Quo vadis, Младост? Quo vadis, София? Quo vadis, България?

Добро утро. Както вчера съобщихме, в „Младост” падна близо 30-метров кран. Стовари се върху тротоара, велоалеята и две от пътните платна на ул. „Филип Аврамов”, както се вижда и от снимката на offnews.bg. Точно пред поликлиниката, общината и църквата. Малко след пладне. Истинско чудо е, че няма пострадали. Затова утрото е добро.
Сигурно не помните имената на Деница и Петрина. Но помните, как преди 12 години падна сградата на „Алабин”. Двете приятелки намериха смъртта си в отломките. Истинско щастие е, че сега в „Младост” трагедията се размина. За да не решите, че всяваме излишен смут, тук цитираме какво написа, в една от групите на квартала Нина К.:
„Аз и детето спряхме и изчакахме, докато спуснат празната кофа за бетон. Започнаха да я пълнят и след около 2 минути чухме трясъка от падането на крана. Лошото е, че всичко се разтоварва над главите на хората, преминаващи по тротоара. Поредната безумица. Добре че нямаше жертви днес.”

Строежът, от който падна кранът, наричан малката Китайска стена, бе един от първите, които започнаха след ареста на Десислава Иванчева. Изникна на мястото, на което хората, от околните блокове, паркираха колите си. Питаме се, защо докато Иванчева беше кмет, крановете не падаха. Дали, защото обикаляше на проверки, дори среднощни. Дали, защото налагаше актове, спираше строителни обекти. Или просто по чиста случайност… Сегашният, назначен от СОС, кмет на района „в момента разглежда документите на фирмата”, съобщи stolica.bg. Вероятно ще бъдат открити дребни нарушения, в такива случаи те са важни за пред обществото и медиите. И докато чакаме резултатите от проверката, може да запалим свещичка за здраве и за късмет. За голям късмет. И да се запитаме:

Quo vadis, Младост? Quo vadis, София? Quo vadis, България?

Десислава Иванчева