Вежди Рашидов: Каквато и война да има, накрая има и мир

https://svobodnoslovo.eu/politika/vezhdi-rashidov-kakvato-i-voyna-da-ima-nakraya-ima-i-mir/25719 SvobodnoSlovo.eu
Вежди Рашидов: Каквато и война да има, накрая има и мир

След като изборите минаха и всички решиха, че нещата следват естествения си ход, коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти, стана ясно, че може да се случи и немислимото. От вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов лансира идеята за тройна коалиция - ГЕРБ-БСП-Обединени патриоти. Първоначално всичко изглеждаше като мимикрия, но се оказва, че нещата може и да се обърнат, независимо от това, че БСП не успя на тези избори, а ГЕРБ за пореден път стана първа политическа сила. ПИК потърси за мнение Вежди Рашидов. Един от най-близките хора на Бойко Борисов и два пъти министър на културата в управлението на ГЕРБ. Ето какво каза за идеята "широка коалиция".

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Рашидов, Валери Симеонов лансира идеята за коалиция между ГЕРБ и БСП. Смятате ли, че това е възможно?

- Аз не съм партиен функционер, не съм член на партия и никой нищо не ме пита. Това могат да решат единствено партийните лидери, не е моя работа.

- Смятате ли, че една такава широка коалиция е възможна на този етап в България?

- Аз не смятам, че смяната на едни хора с други хора е промяна. Българите обичат да казват думата "промяна", когато сменим един с друг, а тя е онова, което се променя всеки ден в държавата. По улиците, в градовете, в домовете ни, дрехите които обличаме и, ако някой това го прави, и новите пътища, по които колите ни не се трошат. Да, това е промяната. Останалото е смяна на едни с други.

- Българите готови ли са за коалиция ГЕРБ-БСП според вас?

- Ако това е в интерес на България, защо не. Винаги в името на хората би трябвало да има отворена врата. Ако между кухнята и хола вратата е затворена, хората не могат да се срещат в един хол. Всичко е възможно, достатъчно е мъдрите глави да кажат, че това е в интерес на България, няма нищо драматично. Драматично е другото.

- Искате да кажете, че Борисов и Нинова може да си стиснат ръцете дори и след ожесточената предизборна кампания и острите реплики между двамата?

- Аз смятам, че в интерес на България личностните конфликти може да бъдат оставени на заден план, ако не могат да ги забравят. И аз трябва да мразя много хора, но не го правя. И ако нещата са в полза на по-големия интерес на хората и в мой интерес, забравям, вече войни няма. Каквато и война да има, накрая има и мир. Защо, ако хората са умни и интелигентни, да не намерят общ път.

- Това обаче няма ли да е подмяна на вота, защото голяма част от тези които са гласували за ГЕРБ, го направиха, за да не дойде БСП на власт?

- Това също е вот на хората. Аз смятам, че няма вечни войни, но е въпрос на решение. На кантара ще се сложат решенията на обществото. Ако не искат да има коалиция, няма да има. Няма драма, въпросът е разумните глави да седнат и да видят, дали обществото ще има консенсус по един такъв въпрос. Това също е едно питане, но това се прави по един интелигентен начин.

- Изборите не показаха ли ясно, че ГЕРБ е първата политическа сила?

- Трябва да се сподели идеята пред обществото, да се сложи на масата и наистина да има един дебат. И ако се види, че обществото не е узряло за такава коалиция, не се прави. Вече имаме възможност да представяме на хората тези идеи и мнения. Ако кажат, че не искат, ще се върви към каквото покаже демокрацията.

Резултат с изображение за Вежди Рашидов

http://pik.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.