Американското разузнаване: Зеленски предлагал да се взриви газопровод "Дружба", за да накаже Орбан

https://svobodnoslovo.eu/svyat/amerikanskoto-razuznavane-zelenski-predlagal-da-se-vzrivi-gazoprovod-druzhba-za-da-nakazhe-orban/110437 SvobodnoSlovo.eu
Американското разузнаване: Зеленски предлагал да се взриви газопровод "Дружба", за да накаже Орбан

Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на Запада като се въздържа от използване на оръжието, осигурено от тях, за атаки във вътрешността на Русия и давайки приоритет на ударите по руските сили вътре в Украйна.

Но зад затворени врати лидерът на Украйна предлага да се върви в по-дръзка посока – да се окупират руски селища, за да се придобият по този начин лостове срещу Москва, да се бомбардира тръбопровода, който пренася нефт от Русия за Унгария, която е член на НАТО, и самостоятелно лелее идеята за удари в границите на Русия с далекобойни ракети, според секретни документи на американското разузнаване, разкриващи вътрешните комуникации на Зеленски с негови висши сътрудници и военни лидери.

Документите, които досега не са били разкривани, са част от по-обширен масив от секретни американски документи, циркулиращи в платформата Дискорд и получени от The Washington Post. Те разкриват лидер с агресивни инстинкти, в остър контраст с публичния му образ на спокоен и стоически настроен държавник, който устоява на бруталната руска атака. Тези прозрения стават достояние от прихванати цифрови комуникации и предлагат рядък поглед върху разговорите на Зеленски на фона на руски ракетни обстрели, нападения по инфраструктурата и военни престъпления.

Пентагонът, където висши военни ръководители на САЩ са били информирани по въпросите от изтеклите документи, не оспорва автентичността на материалите.

В някои от случаите Зеленски удържа амбициите на някои от подчинените си, а в редица други той сам предлага рискови военни действия.

По време на среща в края на януари Зеленски предлага Украйна „да извърши удари в Русия“, като придвижи украински пехотни части във вражеската територия, за да „окупират неназовани руски гранични селища“, става ясно от един от документите с гриф „строго секретно“. Целта на това е „да даде на Киев предимство в разговорите с Москва“, казва документът.

В отделна среща в края на февруари с ген. Валери Залужни, главнокомандващия на украинската армия, Зеленски „изразява загриженост“, че „Украйна няма ракети с далечен обхват, които са способни да достигнат руски войски, разположени в Русия, нито нещо друго, с което да ги атакуват.“ След това Зеленски предлага „да се атакуват неуточнени места за разполагане в Ростов“, регион в западна Русия, като за целта бъдат използвани дронове, според друг секретен документ.

На среща в средата на февруари със заместник премиер-министъра Юлия Свриденко, Зеленски предлага Украйна „да взриви“ построения по съветско време газопровод “Дружба”, който доставя нефт за Унгария. „Зеленски подчерта, че ... Украйна трябва просто да взриви тръбопровода и да унищожи вероятно индустрията на унгарския премиер Виктор Орбан, която се базира основно на руски нефт“, се казва в документа.

При описанието на разговора служителите от разузнаването споделят, че Зеленски е „изразявал гняв към Унгария и следователно е възможно да е отправял хиперболични, безсмислени заплахи“ – уточнение, каквото не се съдържа в другите свидетелства за предлаганите от Зеленски смели военни действия. Въпреки че Унгария номинално е част от Западния алианс, Орбан се смята от всички за най-приятелски настроеният към Кремъл европейски лидер.

Когато в интервю за Post в Киев го питат дали е предлагал окупиране на части от Русия, Зеленски отрича твърденията на американското разузнаване като „измислици“, но защитава правото си да използва неконвенционални тактики за защитата на страната си.

„Украйна има пълното право да се защитава и ние го правим. Украйна не е окупирала никого, точно обратното“, казва Зеленски. „Когато толкова много хора са умрeли и има масови гробове и нашите хора са измъчвани, аз съм убеден, че трябва да използваме всякакви номера.“

Употребата на ракети с далечен обсег за удари вътре в Русия е особено чувствителен въпрос за Белия дом, който отдавна се тревожи, че украинският конфликт може да ескалира извън контрол и да предизвика катастрофално противопоставяне между САЩ и Русия – най-големите в света ядрени сили.

Въпреки че Вашингтон даде на Зеленски милиарди долари в модерно оръжие, президентът Байдън упорито отклонява искането на украинския лидер за далекобойни ATACMS – съкращение от Армейска тактическа ракетна система – които са в състояние да поразяват цели на разстояние около 300 километра. От началото на войната Байдън казва, че Съединените щати „не поощряват или дават възможност на Украйна да извършва удари извън границите си“.

