Сашо Диков: Дълбоко се съмнявам Боби Михайлов да се откаже от БФС. Това беше прах в очите

https://svobodnoslovo.eu/sport/sasho-dikov-dalboko-se-samnyavam-bobi-mihaylov-da-se-otkazhe-ot-bfs-tova-beshe-prah-v-ochite/122040 SvobodnoSlovo.eu
Сашо Диков: Дълбоко се съмнявам Боби Михайлов да се откаже от БФС. Това беше прах в очите

Дълбоко се съмнявам, че Боби Михайлов ще се откаже от това да се кандидатира и от това да продължи да е начело на футбола. По всичко личи, че няма да стане, особено от начина, по който си подава оставката. Това определено беше прах в очите.

Това заяви в интервю за ФрогНюз журналистът Сашо Диков. 


Коментарът му е по повод вчерашната оставка на Борислав Михайлов като шеф на Българския футболен съюз. Повече за това може да четете тук


Ето и цялото интервю: 

Господин Диков, вчера Борислав Михайлов подаде оставка като шеф на БФС. Това прах в очите ли беше? Ще се стигне ли до промяна в българския футбол или статуквото ще направи всичко възможно положението да се запази? 


Това определено беше прах в очите. Боби Михайлов подаде оставка в свой стил. Така оставка не се подава. Трябва ясно и категорично да го кажеш, да кажеш, че няма да се кандидатираш повече. Нещо такова не видяхме. Той направи точно обратното - подаде оставка, но остави на общото събрание да реши дали да я приеме, или не. Сиреч - подканва ги недвусмислено да не я приемат. Просто такъв е редът. Нямат никаква стойност думите му. 

Няма ли да видим някаква революция в българския футбол, ако Михайлов отново се върне на поста си? Видяхме много жестоки сцени на протестите на 16 ноември, запалянковци от различни цветове се обединиха в исканията си. 

В българския футбол ситуацията е такава, че футболните президенти и хора предпочитат именно човек като Боби Михайлов. Затова и 18 години го държат на власт. Има една приказка - тъмна църква, кьорав поп, евангелието ситно написано. Това е нашият футбол - да не се търси отговорност, да не се разследват истински нещата, черно тото… Това са хора, които гледат да няма скандали, покриват нещата. Ако има нещо нередно като уредени мачове, то по принцип идва от чужбина. 

Казвате ли, че кучето е заровено именно в черното тото и босовете ще направят всичко възможно този модел да се запази в БФС?  Михайлов е обвиняван за подобни връзки, а в пространството отдавна се върти периодично снимката му с Дан Тан.

Казвам, че ситуацията у нас е такава, че първо уставът, който сума ти години е в сила, е такъв, че всички клубове имат еднаква тежест - и най-големите, и най-малките в последното малко село. Като се съберат малките клубове и могат с гласовете си да свалят или качат всеки, когото пожелаят. 

Ситуацията във футбола не е по-различна от тази в държавата. Не може да се промени коренно нещо, докато Бойко Борисов не бъде съден за корупция. Трябва да се види, че няма недосегаеми, както в другите държави, където бяха разкрити огромни далавери с уговорени мачове. Само България е вечна и никога не се стига до никакви сериозни разкрития. Разбира се - това дава възможност многократно да се затвърди това чувство за безнаказаност. Шефовете знаят, че футболният централа е нещо, което никоя власт не смее да пипне.

Споменахте името на Бойко Борисов. В момента едно от спряганите имена за наследник на Боби Михайлов е бившият спортен министър на ГЕРБ Красен Кралев. Как гледате на това?

Дълбоко се съмнявам, че Боби Михайлов ще се откаже от това да се кандидатира и от това да продължи да е начело на футбола. По всичко личи, че няма да стане, особено от начина, по който си подава оставката. А иначе Красен Кралев би бил подигравка със редица виждания, принципи. Той безспорно е човек с качества, но такъв човек, едно от знаковите имена на ГЕРБ, да стане шеф на футбола, би било извращение с представите за нормално и ненормално. За добро или лошо - делегатите решават. Държавата няма право да се меси директно в управлението на футбола. Но пък има право да се меси чрез полиция, съд, прокуратура. 

Започна проверка на прокуратурата покрай скандалните протести срещу ръководството. Но дали тази проверка ще доведе до нещо или по-скоро обвинението предприе действия в отговор на общественото напрежение?

Точно така е. Ние сме единствената държава в Европейския съюз, където няма повдигнато нито едно обвинение за корупция по високите етажи на властта. Това е абсурд. 

Очаква се да бъде насрочен Конгрес за избор на нов председател, но има съмнения за неговата легитимност. Това няма ли да подкопае изборите?

Предполагам, че на този Конгрес на 6 декември ще извикат и членовете на бившия Изпълком, който е останал в сила според Търговския регистър, така че да бъде всичко докрай изпипано. Но пък повечето са членове и на новия Изпълком, който не е признат от съда. Мисля, че по тази линия ще проявят разум. 

Колко лъжи изрече по време на вчерашната пресконференция Борислав Михайлов? 


Не мога да кажа колко лъжи изрече. Той зависи от делегатите и футболните хора. Искрено ме притеснява и натъжава това, че според мен той има някакви личностни увреждания. Той не е онзи човек, който беше преди години - говори по странен начин, изрича абсурди. Всеки друг му е виновен, само не и той. Това са нелепости и е тъжно, че човекът очевидно е в друг свят. 

интервю на Джесика Вълчева

https://frognews.bg/

3 Коментара

хамалин

преди 5 месеца

дикоff e стандарт за глупак (мъка е да му слушаш 100-те думи)

Коментирай

хамалин

преди 5 месеца

дикоff e стандарт за глупак (мъка е да му слушаш 100-те думи)

Коментирай

Бай Иван

преди 5 месеца

Тоя не беше ли посредник при прехвърлянето на акциите на Левски от Черепа? Явно е негов доверен човек, а иначе се прави на "Ни лук ял, ни лук мирисал"!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.