"Величие" предлагат програмно правителство, ако получи третия мандат

https://svobodnoslovo.eu/politika/velichie-predlagat-programno-pravitelstvo-ako-poluchi-tretiya-mandat/136782 SvobodnoSlovo.eu
"Величие" предлагат програмно правителство, ако получи третия мандат

Най-малката парламентарна група "Величие" затваря цикъла от политически консултации при президента Румен Радев.

В този час при президента влязоха председателят й Николай Марков, придружаван от останалите от ръководството на групата. Още в началото на разговора Николай Марков заяви, че няма как да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не е информиран. Той отхвърли и варианта експертно правителство. И предложи програмно правителство с уговорката, че формацията няма претенциите да вземе третия мандат.

"Още с влизането си в парламента ние приложихме системен подход в нашите действия, но за съжаление, бяхме разбрани от твърде малко правни субекти в парламента. Поискахме среща с Бойко Борисов, за да се информираме какво очаква от това управление. Не бяхме чути, защото такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави. Не беше коментирано какво трябва да подкрепим. Получихме отказ", заяви Николай Марков в началото на срещата.

"Най-близо до нас стои програмно правителство. Ако се стигне до нас, като най-малки, ние като най-малки нямаме такива претенции, ние ще подходим по същия начин", декларира Марков. Той посочи, че вижда в парламента формации, които не искат да поемат отговорност за управлението. 

Очаква се след срещата Радев да каже кога връчва първия мандат.

От формацията бяха единствени сред останалите партии не са предявили претенции за мандати, но не са и огласили какво е отношението им към съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ, с втория на ДПС и с третия.

Не се знае как ще гласуват за предложеното от Бойко Борисов правителство на малцинството, нито пък с лансирания от ИТН и БСП експертен кабинет. Не са коментирали и призива на "Възраждане" за коалиция "анти ГЕРБ", която, по сметки на Костадин Костадинов, наброява 125 депутати. 

Партията се тресе от вътрешнопартиен трус, възникнал между двете водещи фигури във "Величие" - Николай Марков и Ивелин Михайлов.

Михайлов обвини депутатите, начело с Марков, че са "пробити", понеже гласували с ГЕРБ и за тяхна кандидатура. Става въпрос за избора на Анна Александрова за шеф на временната парламентарна комисия, която ще прави промените в парламентарния правилник. Михайлов стигна и по-далеч и заплаши с разпадане на групата заради 5-6 народни представители.

Николай Марков го предупреди отново през медиите, че подобно поведение накърнява репутацията на партията, а и не отговаря на истината. Марков поиска извинение от Ивелин Михайлов за обвиненията към депутатите и направи изявлението заедно с цялата група, за да докаже, че тя е единна. 

dir.bg

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.