300 души, главно жени и деца, са убити в Газа вчера, обявиха палестинците. ЦАХАЛ: Хамас е отговорен за хората в Газа

https://svobodnoslovo.eu/svyat/300-dushi-glavno-zheni-i-deca-sa-ubiti-v-gaza-vchera-obyaviha-palestincite-cahal-hamas-e-otgovoren-za-horata-v-gaza/118535 SvobodnoSlovo.eu
300 души, главно жени и деца, са убити в Газа вчера, обявиха палестинците. ЦАХАЛ: Хамас е отговорен за хората в Газа

300 палестинци, повечето от които жени и деца, са били убити само в рамките на вчерашния ден в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на информация на палестинското здравно министерство от анклава. Ройтерс допълва, че осемстотин е броят на ранените вчера.

Израел, който се зарече да унищожи движението "Хамас" в знак на отмъщение за атаката на 7 октомври, призова палестинците да се придвижват на юг, към границата с Египет. 

Болниците в ивицата Газа, останали без електричество поради израелската блокада, ще могат да продължат да работят само два дни с наличните резерви от гориво, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от ТАСС.

"Всички болници в Газа разполагат с гориво за 48 часа в резервните си генератори. Незабавното спиране на генераторите би изложило на риск живота на хиляди пациенти", се казва в изявлението. Освен това се посочва, че „в Газа не е имало електричество четири поредни дни“, което поставя жизненоважни области като здравеопазването и водоснабдяването „на ръба на колапс“.

Агенцията на ООН съобщава, че от началото на ескалацията на конфликта броят на загиналите сред палестинското население на ивицата Газа е нараснал до 2228, а броят на ранените - до 8744.

ГКПП "Рафах" на границата с Египет остава „затворен за движение на хора и стоки“, въпреки съобщенията в медиите, че Египет, Израел, Катар и САЩ са постигнали споразумение за отваряне на ГКПП на 14 октомври.

Евакуацията на палестинците в южната част на ивицата Газа е необходима, за да се спаси цивилното население на град Газа. Това заяви официалният представител на Армията за отбрана на Израел подполковник Ричард Хехт във видеообръщение, публикувано в социалната мрежа X (преди Туитър), предаде ТАСС.

"Нашите предупреждения са насочени към спасяването на цивилното население на Газа. (...) Хамас вече каза на жителите на Газа да игнорират нашите предупреждения, наричайки ги фалшиви и създавайки физически пречки пред напускането им на Газа. Хамас е отговорен за хората в Газа. Израелските отбранителни сили са отговорни за защитата на народа на Израел“, каза говорителят.

"Израел и Хамас са във война. (...) Израелските отбранителни сили работят за ликвидирането на Хамас в Газа. Ние не водим война с населението на Газа", отбеляза Хехт.

Пресслужбата на израелската армия съобщи вчера, че продължава да призовава жителите на северната част на Ивицата Газа да се преместят в южната част на палестинския анклав „южно от Вади Газа (пресъхващ поток, който пресича Ивицата Газа по средата – бел. ТАСС)". Израелското радио "Кан" цитира говорител на армията в събота, който каза на арабски, че "ЦАХАЛ позволява безопасно движение на юг (в ивицата Газа) от 10 до 16 часа".

glasove.bg

1 Коментара

Мария луна

9 months before

ВСИЧКИ ОТ ИВИЦАТА ГАЗА СА ППЕДУПРЕДЕНИ ДА СЕ ИЗТЕГЛЯТ КЪМ ЕГИПЕТ.ДА МОЛЯТ ХАМАС ЗА ПОМОЩ!ЙОМ КИПУР ,КОЙТО ОПОРОЧИХА АРАБИТЕ ОТ ХАМАС ,ЩЕ СИ ПЛАТЯТ СКЪПО И ПРЕСКЪПО,,КОЛКОТО И ФАЛШИВИ СЪЛЗИ ДА ТЪРСЯТ ОТ ООН !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.