100 дни война в Газа: Повече от 23 000 мъртви и едно общество в руини

https://svobodnoslovo.eu/svyat/100-dni-voyna-v-gaza-poveche-ot-23-000-martvi-i-edno-obshtestvo-v-ruini/125323 SvobodnoSlovo.eu
100 дни война в Газа: Повече от 23 000 мъртви и едно общество в руини

Сто дни след като Израел започна нападението си над Газа, бомбите все още падат върху анклава, където вече са  убити, ранени или изчезнали 4 процента от населението му.

При тези условия е невъзможно да се каталогизира всичко, което е унищожено и повредено досега и все още се брои. Това, което знаем със сигурност е, че самият мащаб на разрушенията от 7 октомври насам е безпрецедентен в сравнение с която и да е друга израелска война срещу Газа.

„Не мисля, че някой в ​​Газа би могъл някога да си представи количеството разрушения, които Израел е нанесъл на палестинците“, каза Юсеф ал Джамал, палестински журналист и автор от Газа пред Middle East Eye. „Не и в най-смелите им мечти“.

„Никога не сме виждали такова разрушение, дори по време на Накба“, каза той, имайки предвид прогонването на палестинците на фона на създаването на Израел през 1948 г. „Това е нещо, което никога не сме виждали преди.“ От училища до болници, университети до търговски центрове, библиотеки до театри, за 100 дни градивните елементи на едно общество, което все още функционира под 16-годишна обсада, бяха унищожени. Един наблюдател казва, че 70 процента от гражданската инфраструктура на Газа е изчезнала.

МИЕ състави предварителен списък на унищоженото и повреденото.

Здравеопазване: Повечето болници не функционират

Един експерт от ООН описа отприщените атаки като „безмилостна война“ срещу здравната система в Газа. „Здравната инфраструктура в ивицата Газа е напълно заличена“, каза през декември Тлаленг Мофокенг, специален докладчик на ООН за правото на здраве и практикуващ лекар. Според Световната здравна организация израелските военни са атакували 94 здравни заведения и 79 линейки от 7 октомври.

Повече от половината болници в Газа вече не функционират към 5 януари. Останалите тринадесет болници – девет на юг и четири на север – работеха частично, но се сблъскаха с недостиг на основни консумативи и гориво, докато се опитваха да работят далеч над обичайния си капацитет. Тъй като медицинските консумативи, водата и електричеството са свършили, лекарите казват, че са били принудени да работят в нехигиенични условия и да използват предмети от ежедневието вместо основни медицински материали. Вместо антисептичен разтвор използват препарат за миене на съдове и оцет.

Процедурите са извършени без анестезия, включително някои от операциите, при които на 1000 деца са ампутирани единият или двата им крайника,  съобщи Уницеф.

„Ситуацията приличаше на средновековието“, каза пред MEE Гасан Абу Ситах, палестинско-британски хирург, който беше доброволец в Газа.

ООН съобщи, че най-малко 326 медицински специалисти са били убити, а други са арестувани и задържани, включително д-р Мухамад Абу Салмия , д-р Ахмед Калот и д-р Ахмед Мухана, директорите на болниците ал-Шифа, Камал Адуан и ал-Авда.

Култура: Изтриване на спомени

Архив в град Газа, който съдържа хиляди исторически документи, датиращи отпреди 150 години, беше бомбардиран на 29 ноември и е сред няколкото разрушени и повредени културни институции и археологически обекти.

Централният архив съдържа планове за исторически сгради и ръкописни ръкописи от известни личности. Яхя ал Сарадж, ръководител на община Газа каза, че атаката „изтрива голяма част от нашата палестинска памет“.

„Това унищожение беше особено трудно за нас, защото пази спомена за град Газа“, каза Сарадж пред MEE. По време на същата атака беше унищожен Историческият културен център Rashad al-Shawwa, в който се помещаваха библиотека, зали за културни събития, печатна преса и Големият театър. Сарадж го нарече скъпоценният камък на града.

Израелските удари разрушиха главната библиотека на Газа, която беше място за събиране на събития и съдържаше хиляди книги, както и детска библиотека и културен център, където се преподаваха езици.

