Захариева: В РСМ си мислят, че като нямаме редовно правителство, могат да правят каквото си искат

https://svobodnoslovo.eu/politika/zaharieva-v-rsm-si-mislyat-che-kato-nyamame-redovno-pravitelstvo-mogat-da-pravyat-kakvoto-si-iskat/109944 SvobodnoSlovo.eu
Захариева: В РСМ си мислят, че като нямаме редовно правителство, могат да правят каквото си искат

Българите трябва да влязат в работната група в РСМ за конституционни промени, смята депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър

Председателят на заличения вече клуб в Битоля - Люпчо Георгиевски, вече е с официално обвинение от прокуратурата за акт на омраза.

"Това очевидно е политически аспириран процес. Хората, които познават Люпчо, а и аз съм един от тях, а и изобщо наблюдавайки процесите в РСМ, едва ли някой ще повярва, че това е човек, който ще извърши престъпление като насаждане на ксенофобски убеждения. Колкото и да ги тъпчат, мачкат, преследват и бият, хората с българско самосъзнание там стават все по-смели всъщност – пишат жалби, изискват официално участие в работната група за изменение на конституцията. Все пак да бъдат представени – като ще бъдат вписани в нея, да има представител и от тях самите", коментира бившият външен министър Екатерина Захариева в студиото на "Брюксел 1".

Тя добави, че е жалко, че се стигна до обвинение, не срещу тези, които са извършили наказуеми престъпления, а срещу тези, "които се опитват да живеят в държавата си, считайки се обаче с български произход, почитайки паметта на предците си, събирайки се в един клуб, говорейки за история".

Захариева даде примери за дискриминация на хората в РСМ, които се афишират като българи - не могат да си намерят работа, абсурд е за такава в държавната администрация.

Според нея липсата на редовно правителство вече две години е сред причините за все по-арогантното отношение към българите и България.

"Абсолютно нормално е македонските власти да си мислят, че могат да си правят каквото си искат без да има сериозна реакция от България... Обвинението ми не е към служебните министри на външните работи, които са правили всичко възможно това да не се случи и са опитвали в тази ситуация да предвиждат дневния ред напред. Говоря, че по принцип това е резултатът", уточни Захариева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите трябва да влязат в работната група в РСМ за конституционни промени.

Тук обаче имам критика и към нашата общност там, към организациите. Трябва наистина да се обединят и да излъчат един или двама човека, защото няма как да влязат всички. Така дават оправдание на властта в Скопие да казват "Кого точно да поканим?“ Те например 10 или 15 са написали писмо, че искат да влязат. Няма как. Обединете се, излъчете представители и тогава ще отнемете и аргументите на властта в РСМ. Те казват „Не може да поканим всички 15“ и са прави, че не могат да поканят всички. Аз отправям апел към тях. Вярвам, че знаят, че моят апел е доброжелателен. Излъчете един или двама представители и така ще отнемете аргумента на РСМ", предложи бившият дипломат номер едно на България.

Тя призова за промени в закона, който позволява получаване на българско гражданство.

"Трябва да има церемония, указите, с които се дава българско гражданство трябва да бъдат публични и третото много важно нещо е публичността на тези регистри при спазване на ЗЗЛД, поне имената. Аз не мога да разбера защо трябва да ги крием тези регистри. Аз считам, че това ще лимитира хората, които взимат български паспорт, само за да могат да пътуват в ЕС, защото не са още държава-член. В същото време извършвайки антибългарски действия директно срещу интересите на Република България", категорична е Захариева.

Гостът изрази позиция, че може да покани представител или представители от общността на македонските българи по въпросите на гражданство, когато променят закона, защото те най-добре знаят какво им пречи да получат правата си и да имат и български паспорт.

"Добре са дошли. Аз не мога да говоря от името на председателите на комисии, които все още нямаме. Но аз като народен представител и вносител, бих могла и мога да ги поканя", каза Захариева.

Тя коментира и възможността за съставяне на редовно правителство: такава има.

"Мисля, че вече е видно за всички български граждани е, че ние правим всичко възможно. Извинявайте, но ние като първа политическа сила подадохме ръка. Направихме страшно много компромиси. И същото време, от отсрещната страна, "Продължаваме промяната" казва, че програмата е тяхна. Тези хора трябва да осъзнаят, че са втора политическа сила. Второ, на нито един от нас, на нито една от партиите не даде да управляваме самостоятелно в правителство. Те имат 64 депутати, как си представят правителство на малцинството?", попита Захариева.

epicenter.bg

5 Коментара

DELJESU

преди 6 месеца

Ами могат.Докато България се управлява от ПЛАЗМОДИИ,така ще бъде

Коментирай

DELJESU

преди 6 месеца

Ами могат.Докато България се управлява от ПЛАЗМОДИИ,така ще бъде

Коментирай

Бай Иван

преди 6 месеца

Явно тази мисирка не е в състояние да мисли, та прави такива умозаключения, че причината сърбоманите от Северна Македония да ни се изплюват в лицето била липсата на правителство! Не ма мисирке! Причината е, че твоята партия ГЕРБ и другите еничарски партии по сигнал на вашите началници отвъд океана, предадохте интересите на България и заплюхте нашата история и делото и саможертвата на толкова много българи, борили се за свободата на българска Македония! Най-комичното в случая е, че точно вашите соросоидни депутати бяха отсвирени от сърбоманите!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.