Когато бе попитан за разузнавателните данни, сочещи, че е обмислял използването на ракети с далечен обсег за удари по Русия, Зеленски отговори, че това не е нещо, което Украйна поддържа. „Никой в нашата страна не е давал заповеди за атаки или удари по руска територия“, каза той.

Не е ясно дали Съединените щати са споделили, че имат информация за заговора на Зеленски със съюзнически държави, но украинският президент продължава да се радва на силната подкрепа на западните правителства, които му осигуряват все по-софистициран арсенал от оръжия.

Миналата седмица Великобритания стана първата западна страна, предоставила на Украйна ракети с далечен обсег. The Storm Shadow, система крилати ракети с характеристики на стелт, има обхват от около 250 километра, далеч надхвърлящ осемдесет-километровия обхват на предоставените от САЩ HIMARS.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза в петък, че ракетите ще дадат на Украйна „най-добрата възможност“ да се защити и ще бъдат употребявани само „в рамките на украинската суверенна територия“. Говорител на британското посолство във Вашингтон отказа да коментира дали изтеклите обсъждания на Зеленски могат да накарат Лондон да отложи решението си.

Администрацията на Байдън каза, че прихванатите коментари на Зеленски не са причината за задържането на ATACMS.

„Украйна многократно се ангажира да използва предоставеното от САЩ оръжие отговорно и стратегически, когато трябва да отблъсква руската агресия и ние сме уверени, че това ще остане така“, каза служител от министерство на отбраната на САЩ, който, както и другите интервюирани за този доклад, пожела анонимност при обсъждането на чувствителна информация.

От миналата година Зеленски е обещал, че Украйна никога няма да използва американско оръжие за нападения вътре в Русия, обещание, което Белият дом твърди, че той е изпълнил.

„Президентът Зеленски спази обещанията, които направи пред президента Байдън и ние не смятаме, че това ще се промени“, каза висш служител на администрацията.

Една причина да не се доставят ракетите с далечен обсег е „относително малкото количество ATACMS“, с което САЩ разполагат за собствените си отбранителни нужди, каза ген. Марк Мили, главнокомандващ на Генералния щаб на обединените сили през март пред Defense One.

Зеленски обаче заяви, че според него САЩ не изпращат оръжието, защото нямат доверие на Киев.

„Аз смятам, че се страхуват, че може да ги използваме на територията на Русия“, каза Зеленски пред Post. „Но аз винаги ще казвам на нашите партньори... „Ние имаме приоритетни цели, за които изразходваме пакетите муниции, които получаваме и ги изразходваме единствено за деокупацията на чисто украински територии“, каза той.

И ако няма индикации Украйна да е използвала западни ракети за удари по руски територии, същото не може да се каже за употребата на бойни дронове от Киев.

Експлозиите, причинени от безпилотни летателни средства станаха обичайно явление в Русия, включително в Ростов, където този месец дрон се разби в нефтена рафинерия. Украинските власти често са уклончиви за инцидентите, намеквайки, че са отговорни без директно да си приписват случаите.

Две атаки с дронове през декември в руската военновъздушна база Енгелс в Саратов, на около 600 км. от украинската граница, показват, че „ние имаме способността да достигнем много километри по-далеч, отколкото могат да очакват“, каза Олекси Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и безопасност на Украйна в интервю в началото на годината.

Този месец Русия обвини Украйна, че е организирала нападение с дрон, целящо да убие президента Владимир Путин в Кремъл. Видеозаписите, циркулиращи в социалните медии и потвърдени от Post, показват два дрона, насочващи се към Кремъл около 2:30 ч. местно време. Обвиненията бяха енергично отречени от украинските власти, включително и от Зеленски.

Не всички секретни документи показват, че Зеленски настоява за по-агресивни действия. Един от документите описва план, разработен от украинското военно разузнаване миналата година, за провеждане на атака под прикритие срещу руските сили в Сирия, с тайна помощ от кюрдските части. Подробният заговор би отворил ново бойно поле на хиляди километри разстояние от Украйна, но през декември Зеленски нарежда на помощниците си да „прекратят планирането на операции срещу руските сили в Сирия“, казва документът, без да обяснява защо плановете са били прекратени.

В скорошно интервю Зеленски казва, че си запазва правото да проучва редица военни възможности.

„Има много генерали, с които работя“, казва Зеленски. „Но това са мои лични разговори.“

„Войната е заради окупацията на Украйна“, добавя той. „Украйна трябва да победи.“

Автори: Джон Хъдсън и Изабел Куршудян, The Washington Post

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.