ВИЖТЕ: Какви промени влизат в сила от 2022-ра?

https://svobodnoslovo.eu/politika/vizhte-kakvi-promeni-vlizat-v-sila-ot-2022-ra/6026 SvobodnoSlovo.eu
ВИЖТЕ: Какви промени влизат в сила от 2022-ра?

Началото на годината винаги е време за нови неща. Но, когато става дума за държавно управление, те невинаги са свързани с хубави емоции. Новата 2022 г. ще донесе по-високи пенсии, но също така ще има и по-високи цени на някои услуги като снабдяването с газ и предлаганите от мобилните оператори.

Променят се и някои регулации, които ще имат по-дългосрочен ефект – като въвеждането на нискоемисионни зони в градовете например. Засега обаче данъчни реформи няма, тъй като бюджетът тепърва ще се гласува.

Ето кратка селекция на най-важните промени, събрани от „Капитал“:

Пенсиите

След като преди дни влезе в сила формулата за индексиране на всички пенсии, от Нова година ще се начислява и добавка 60 лв. за всеки пенсионер. Тя е мотивирана като COVID помощ, но реално се дава, за да няма намаление на някои пенсии след отпадането на досегашните помощи от 120 лв.

Същевременно максималният размер на пенсията се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв. А линията на бедност се вдига от 369 на 413 лева.

Променят се и условията за пенсиониране. Мъжете ще могат да се пенсионират на 64 години и 5 месеца, ако имат осигурителен стаж 39 години и 2 месеца. А жените – на 61 години и 10 месеца с поне 36 години и 2 месеца трудов стаж.

Заедно с това отпада възможността непосредствено преди пенсиониране да се избира дали да се получават две пенсии – от НОИ и от частния фонд, или само една – от НОИ. Този избор ще може да се прави не по-късно от една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Но това означава, че бъдещите пенсионери няма да могат да направят реално сравнение между двата варианта и да преценят кое е по-изгодно за тях.

Данъчни облекчения

През 2021 г. влязоха в сила две важни данъчни облекчения, които обаче ще могат да се ползват реално едва сега – с подаването на годишните данъчни декларации. Става дума за отстъпките за деца и за ремонти.

Размерът на еднократното облекчение за деца е до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече. Родителите можеха да ползват това данъчно облекчение и чрез работодателя си, но сроковете за това вече изтекоха. Сега остава възможността сумите да се поискат през данъчната декларация. Конкретни стъпки как се случва това има на сайта на Националната агенция за приходите (НАП).

Пак с годишната данъчна декларация може да се поиска и облекчение за извършен ремонт в дома, покупка на мебели и труд за майстори. Данъчната основа може да се намали общо с 2000 лв. (чисто спестяване 200 лв.). За целта обаче трябва да има документи, които да докажат разходите. Те не се прилагат към самата декларация, но трябва да са налични при проверка от страна на НАП.

Онлайн търговия

След 31 декември 2021 г. търговия с храни от разстояние (онлайн) може да се извършва само от лица, регистрирани по Закона за храните. При транспорт на храни, търгувани по интернет, могат да се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и/или са снабдени с контейнери за транспортиране на храни.

опаковани храни или опаковани в търговските помещения по заявка на потребителя.

Лицата, които извършват доставки на храни при търговия от разстояние до краен потребител, трябва да притежават лични здравни книжки. Официалният контрол при онлайн търговия с храни се извършва от Българската агенция по безопасност на храните, а на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води – от регионалните здравни инспекции.

Нискоемисионни зони

С влизането в сила на промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух се дава право на общините да обособяват т.нар. нискоемисионни зони, в които да не се допускат замърсяващи автомобили.

Критерий ще е екологичният стандарт на превозното средство, който се получава при годишните технически прегледи. За целта от 12 януари ще заработи връзката между информационната система на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи. Така данните ще постъпват незабавно в контролния орган.

В нискоемисионните зони ще може да се забрани и отоплението с твърдо гориво. Кметовете на общини ще имат право да налагат на нарушителите глоби в размер от 50 до 500 лева на физически лица и от 200 до 1000 лева – на юридически лица.

По-скъпи услуги

Въпреки решението на Комисията за защита на потребителите поскъпване на услугите на мобилните оператори все пак ще има. То ще е с по-нисък процент, тъй като ще включва само инфлацията за 2020 г., но реално още в първите месеци на 2022 г. телекомите ще имат право на ново повишение – с инфлацията за 2021 г.

От днес има и рекордна цена на природния газ, след като Комисията по енергийно и водно регулиране одобри поскъпване от 14% до 117 лв./мВтч. Макар засега мораториумът върху цените на парното и топлата вода да спира поскъпването им, най-вероятно на 1 април такова ще бъде одобрено.

Промяна в БУЛСТАТ кодовете на физически лица

От 4 януари 10-значните кодове по БУЛСТАТ на физическите лица, съвпадащи с техните ЕГН (или личен номер на чужденец – ЛНЧ) се преобразуват в 9-значни цифрени кодове. Тази промяна, която засяга повече от 300 000 души в България, не изисква от потребителите да подават документи или заявления.

Справка за връзката „стар-нов код“ ще може да се прави на официалната страница на регистър БУЛСТАТ, съобщиха от Агенцията по вписванията (АВ). Същевременно оттам обявиха, че услугите на регистър БУЛСТАТ няма да са достъпни за потребителите три дни поради надграждане на информационната система – от 19:00 ч. на 31 декември 2021 г. до 00:00 ч. на 4 януари 2022 г.

Новите кодове в БУЛСТАТ са в резултат на промени в закона, обнародвани на 3 ноември 2020 г., с които бе даден 14-месечен срок на АВ да извърши служебна промяна в регистрацията по код.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.