Българки слугуват на милионери за по 900 евро на месец

Част от възнаграждението на гледачките на възрастни хора се поема от държавата, а останалото – от работодателя

https://svobodnoslovo.eu/svyat/balgarki-sluguvat-na-milioneri-za-po-900-evro-na-mesec/134072 SvobodnoSlovo.eu
Българки слугуват на милионери за по 900 евро на месец

Част от възнаграждението на гледачките на възрастни хора се поема от държавата, а останалото – от работодателя

Все повече родопчанки търсят работа зад граница. Обикновено се грижат за възрастни хора, най-често в Италия, част от които са милионери, но въпреки това им плащат мизерни пари.

При все, че работата им е изключително тежка, домашните помощнички рядко взимат повече от 900 евро за месец. Част от възнаграждението на гледачките на възрастни хора се поема от държавата, а останалото – от работодателя.

 

В други случаи заплатата е осигурена изцяло от този, за когото се грижат, или пък от семейството/близките му.

 

„Работих при дядо италианец, който имаше 3 млн. евро в сметката си. Живееше в скромна къща на село. Заплатата ми беше 900 евро, която ми плащаха неговите роднини. Успял е да спести всички тези пари чрез работа и различни схеми, докато е бил управител на голямо стопанство, включващо много фермери от региона. Така твърдяха близките му.

 

Този човек никога не е ходил на почивка и не е виждал морето. След смъртта му всичките му капитали останаха собственост на роднини, които най-вероятно също няма да пипнат от тях“, разказва една от жените на гурбет зад граница.

 

Почти същата е и ситуацията в останалите европейски държави, където българки от години масово търсят препитание. Една от първите дестинации за гледачките назад през годините бе Гърция, тъй като се намира в близост до страната ни, а и заплащането, което се предлагаше там, бе високо в сравнение с това в България. И към днешна дата много българки гледат стари хора в Италия, Испания, Гърция, Кипър, Великобритания и Швейцария.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.