Живко Коцев уличил и Асен Василев за връзки с групата, разследвана за контрабанда

https://svobodnoslovo.eu/politika/zhivko-kocev-ulichil-i-asen-vasilev-za-vrazki-s-grupata-razsledvana-za-kontrabanda/131341 SvobodnoSlovo.eu
Живко Коцев уличил и Асен Василев за връзки с групата, разследвана за контрабанда

Главният секретар на МВР Живко Коцев е разказал при разпита си, че вече бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е искал да кадрува в МВР. Вътрешният министър Калин Стоянов му отказал, след което проекти за финансиране на МВР за материално-техническо осигуряване били блокирани или забавени от министерството на финансите.

За да не бъде обвинен заради връзките си с разследваните за контрабанда Стефан и Марин Димитрови, задържани при акцията на ДАНС, Живко Коцев пожелал да стане свидетел. В показанията си той уличава в покровителстване на контрабандни канали шефката на Агенция „Митници Петя Банкова. Това става ясно от протокол за разпит, който беше публикуван от Епицентър.бг.

„Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали.

Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство, по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата – заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев.

Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково.

Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев“.

Живко Коцев уличил и Асен Василев за връзки с групата, разследвана за контрабанда

В първия си разпит на 4 април 2024 г., Коцев заявява още, че Марин и Стефан Димитрови са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция. Живко Коцев твърди, че е бил наясно с какво се занимава групата, но поддържал отношения с тях, защото те пък били близки с бившия вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков. Думите му се потвърждават от снимки на Стефан и Марин Димитрови с Бойко Рашков в дома му. Самият Живко Коцев се е снимал с Димитрови в приятелска среда, дори в сауна.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Олеся Zelle

преди 3 седмици

Че наш Живко е пял,като славейче на разпита си. Ега ти кашата,която забърква тупето

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.