ВВС не ще Тагарев за министър

https://svobodnoslovo.eu/politika/vvs-ne-shte-tagarev-za-ministar/111173 SvobodnoSlovo.eu
ВВС не ще Тагарев за министър

ОТВОРЕНО ПИСМО
ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

от Командването и личния състав на Военновъздушните сили

Уважаеми госпожи и господа журналисти,
Като военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили и Българската армия, и като летци, инженери, техници и осигуряващи полетите на бойната авиация, чиято мисия и задача е охрана на въздушното пространство на Република България, считаме за необходимо да изразим открито позицията си по темата за въздушния суверенитет на нашата страната.

Повод за настоящото отворено писмо са множество телевизионни интервюта от последните седмици със събеседници, чиито позиции и изказвания уронват престижа на българската бойна авиация, и въвеждат в заблуждение българското общество по отношение на необходимостта от поддържане на способностите на ВВС за осигуряване на националната  сигурност.

Конкретен пример за това е интервюто с г-н Тодор Тагарев по NOVA TV в предаването „На фокус“ с Лора Крумова (неделя, 26.03.2023 г.).

С участието си в предаването, г-н Тагарев за пореден път демонстрира пренебрежително отношение към военнослужещите от българските ВВС, като си позволи да окачестви неуморните усилия на целия личен състав на авиобаза Граф Игнатиево по осигуряване охраната на българското небе, като единствена възможност за осигуряване на работа на определен кръг от хора, свързани с експлоатацията на самолет МиГ-29.    

В чл.9, ал.1 от Конституцията на Република България е записано, че „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост“, а съгласно глава шеста, чл. 130. (1) от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България: „Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“

Главната мисия на Военновъздушните сили (ВВС) е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост. Тази мисия ВВС осъществяват в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, като изграждат способности за участие в изпълнението на основните мисии и задачи на Българската армия.

Като ключови компоненти на всяка една способност, авиационната техника и подготвения личен състав са императив за изпълнение на заповяданите мисии и задачи на авиобазата. От самото начало на членството на Р България в НАТО, българските изтребители МиГ-29 непрекъснато носят дежурство под оперативно управление на командните структури на НАТО. С тези самолети, които поддържаме със средствата на българския данъкоплатец и благодарение на усилията на ръководството на Министерството на отбраната и Командването на ВВС изпълняваме конституционните си задължения и заповяданите национални и съюзнически мисии и задачи. Ние сме на бойният си пост, не защото сме част от облагодетелствана група от хора, а защото изпълняваме Конституцията и законите на страната.

Ние ясно осъзнаваме сложната военно-политическа и икономическа обстановка в света и региона, и произтичащите от нея трудности за осигуряване на летателната годност на МиГ-29. Поради тази причина полагаме огромни усилия в търсенето на решения, които да осигурят възможности българското небе да бъде охранявано от български летци.

Политическите изказвания и коментари, разпространени чрез медиите през последните месеци, притеснително за нас целят освобождаване от наличната авиационна техника в полза на други държави без оглед на националните загуби и не предлагат конкретна визия за замяна на същата, така че страната ни да гарантира собствения си въздушен суверенитет. Никъде в изказването на г-н Тагарев не става дума как България ще продължи да защитава своя суверенитет!

Като български военнослужещи, след подобни изявления, не можем безучастно да гледаме как г-н Тодор Тагарев очевидно пренебрегва националните ни приоритети и се опитва да омаловажи ролята на авиобаза Граф Игнатиево в изпълнението на основните национални и съюзнически ангажименти. Зад периодично повтаряни фрази „Ние сме член на НАТО и ЕС и това предполага, че споделяме едни и същи ценности“ той се опитва да отклони публичното внимание от сериозния проблем, който би възникнал при преждевременно сваляне от въоръжение на наличната бойна техника.

Нашите ценности са свързани с това да служим на страната си, изпълнявайки ежедневно моралния и законов дълг, да поддържаме авиационната техника, да водим ежедневна подготовка и да охраняваме въздушните граници на страната ни.  

Оставяме без коментар всички опити да бъдем причислени към нечии кръгове и „приятели“, които ни осигуряват незаслужени заплати!

Ние летим и обслужваме този тип самолети, които ни оставиха след реализирането на План 2004. Опасно е, когато хора с амбиции, но без ангажименти и отговорности към отбраната на България застрашават с изявленията си нашата сигурност!

https://19min.bg/

10 Коментара

"БЪЛГАРСКИ " да не се използва в България

преди 3 месеца

Целият обществен дебат е сведен от Тагарев и съидейници, както и например в статията на Дойче веле за опасността от "путинизацията на България " до две понятия /определения/категории-евроатлантически и путински, в които се вписват и с които се обясняват всички обществено-политическите явления у нас. Защо за тях в България липсва определението " БЪЛГАРСКИ "?

Коментирай

Гуда от връо

преди 3 месеца

30 години Дерьмо-крация доведе тагаревците да ни дават това, което идва до седмата година на всеки нормален човек. Но като не им дойде, както в случая, не им идва и до седемдесет и седмата!

Коментирай

Коко

преди 3 месеца

Ако продължаваме да гледаме ТЪПО и БЕЗНАДЕЖНО на всичко около нас, ако продължаваме да се държим за евроамериканските ценности, щото атлантически и каквито и да е други океански са парад на тъпоумието, то съсипването ни досущ както направиха с 40 милионна Украина е ГАРАНТИРАНО. Ние сме малък и много лесно манипулируем народ, и не сме нужни на никого. Този ухилен кретен от снимката, заедно с Асенчо ще ни разгонят фамилиятя за НУЛА ВРЕМЕ. ВЕРВАЙТЕ!!!!!!

Коментирай

Т. Т

преди 3 месеца

Т. Т. е едно комунистическо мекере което е завършило в Москва. Мекеретата управляват България затова сме на това дередже.

Коментирай

Т. Т

преди 3 месеца

Т. Т. е едно комунистическо мекере което е завършило в Москва. Мекеретата управляват България затова сме на това дередже.

Коментирай

Иван Пеев

преди 3 месеца

На времето в Пловдив съществуваше МРЗ "Георги Димитров". Там се ремонтираше не само нашата авиация (МиГ-29), но и самолети на други държави. По време на Ирано-Иракския конфликт, самолетите и на двете страни се ремонтираха там, от далеч се чуваше рева на самолетните двигатели, които се тестваха в завода. А кориозно бе когато пристигаше ненайдейно делегация на една от враждуващите страни в цитирания конфликт, как другата делегация се извеждаше през задния вход. Сега няма шум от двигатели на територията на завода, а ние даваме луди пари на сульо и пульо да ремонтират двигателите на нашите самолети. И най-добрите специалисти по МиГ-29 се разбягаха в чужбина... Политиците ги забравиха...

Коментирай

стига вече

преди 3 месеца

Писна ми вече от тоя израз евроатлантически ценности! Намразих го! Изприщвам се вече, само като го чуя! Стига!!!

Коментирай

без КьОТЕК ...

преди 3 месеца

НЯМА ДА "минем"!!!

Коментирай

Бай Иван

преди 3 месеца

Този продажник първо ще обезглави армията ни и ще назначи на ръководни длъжности такива чужди марионетки, като него. Следващата му стъпка ще бъде да обезоръжи армията ни (не, че правителството на Сакскобурготски не унищожи най-добрите ни оръжия), но този ще изпрати в Покрайна всичко останало читаво съветско оръжие, защото Посолството желае това! За отбрана на страната ни ще остане оръжието, което има в ловните дружинки ( няма да се учудя, ако посегне и на него).

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.