Защо е вредно да се призовава за импийчмънт

https://svobodnoslovo.eu/politika/zashto-e-vredno-da-se-prizovava-za-impiychmant/52468 SvobodnoSlovo.eu
Защо е вредно да се призовава за импийчмънт

"Демократична България" ще започнат разговори за предсрочно отстраняване на Румен Радев от президентския пост в следващия парламент, заяви преди няколко дни един от съпредседателите на обединението, Атанас Атанасов. Процедурата, която за кратко се нарича импийчмънт, се задейства по искане на поне 60 депутати, а за да се придвижи по-нататък, трябват 160 - две трети от всички народни представители. Представители на "Продължаваме промяната" казаха, че могат да участват в разговори за това, но след като се сформира новият парламент.

Ясно е, че това изказване е по-скоро политическа заявка и едва ли ще се стигне до реално искане за отстраняване на президента. Дори партии в много по-силна позиция, като например ГЕРБ през 2020 г., не можаха да изпълнят подобна закана.

Тази заявка обаче е, първо контрапродуктивна, и, второ, показателна за хронична болест на т.нар. демократична общност, която е сериозна част от причините тя да има малък дял от пазара на гласове. Но именно практическата безполезност на заканата е най-големият проблем с нея: тя демонстрира безсилие и размахване на юмруци там, където е по-добре да има разговор. В политиката първото е самоубийствена практика, а второто е късогледство.

Единственият ефект от това изказване е засилване на конфронтацията в българската политика и сред хората. Един от основните инструменти на руската психологическа война - щедро използван в цяла Европа и особено в България, е създаването на пукнатини, които да разделят различните общества. За целта Кремъл и неговата армия от виртуални тролове заемат най-крайните позиции по конфликтните теми и заглушават всеки разговор с крясъци, за да засилват разделенията. Разделените държави са слаби и съответно лесна плячка или поне безопасен враг.

Заемането на крайна позиция дори само от една страна моментално засилва другата да отиде още по-далече. Това се случва сега с Румен Радев - ДБ искат импийчмънт, защото той бил нарушил закона, президентът ги нарича партии на войната. И двете водят до излишна конфронтация и никакъв резултат.

Президентът има право на собствено мнение по различни въпроси, включително каква да е българската позиция за войната в Украйна. Да, предлаганата от него политика ще донесе много повече щети, отколкото ползи, и е недалновидна. Но несъгласието с една политика се защитава с аргументи и убеждаване на хората в нейната по-добра алтернатива - особено с идването на избори.

Да искаш импийчмънт само заради несъгласие с политика - да искаш да канселираш президента заради мнението му е не само нередно, но и в дългосрочен план самоубийствено. Това не е предизборна кампания, а атака по свободата на същите тези институции, които от години страдат от зависимости.

Правилният път е убеждаването на хора и като следствие например спечелването на изборите с убедително мнозинство, което ще позволи да се реализират "правилните" намерения. Но това е обратното на канселиране.

Алексей Лазаров

https://www.capital.bg/

9 Коментара

Червената шапчица

преди 3 месеца

Защо да няма сеир за народа. Нека да се трепят. Ама те само разиграват театрални сценки, а трепят нас. Гнома е много сладък.

Коментирай

Снегурачка

преди 3 месеца

То пък "Капитал" и свободно слово-смях!

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Защо да не му изпратим някоя Моника Люински… найс, а…

Коментирай

Лазаров, баце?

преди 3 месеца

Бе този Лазаров като Лазар, станал от бякъде ...! Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? И какви "руски тролове" те преследват, баце? Евроджендърчета недоклатени, жълтопаветниците некъпани не ти ли стигат! Анадънму?😀

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Всяка жаба да се знае гьола… "Към България, ние, САЩ, се отнасяме като към по-малък брат. Протегнахме ръка за помощ. Казахме: "Елате при нас!", но не забравяйте, че не сме казали: "Елате и бъдете равни с нас!". Надявам се българите да разбират това - вие не сте равни с американците, не сте! Вие сте по-низши, вие сте в нужда, не може да съществувате без нас. Така в интервю за Мартин Карбовски бившият офицер от разузнаването на американската морска пехота Скот Ритър описа чувството за богоизбраност на американците и тяхната политическа мотивация.

Коментирай

Иванов

преди 3 месеца

Позволявам си една различна хипотеза. Декларацията на Гнома и на този , който си чопли носа пред камерата, представящи една крайно проколониална партия е ПОЛЕЗНА, защото показва и на слепите до каква лудост са стигнали нашите политически проститутки. На кого и как да угоди президента, на външните Господари ли, на лакеите им в страната ли, на народа ли, който все още не е развратен напълно, на кого. Това с "импийчмана" да си го заврат в мухлясалите зад...ци, такава българска дума няма, както няма уикенд, изипей, радио енджой и т.н. Трябва да започнем да се очистваме от вонята, затрупала ни е, до шията.

Коментирай

👊 👊 💣 👊 👊

преди 3 месеца

Колко сте прав, Иванов. Защо в Америка никой не си позволява да българизира езика им? Защо Франция има специален закон за френския език? Само нашите нагъзени селтаци смятат, че като пуснат в употреба някоя и друга чуждица стават интИлЕгентни, ХА-ХА-ХА. Написаното прилича на вкиснала боза, хем не можеш да я изпиеш, хем не ти се хвърля, щото минава за резлива. Направо ми се драйфа като срещна материали от капитал, дневник, свободна европа, медиапул, фрогнюз и подобните на тях. А в телевизиите е пълен ташак и много пропаганда. Не останаха читави медии, пълно е с едната гледна точка. Забравиха що е то плурализъм, свобода на словото и демокрация. И някакъв бесен либерал ще ми дава наклон в живота и той ще определя кое е правилно и кое не. Баста и аста маняна! 👀

Коментирай

Настапир Аналниев

преди 3 месеца

НАСТАПИР АНАЛНИЕВ и джуджето-лилипут Гнома заедно с пп-продуктова позициониране на пп - пълен провал щели да възпроизведат малки музикални форми.

Коментирай

НастАПИР Аналниев

преди 3 месеца

НАСТАПИР АНАЛНИЕВ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.