Как се ползва показателят xGoals в Бетано

https://svobodnoslovo.eu/sport/kak-se-polzva-pokazatelyat-xgoals-v-betano/115755 SvobodnoSlovo.eu
Как се ползва показателят xGoals в Бетано

В последните години технологиите значително се развиха във всички сектори на живота, като спортът също не беше подминат от някои новости в процеса на дигитализация. Футболът конкретно се обзаведе с една нова интересна статистика, която вече е налична и в Бетано и може да ви помогне, за да направите по-добра преценка за залозите, особено в реално време. Става дума за така нареченият показател xGoals, който измерва качеството на положенията, създадените от тимовете на терена. Къде се намира тази полезна опция и как може да ви бъде от практическа полза – вижте в следващите редове.

Какво представлява xG?

Това е сред най-нвоите статистически показатели, които бяха въведени в употреба в последните няколко години в западна Европа и по-конректно в най-големите първенства на световно равнище. Показателят се поддържа от световноизвестната компания за статистика Opta, като е налична за все повече мачове от най-различни страни в света. Идеята зад Expected Goals е да направи конкретен анализ на всяко положение, което даден футболен отбор създаде, изчислявайки колко попадения би трябвало да очаквеме да бъдат отбелязани от даден отбор на база на тези шансове.

Това звучи сложно за изчисляване и доста субективно, но статистиката в цялостен план отчита различни фактори като позиция на защитници и вратар на противника, позицията на нападателя, с кой крак и под какъв ъгъл отиграва топката, качеството на терена, както и някои други важни детайли. Така може да сдобием максимално близко до реалното представа за качеството на създаденото положение. Разбира се, този показател не отчита субективния фактор за класата на съответен играч, така че дори и едно положение да е наглед много сложно за отбелязване, за някои нападатели от най-висока класа това може да не е съвсем така.

Как помага xGoals на залозите ви?

Най-просто казано ще е възможно да се ориентирате по време на мача кой отбор е по-активен и създава повече шансове. При xG от 2.25 срещу 0.46 за единия и другия отбор, ще може безспорно да онагледим, че отбор А създава далеч по-чистите шансове и би трябвало, поне на хартия да спечели срещата и да продължи дори да увеличава своето xGoals. Тази статистика е особено полезна, ако сме се насочили към игра на селекцията „Следващ гол“.

Къде мога да намеря xG в Бетано?

Както споменахме, бетинг операторите и по-конкретно Betano интегрира тази опция в рамките на своето портфолио, като с напредването на времето тя се прилага за все повече мачове по света. А намирането на статистиката далеч не е сложно. Единствено трябва да натиснете на някой мач, който вече е започнал и над цифрите с резултата ще може да намерите и xG показателите до настоящата секунда. Имайте предвид, че и тук динамиката е сериозна и понякога футболът опровергава логиката на математическите модели.

Внимание: Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична на nra.bg.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.