Вежди Рашидов скандално за жертви на насилието: Чешеме езици! Всички к**ви се сетиха след 15 години, че са изнасилвани /видео/

https://svobodnoslovo.eu/politika/vezhdi-rashidov-skandalno-za-zhertvi-na-nasilieto-chesheme-ezici-vsichki-kvi-se-setiha-sled-15-godini-che-sa-iznasilvani-video/114456 SvobodnoSlovo.eu
Вежди Рашидов скандално за жертви на насилието: Чешеме езици! Всички к**ви се сетиха след 15 години, че са изнасилвани /видео/

Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна. С тази реплика бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов обобщава в разговор със зам-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев днешния дебат в парламента по промените в Закона за защита от домашното насилие.

Поредните поправки бяха провокирани от обезобразяването на 18-годишно момиче в Стара Загора, а заради приемането им депутатите бяха свикани на извънредно заседание насред лятната си ваканция. Думите си Рашидов произнася по време на почивка, обявена близо три часа часа след началото на заседанието. Дискусията тече при изключени микрофони, но се чува на записа от прякото излъчване в онлайн канала на Народното събрание, пише още "Дневник".

Дебатите по законовите поправки изнервиха видимо депутатите от БСП и "Възраждане". Те гласуваха против включването на хората в интимна връзка сред подлежащите на защита, а след това възразиха остро срещу предложението на мнозинството текстовете да бъдат гласувани днес и на второ четене с аргумента, че това противоречи на правилата. Почивката беше дадена от водещата заседанието Росица Кирова "за успокояване на страстите", но камерите от залата продължиха да работят.


 Рашидов се приближава към трибуната, на която седят председателите, а Кирова се обръща към него с репликата "Дайте някакъв мъдър съвет". В отговор депутатът ѝ препоръчва да поставя закона по-бързо на второ гласуване и да приключват дебатите. Тя му напомня, че това няма как да стане, тъй като депутатите имат да гласуват и ветото на президента по промените в Закона за съдебната власт, но Рашидов вече се е разпалил и обяснява, че има действащ закон, по който може да се санкционира насилието и че домашното насилие с нищо не "се различава от външното".


Въпреки подканата на Кирова да излязат от залата, Рашидов продължава: "Какво чешеме езиците? Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна". Бившият министър на културата и председател на ресорната парламентарна комисия очевидно намеква за случая с американския продуцент Харви Уайнстийн, който беше осъден на повече от две десетилетия затвор за две изнасилвания, а сигналите срещу него поставиха началото на движението #Аз Също (#MeToo), в което се включиха някои от най-популярните холивудски знаменитости.


Никола Минчев се опитва да прекъсне колегата си, докато двамата с Росица Кирова се изправят и напускат трибуната, заедно с Рашидов, а последното, което микрофоните добавят е възклицанието на Кирова: "Ох".

Репликата на Рашидов веднага предизвика скандал. А в социалните мрежи не спират да коментират изказването му.

"Как не Ви е срам, г-н Рашидов! С тези думи правите показно за това защо са необходими промени в Закона и Наказателния кодекс. С тези думи демонстрирате в колко дълбоко сексистко и женомразко общество живеем и колко много работа имаме още!

"Вие сте срам за цяла България! Призоваваме да си получите заслуженото за тази реплика, защото ще останете в историята с нея!", пишат в позиция от "Български фонд за жените".

https://frognews.bg/

 

7 Коментара

!!!!

преди 8 месеца

Бой, ебaне и история не могат да се взимат на заем, а след да се връщат, това го могат само в Украйна и Македония.

Коментирай

Бай Иван

преди 8 месеца

Скъпи сънародници, Виждате ли, как постепенно с помоща на средствата за масова дезИнформация убеждават обществото у нас, че нормалното е ненормално и моралното е ненормално! Днес арестували и задържали за 72 часа Динко, защото разобличил някакъв циганин, който си свил краката и седящ в инвалидна количка просел в някакъв МОЛ! Вместо да арестуват измамника, арестували Динко! Това си е извращение! Доказани убийци не биват арестувани или ги задържат за 24 часа, а Динко го задържат за 72 часа с тенденция да го задържат за постоянно! Имам чувството, че живеем в някакъв филм на ужасите!

Коментирай

Настапир Аналниев

преди 8 месеца

Поздравявам Веждичката със сръбската песен"Курви сбогом...."

Коментирай

Стрина Кица

преди 8 месеца

Кой тоа режисьор от ненам колко си по света и у нас?

Коментирай

Ежо

преди 8 месеца

Макар да не си падам по хазарта,обзалагам се,че Рашидов е казал нещо вярно щом се оценява като скандал. Скандал е,че не го казва публично.

Коментирай

Генчо Гунчев

преди 8 месеца

Вждичка, сега уверили се, че в България по лесно можеш да пребиеш полицай, от колкото да посегнеш на к....ва?

Коментирай

БайГън

преди 8 месеца

Прав е, но като го каже се обиждат. Някои неща са като обществена тайна. Всички знаят за какво иде реч, но ако го кажеш си лош. Както ако те цакат със сметката в ресторанта. Сервитьорът си знае че си мислиш за гъза му и за майка му.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.