Според Euro-Med Monitor други артикултурни и културни обекти, които ще бъдат ударени, включват Ортодоксалния културен център, Културния музей Ал-Карара, Музея Рафах, седалището на Асоциацията Нашите синове за развитие, Центъра за култура и изкуства в Газа, Милад Асоциация, Арабския социален културен център и Театралната асоциация Хакави.

Съобщава се, че повечето от животните в зоологическата градина в Газа в парка Ал Бисан в Джабалия са били бомбардирани или умрели от глад, преди пазачите да успеят да стигнат до тях преди примирието в края на ноември.

В зоологическата градина в Рафа десетки гладни, разселени хора сега  живеят на територията на зоологическата градина, някои в импровизирани домове, направени от пластмасови листове.

Не само съвременните културни обекти са изгубени или преназначени по време на война. Според Forensic Architecture израелските сили също „до голяма степен са унищожили“ пристанището Ал-Балахия и древното пристанище на Газа, считано за един от най-забележителните археологически обекти в Газа.

Мястото, в района на бежанския лагер Ал-Шати в северната част на Газа, включваше останки, понякога наслоени една върху друга, датиращи още от желязната епоха, с елементи от елинистическата, римската и византийската епохи.

Други исторически обекти, унищожени от Израел, според Euro-Med Monitor, включват 400-годишната къща Al Saqqa, къщата Al Ghussein и Hammam al-Samra, всички структури от османската епоха в град Газа.

В началото на ноември базираната в Испания неправителствена организация Heritage for Peace определи общия брой на унищожените или повредени исторически и археологически обекти на 104.

Поклонение: Мълчанието замества призивите за молитва

Десетки джамии и църкви, включително някои от най-старите места за поклонение в Газа, бяха напълно или частично унищожени след 7 октомври.

Голямата джамия Омари, най-голямата и най-старата джамия в град Газа, беше превърната в развалини, за което Хамас обвини израелска бомбена атака в началото на декември, оставяйки само нейното 1400-годишно минаре непокътнато.

Джамията е основана за първи път през седми век върху руините на църква от византийската епоха, която сама по себе си е била построена върху древен римски храм. Наречена на халиф Умар ибн Ал Хатаб, който тогава е бил на власт, джамията има история на унищожаване и прераждане, включително заменена от катедрала на кръстоносците, разрушена от монголите и унищожена при земетресение през 13 век.

Жителите казват, че унищожаването на емблематичната забележителност, както се съобщава, заедно с щетите или унищожаването на над 200 джамии – 20 процента от всички джамии в Газа – е оставило зловеща тишина в много части на Газа.

Те включват  джамията Ахмед Ясин  и джамията Ал-Хасайна в град Газа, джамията Салим Абу Мюсюлман в Бейт Лахия и джамията Халид бин Ал-Уалид в Хан Юнис.

„Вече не чуваме призива за молитва в нашия квартал поради пълното унищожаване на източната част на града, включително джамиите“, каза Халед Абу Джаме, 25-годишен жител на Хан Юнис, пред  MEE този месец.

Три исторически църкви също претърпяха щети, сред които църквата Свети Порфирий в град Газа, най-старата все още използвана в Газа, обслужваща около 1000 християни в анклава. Създадена за първи път през 425 г. сл. н. е., гръцката православна църква е кръстена на Свети Порфирий, за когото се смята, че е донесъл християнството в града и е погребан в североизточния ъгъл.

Тя е превърната в джамия през седми век, преди кръстоносците да я възстановят като църква през 12 век. Църквата беше повредена на 19 октомври, когато израелските сили бомбардираха църковния комплекс, където 400 палестинци от всички религии се бяха укрили, убивайки най-малко 18 души.

Манастирът Свети Иларион в археологическия обект Тел Ум Амер в крайбрежния град ал Нусейрат също е претърпял щети в резултат на израелски атаки, съобщи Euro-Med Monitor. Манастирът е построен преди повече от 1600 години от Свети Иларион, който се смята за основател на монашеския живот в Палестина, според палестинската делегация в ЮНЕСКО.

Образование: Сега в Газа няма образование

Повече от 625 000 деца в училищна възраст и близо 23 000 учители биха учили и преподавали в училищата в Газа преди 7 октомври, каза ООН. Но в момента в Газа няма училище, като около 90 процента от всички училищни сгради се използват като убежища или са претърпели щети.

