат нищо общо с политическа и обществена дейност

https://svobodnoslovo.eu/politika/vazrazhdane-tikashe-po-listite-si-non-stop-vsyakakvi-hora-ot-naroda-koito-nyamat-nishto-obshto-s-politicheska-i-obshtestvena-deynost/127037 SvobodnoSlovo.eu
"Възраждане" тикаше по листите си нон стоп всякакви "хора от народа", които нямат нищо общо с политическа и обществена дейност

На местните избори "Възраждане" успяха да вкарат 8 общински съветници в София. 
Още на първото заседание един от тях обяви, че се отцепва от групата. (после беше бит) 
Вчера на гласуването за председател на СОС останалите 7 се разцепиха - 4 подкрепиха кандидата на ПП, една от тях даже се споразумя да стане зам. председател. 3-ма не го подкрепиха и обявиха другите 4 за предатели. Така, само 3 месеца след изборите "Възраждане" в СОС от 8 станаха 3-ма, и вече де факто нямат група. 36,000 гласа на вятъра. 

Пиша всичко това не, защото смятам, че "Възраждане" са контролирана опозиция или "американски проект", както вече ги обвиняват някои. А защото случилото се за пореден път доказва една моя теза, която се приема за "елитистка" и силно отблъсква повечето хора. А именно това, че линията на "народнячество" в политиката е грешна и контрапродуктивна. 

"Възраждане" тикаше по листите си нон стоп всякакви "хора от народа", които нямат нищо общо с политическа и обществена дейност - таксиметрови шофьори и монтажисти станаха народни представители, строителни работници станаха общински съветници. Линията на Костадинов е да слага случайни, напълно скъсали с политиката хора на такива позиции. От една страна, защото носи "народен" ПР - "вижте ни, ние сме с обикновените хора срещу елита!".  От друга, защото логиката е, че бидейки хора без политическа общност, пред която да отговарят, те ще са лоялни само на партията и лидера. За разлика от някой човек, който трябва да се съобразява например и с политическата си общност, кръг, клуб, организация или друго. 

А всъщност тази логика дава обратен ефект. Тотално скъсалият с политиката и "сирак" откъм политическо племе и живот таксиджия (нищо лично срещу тази професия) няма никаква причина да стои лоялен към някаква партия и лидера й. Този профил хора се купуват най-лесно, и най-евтино. Особено ако новоизбраният кмет е и милионер...  

Не, "хората от народа" не са задължително нещо добро, чисто, свято, неопетнено, в контраст с хората от обществения и политически живот. Това е мантра на евтиния популизъм и елементарното "народнячество" в политиката. Реалността, и историята обаче, я оборват. Помним колко такива "народняшки" групи като депутатите на Бареков и АТАКА едно време бяха купувани и разцепвани. "Народният човек" с "обикновен занаят" не е свещена крава, чист и добър борец срещу "елита" по презумпция. "Възраждане" разбират това сега по трудния начин.

  Кристиян Шкварек

3 Коментара

Келион

преди 2 месеца

ФормАта и селекцията при Възраждане не се отличава по нищо от тези при другите партии. Шофьори, заварчици, манекени, музиканти, продавачи на царевица, безработни и всякаква друга сбирщайн паплач. Да се изолира една партия от тази формула е признак, че автора има нещо лично към тях. Все пак става въпрос за човек с име Шкварек (звучи като Швестер), който ,по собствените му думи, мразел Русия не защото имал причина, а просто така, защото бил поляк.

Коментирай

Фриц Клингенберг

преди 2 месеца

Глупостите на Шкварек! Не американски - братски британски проект са! И още нещо. По АНТИселекцията си по нищо не се отличават от останалите, даже в сравнителен план ги превъзхождат! Просто КК реши да свири на тънката струна и ... тя се скъса Шкварек.

Коментирай

Глас от народо

преди 2 месеца

Братя ,не се подвеждайте по "мекушавата" интелектуащина на лицето Шкварек. Он сака да ни разедини с Русията. Он си фантазираш по отношение на най-светлейший ни доктор Костя. Санким ,сака да ни кажува ,че най-милейшият ни Д-р Костя кажува не истини.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.