ЗАКОНЪТ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ - УНИЩОЖАВА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО, ЩЕ НИ ВЗЕМАТ ЛИ ДЕЦАТА, КЪДЕ СЕ СКРИ БСП И КАКВА Е ИСТИНАТА?

https://svobodnoslovo.eu/politika/zakonat-za-domashnoto-nasilie-unishtozhava-li-se-balgarskoto-semeystvo-shte-ni-vzemat-li-decata-kade-se-skri-bsp-i-kakva-e-istinata/113591 SvobodnoSlovo.eu
ЗАКОНЪТ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ - УНИЩОЖАВА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО, ЩЕ НИ ВЗЕМАТ ЛИ ДЕЦАТА, КЪДЕ СЕ СКРИ БСП И КАКВА Е ИСТИНАТА?

ЗАКОНЪТ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ - УНИЩОЖАВА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО, ЩЕ НИ ВЗЕМАТ ЛИ ДЕЦАТА, КЪДЕ СЕ СКРИ БСП И КАКВА Е ИСТИНАТА?

* Цончо Ганев, “Възраждане”: “Посяга се на семейството. Деца ще бъдат отнемани от родителите”.

* Надежда Йорданова, ППДБ: “Подкрепа не само за жертвите, но и за агресорите”. 

* Ивайло Вълчев, ИТН: “Държавата да спазва Конституцията и да не се крие зад НПО-та”;

* Явор Божанков: “БСП открадна закона на Надежда Йорданова”;

* Кирил Петков: “Който се обръща срещу този закон се обръща срещу едно нормално, работещо общество”;

Българският парламент разглежда на второ четене Закона за защита от домашното насилие. Както си му е редът, в крайно сметка депутатите отново се разделиха на две - такива, които подкрепят и такива, които не подкрепят промените. Така изглеждаше отзвукът от спорния и ключов за здравето на обществото ни проект през очите на журналиста от “Свободно Слово” Анелия Дулева. Цял ден тя и операторът Симеон Крушков опитваха да сглобят пъзела от мнения сред депутатите. Ако нещо в и без друго оспорвания дебат се набиваше на очи, това бяха не поляризацията в гледните точки, а отсъствието на БСП. Въпреки, че лидерката на социалистите Корнелия Нинова построи не една и две предизборни кампании върху борбата с джендър идеологията, в пленарна зала мълчанието й бе оглушително. А полето й за изява, точно както по време на избори, предвидимо бе заето от хората на Костадин Костадинов.

“Като изключим наименованието, което е “Закон за защита от домашното насилие”, всичко със защитата приключва само със заглавието. Нищо друго и нищо конкретно не се приема за подкрепа на жертвите, които между другото са както жени, така и мъже”, категоричен е Цончо Ганев от “Възраждане”. По думите му най-стряскащата и опасна част от вече приетите на второ гласуване текстове е, че се дава възможност деца да бъдат извеждани от семействата си, включително без знанието на родителите им. “Как става това? То е регламентирано. Ако Вие например имате някакви лични разправии или какъвто и да било конфликт със съсед, той може да отиде и да пусне сигнал, че упражнявате домашно насилие върху детето си. И то веднага бива извеждано от семейството като съответното НПО или съответната институция не е длъжна дори да Ви информира. Просто един ден детето Ви не се прибира вкъщи”. В скандалните параграфи и алинеи според народния представител е регламентирано, че ако малолетни и непълнолетни деца сами отидат в държавна агенция или в НПО сектор, и подадат сигнал, казвайки, да речем, че родителите им не изпълняват техните искания или че например ги карат да учат до късно, тези деца биват извеждани веднага от дома си”. От там нататък хората, дали им живот, ще тръгнат по дългата процедура да доказват, че са невинни, не крие гнева си представителят на “Възраждане”. 

Солидарен с вижданията на колегата си е и Ивайло Вълчев от “Има такъв народ”: “Конституцията задължава държавата да се грижи за семейството и за децата. Държавата трябва да спазва и да търси това си конституционно право, а не да го преотстъпва на НПО”, категоричен е избраникът на ИТН.

На обратното мнение е една от съвносителките на законопроекта - бившата правосъдна министърка и депутат от групата на ППДБ Надежда Йорданова. Според нея най-ключовата и съществена част е създаването на Национален съвет, който да координира всички политики и да следи прилагането им в областта на защитата от домашно насилие. Предвиден е и Национален координационен механизъм, който ще обединява усилията на множество ангажирани с борбата срещу домашното насилие институции - МВР, лечебни заведения, социалните услуги, които се предоставят от общините и от други институции, включително и образователната система е включена. Когато една жертва на насилие има нужда едновременно от правна и социална подкрепа, и от здравен съвет, тя вече няма да обикаля от врата на врата, а всички тези услуги ще са концентрирани на едно място.