В началото на януари ООН определи броя на повредените училища на 342, включително повече от 100, които са или сериозно повредени, или напълно унищожени. Палестинското централно статистическо бюро каза в началото на ноември, че 3117 студенти и 130 учители и персонал са били убити, сред които и студентката  Ал-Шайма Акрам Сайдам.

Сайдам спечели най-високите оценки на гимназиалните изпити в Палестина миналата година и планираше да учи английски превод в университета.

„Дори по време на [израелските] агресии никога не съм спирала да уча“, каза Сайдам пред палестински новинарски издания, които са заснели как семейството й празнува, когато резултатите от изпитите бяха обявени през юли.

Сайдам и няколко членове на семейството й бяха убити, когато израелските въздушни удари удариха бежанския лагер ал-Нусейрат през октомври, дни след като  Ислямският университет в Газа, където тя би учила, претърпя големи щети, когато беше бомбардиран.

Университетът Ал-Азхар, също в град Газа, и клонът на Отворения университет Ал-Кудс в Северна Газа също бяха сериозно повредени в резултат на израелската бомбардировка, каза палестинското Министерство на висшето образование и научните изследвания през ноември, когато последно публикува данни.

Мохамед ал-Хаджар, фотограф на MEE в Газа, който е учил в университета Ал-Азхар в продължение на седем години каза, че не само самият университет е бил бомбардиран. „Улиците около него бяха бомбардирани, а сградите в университетския кампус бяха бомбардирани“, пише той.

Повече от 446 студенти и служители бяха убити, включително президентът на Ислямския университет Суфиан Тайех, високо ценен приложен математик и теоретичен физик, който е бил председател на ЮНЕСКО за физика, астрономия и космически науки в Палестина. Израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Джабалия уби Тайех и цялото му семейство на 2 декември.

Бизнес райони, поминъкът е унищожен

Може би най-драматичният пример за разрушения търговски сектор в Газа е унищожаването на улица Ал-Рашид, крайбрежната улица, която минаваше от север на юг, осеяна с ресторанти, кафенета и улични търговци.

Жителите казаха, че корнишът, ключов туристически обект, е оживен и натоварен през нощта, когато прекъсванията на електрозахранването често покриват анклава, осигурявайки почивка от трудностите на ежедневния живот под обсада.

Ахмед Дало, 27-годишен, който се бореше да си намери работа, след като завърши университета Ал-Кудс, каза пред MEE през 2017 г., че прекарва четири до шест часа на ден в Ал-Рашид.

„Тук прекарваме време с приятели, обсъждаме различни теми, свързани с футболни игри и европейски турнири, филми, американско и индийско кино“, каза Дало.

В Римал, най-престижния квартал на град Газа, булевардите, обградени с дървета, приютяваха бутици, салони за сладолед и фризьорски салони сред сградите на университети, правителствени служби и международни организации.

Голяма част от квартала и поминъка, поддържан от него, бяха унищожени, включително пристанището на Газа, единственото пристанище на анклава, където акостираха рибарските лодки.

Банки и валутни борси по оживената улица Омар ал-Мухтар бяха ударени от израелски въздушни удари и след това разграбени, съобщи Мохамед ал-Хаджар от MEE.

„Спомням си много служители и тълпи от клиенти, които се събираха на входа й“, пише Хаджар за Националната ислямска банка, която беше срината на 8 октомври. „Някои стоят и пушат цигари, докато други се редят на опашка, за да получат така необходимите си заплати. Сега тази банка, както и няколко други, беше напълно изчезнала.

По същия търговски участък, каза Хаджар, Capital Mall, който отвори врати през 2017 г., беше повреден, но все още стоеше, само за да бъде разграбен.

Зад ъгъла, каза той, израелските сили са обстреляли Panda Mall, неговото място за покупки и домакински консумативи. Семейни супермаркети и будки за вестници също бяха разрушени от бомби и обстрел.

Появиха се кадри как израелски войници вандализират магазини . Други бяха заснети  да подпалват сладкиши, продавани от търговец в квартал Шуджая в град Газа. „Когато извършваме атака, включваме светлина срещу това тъмно място“, казва войник, докато запалва сладкиш и го хвърля на купчина. „Изгаряме го, докато от това място не остане никакъв спомен.“

Автор: Дания АкадИзточник: globalresearch.ca // ПреводOpposition

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.