Тити Папазов: По-безхаберна държава откъм спорта от България няма на земното кълбо

https://svobodnoslovo.eu/sport/titi-papazov-po-bezhaberna-darzhava-otkam-sporta-ot-balgariya-nyama-na-zemnoto-kalbo/115244 SvobodnoSlovo.eu
Тити Папазов: По-безхаберна държава откъм спорта от България няма на земното кълбо

Президентът на баскетболния Левски Константин Папазов застана пред камерата на Sportal.bg, за да разкрие каква е ситуацията в клуба преди старта на новия сезон в Националната баскетболна лига. Тити коментира и новака в елита на българския баскетбол Миньор 2015, както и очакванията за предстоящата кампания.

- Сравнително скоро започва новият сезон в Националната баскетболна лига, какво се случва в Левски?
- Каквото се случва навсякъде – започват подготовка отборите. Повече от ясно е, че няма нещо бомбастично при нас, знаете каква е ситуацията. Продължаваме да работим със състава, който беше от миналата година, с изключение на Ники (б.р. Николай Михайлов), който явно няма желание да играе, защото не вдига телефона на треньора. Той е и с изтекъл договор, никой не го и задължава. Общо взето сме имали желание да запазим всички играчи. Единствените, с които имахме договор още миналата година бяха двамата чужденци. Към всички останали играчи имахме интерес, но явно офертата, която сме предложили на агента на Николай Михайлов не го е задоволила и той избира друг отбор. В края на краищата ние сме отбор, който в никакъв случай няма да определя финалите, това е логиката, независимо че се борим. Ясно е, че на купата се представяме най-добре. Със същия този отбор успяхме да я спечелим, колкото и да е изненадващо. Огромният фокус е върху това, че имаме много добри млади играчи. Аз бях с 18-годишните национали в Португалия и мога да кажа, че освен силната игра на отбора на България, само липса на спортен шанс лиши това да се класираме в по-горна дивизия. Със сигурност двама от тримата най-добре представили се български играчи – Сашко Гавалюгов безспорно голмайсторът на турнира, другите двама бяха Момчил Кадиев и Максим Бочев. Ситуацията в Левски позволява, да не се правим на герои, играчи които са ученици да получават по-сериозна роля. Това е техният късмет.

- Това означава ли, че отново имате финансови проблеми?
- Ние нямаме финансови проблеми, но ще имаме някъде около три пъти по-малък бюджет от този на водещи три отбора.

- А ще има ли нови чуждестранни попълнения?
- Не. Имаме двама чужденци, с които имаме договор. Ние бяхме много доволни от тях. Наистина бяха богатство за нас в предишната година. Бяха с много ниски параметри. Огромният интерес, който имаше към тях през годината ни накара да им увеличим възнагражденията и да подпишем още през сезона за още една допълнителна година. Те са заслужили това увеличение при тях, но това автоматически ни ограничава, запазвайки тях да си позволим поне на този етап нов трети чужденец.

- С огледа на селекциите на останалите отбори, къде е мястото на Левски?
- Смятам, че има пет отбора, които чувствително по бюджет ще превъзхождат Левски. Тъй като за първи път от много години насам, което е радващо, имаме нов отбор в Лигата в лицето на Миньор Перник, пожелавам им успех. Първенството ще бъде първоначално на разменено гостуване и после две шестици. За Левски първоначалната голяма цел ще бъде да попадне в шестицата, защото дори да бъде в трудна позиция в третия и четвъртия етап на първенството – да се среща със силните отбори и вероятно да инкасира в повечето мачове загуби на базата на селекция, това е първата цел да влезе в шестицата. Ако не успеем, надявам се да успеем, да се класираме на седмо или осмо място, за да попаднем в плейоф. По принцип знаете в нашия спорт може да ми се падне от тотото и да променим състава. Може би това, което съдбата ни предлага и ни задължава като ръководство и треньорски екип – да заложим на младите, които пък ги има. Можеше да бъдем в ситуация, в която хем нямаме големи възможности да си позволим по 4-5 чужденци и най-скъпите български играчи, хем да няма и млади. А ние имаме млади, които убеден съм с малко повече кредит на доверие от наша страна, няма да им бъде лесно, няма да бъде европейското в Португалия до 18 години, защото ще играят с хора, които са много по-възрастни и по-опитни, но аз смятам, че Максим и Момчил заслужават страхотен кредит от нас. Убеден съм, че и ще го реализират.

- Спомена включването на Миньор 2015 в НБЛ, но колко е добре всъщност, че име като Георги Младенов се завръща в елита на българския баскетбол?
- Това е много добре. Много добре е, защото Георги Младенов е едно от най-големите имена. Със сигурност ще има повече емоция. Перник е град, който има огромни традиции, не само в женския баскетбол, а от години вече в мъжкия. Прави чест на хората, които се грижат за Перник и най-вече на кмета. Не е лесно, общините също страдаха много от липсата на бюджет и е било много трудно, но при него се вижда, че има воля. Георги става първи в аматьорската лига, но на него му се върти в главата как ще стане шампион на България. Мечтай си докато не се сблъскаш с реалността. Но той е такъв, той затова е Георги Младенов. Така, че това е огромен плюс. Плюс това е хубаво да няма почиващи отбори. Най-нормално и радващо е, че България отново има 12 отбора в първенството. Да, те трудно могат да бъдат 12 еднакви, но никъде по света няма 12 еднакви. Само в НБА всички от първия до последния са равностойни.

- Изглежда ли, че първенството ще бъде по-интересно и по-равностойно тази година?
- Интересът към първенството и това, което можем да правим като прогнози е на много ранен етап. Смятам, че ЦСКА, Балкан, Бургас (б.р. Черноморец), Самоков (б.р. Рилски спортист) и Плевен (б.р. Спартак) със сигурност ще имат предимство. Но това няма да им гарантира, че ще им бъдат лесни мачовете с Левски, с Ямбол, с Берое, с Перник...с всичките. Всеки отбор се старае да оцелява. За съжаление съм го казвал и пак ще го повторя – по-безхаберна държава откъм спорта от България не се е раждала, няма на земното кълбо.

fakti.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.