Оптимизмът й бързо бива попарен от Цончо Ганев, който зад благовидното решение вижда опит за погазване на Конституцията и дезертиране на държавата от правомощията й: “Създава се съвет към МС, който предвижда съгласуване с НПО сектора и по-точно с чуждестранния НПО сектор. Те ще дават съвети и препоръки на Социалното министерство, което от своя страна ще отпуска парите отново към НПО-тата за конкретни програми и за конкретни цели”. Според депутатът от “Възраждане”, към чуждите НПО-та ще потекат десетки милиони левове държавни средства. Йорданова пък го опровергава, че предвидените в закона дейности ще струват на данъкоплатеца 1,7 млн.лв. годишно. 

Както обобщава нашият журналист Анелия Дулева, най-странното от всичко, което зрителите чуват и виждат по темата с домашното насилие, е шизофреничната позиция на БСП. Те хем направиха референдум за джендър идеологията в училище, хем отсъстваха при приемането на най-важните текстове в закона. Между 12 и 14 ч. на 19 юли, таблото в Пленарна зала отчиташе между 10 и 15 регистрирани червени депутати. Логично техните идеи бяха единодушно отхвърлени от мнозинството.

Камък с размерите на бомба в буренясалата от скандали градина на левите сили хвърли бившият им съпартиец и настоящ депутат от ППДБ Явор Божанков. Според него проектът за защита от домашното насилие, с който Корнелия Нинова се биеше в гърдите, че ще пребори Истанбулската конвенция, е бил преписан, т.е откраднат. И то не от кой да е, а от ….. синята Надежда Йорданова. Т.к в БСП отдавна нямало читави експерти, а последният им истински законотворец бил екс министърът на правосъдието Крум Зарков, Нинова нанесла козметични корекции в текста на опонентката си, но за зла беда забравила да префасонира мотивите и така в двата законопроекта те били като под индиго, ако вярваме на Божанков. 

“Отсъствието на БСП по този така важен за тях закон не е първият случай. Много често и на комисии се е случвало те да внасят неща, които не се явяват след това да защитят. Като човек, работил в медия оставам с впечатление, че някои неща се правят за да имаме заглавие, а не за да свършим работа”. Така Ивайло Вълчев от ИТН сложи своеобразен финал на сагата с поведението на левицата.

Къде са БСП и какво принуди депутатите им да си тръгнат при гласуване в най-важния момент, както и какво по-важно може да има от работата в парламента - предстои да видите в следващите ни материали. До тогава проследете какво още казаха депутатите пред микрофона на Анелия Дулева във видеото.

8 Коментара

Андрей К.

преди 9 месеца

Незабавна отмяна на ЗЗДН - това е единственото решение.

Коментирай

Синята барета

преди 9 месеца

" Ние идваме за децата ви " . Спомняте ли си този плакат ? Е, дойдоха. После следва втора стъпка - смяна на пола, без да се иска съгласие на родителите. Справка - прекрасната КАнада. Къде да емигрираме ли ? Аз имам идеи .

Коментирай

ius fortis

преди 9 месеца

Считам, че конституцията следва да се спазва. Във връзка с това ЗЗДН следва да бъде отменен като нарушаващ Конституцията в разпоредбите и за презумнцията за невиновност и неприксновеност на частната собственост. При ЗЗДН ти доказваш, че не си камила, пардон насилник ... а и могат да те изселят от твоето жилище! Но вместо да отменят противоконституционния ЗЗДН с ужас разбирам, че вместо това ще правят още една паразитна административна структура, в която силно заинтересованите НПО ще си разпределят държавни пари и ще коват нови по ужасни и противоконституционни правила. Хора бдете! Те идват за вас, вашите деца, вашите пари и вашите къщи!

Коментирай

Дърт пергиш по жартиери “танцува” пред 4-годишни

преди 9 месеца

Интересно защо този закон работи на презумпцията виновен до доказване на обратното?

Коментирай

Синята барета

преди 9 месеца

Това не е ли отказ от правосъдие? Нямаш право на защита? Вземане на деца по донос ???

Коментирай

Мина

преди 9 месеца

Видяхте ли как в Германия отнеха с полиция дете от семейството му, защото защитавали традиционните ценности и били против лгб…? Ако не сте гледали клипа- гледайте го. Детето бе изведено насилствено от дома му и се скъса да плаче- около шест годишно момченце. Съответно ще го предоставят на приемно “семейство”- лгб… Сещайте се.

Коментирай

Помнещ

преди 9 месеца

Защо никой не коментира, че единствено Възраждане се противопоставя на мракобесните сили в парламента? И единствено Възраждане иска да се изхвърлят всички НПО-та. Докога ще си затваряте очите, че само Възраждане е партията, която работи за интересите на българите?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.