QUO VADIS, ZEZKOUS?

Често важните неща са настрани от очите ни. Никога не съм изключвала Цветанов като фактор в политическия живот. И за мен той сега набира скорост. За какво, бъдещето ще покаже. За тези, които мислят, че с него е приключено, да напомня, че той все още е постоянен представител на България в УС на Европол. Странно, нали?

Засега няма индикации да прави нов политически проект. Но усещането, че дебне Борисов и работи за провала му, не ме напускат. Каквото и да говорим, факт е, че след като Цветанов беше изгонен от Борисов, ГЕРБ станаха много по-хаотични, а поведението на лидера на ГЕРБ – все по-неадекватно. На това Цветанов противопоставя едно сериозно политическо поведение, явно в резултат на сериозно обучение отвъд океана. Не се наблюдават прибързани действия. Напротив. С всеки ход успява да изненада.

Днес е качил на страницата си интервю в Новини.бг. Утре щяло да има кръгла маса по проблемите на сигурността и енергетиката. Поканени са много социолози, политолози и……дипломати. Петнадесет дипломати по твърденията на Цветанов ще присъстват на тази кръгла маса. И не би изглеждало толкова притеснително, ако идеите и темите на тръста Цецков не бяха по-скоро държавни прерогативи, а не цели на неправителствена организация. Защото, съгласете се, сигурност и енергетика някак си неправителственият сектор трудно може да влияе и прави. Дори Атлантиеският клуб не е толкова откровен в проамериканската си агитация.
Цветанов няколко пъти подчерта в интервюто, че е редови член и участва активно в събранията.

За миналите избори заяви направо, че ГЕРБ са загубили подкрепата си от 2015 година с почти 150 000 гласа. Интересен е изводът му, който и аз споделям, че липсва парламентарна алтернатива на ГЕРБ. Затова и ГЕРБ е спечелил изборите тази година. Но има извън парламентарна общност, която е срещу ГЕРБ и търси своята алтернатива. ГЕРБ допускала грешки, защото се влияела от това, че БСП е заета със собствените си вътрешни проблеми. И на практика няма коректив.

Накъде ли върви бившият втори? Може би към първото място? Или е човекът на САЩ, който трябва да следи изкъсо Борисов? Всъщносст Борисов не каза дали е питал Тръмп какво е правил Цветанов в САЩ, нали?

Бъдещето ще покаже. Но е ясно, че Цветанов няма да се съгласи да се оттегли от политиката, както беше заявил.

Тепърва битките предстоят….

Елена Гунчева