Bloomberg: Да се смеем ли или да плачем за това в какво се е превърнала Америка, бивша суперсила в хаотичен упадък

https://svobodnoslovo.eu/svyat/bloomberg-da-se-smeem-li-ili-da-plachem-za-tova-v-kakvo-se-e-prevarnala-amerika-bivsha-supersila-v-haotichen-upadak/132147 SvobodnoSlovo.eu
Bloomberg: Да се смеем ли или да плачем за това в какво се е превърнала Америка, бивша суперсила в хаотичен упадък

„Ако сте гледали шоуто на клоуните, което се разиграва в Капитолия на САЩ през последните шест месеца отдалеч – от приятелски столици като Киев, да речем, или враждебни столици като Пекин, Москва, Техеран и Пхенян – вие сте видели доказателство за трагикомична дисфункция: късните симптоми на бивша суперсила в хаотичен упадък. Ако сте гледали отблизо във Вашингтон, като мен, изглежда абсолютно същото“. Това пише Андреас Клут, колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ американската дипломация, национална сигурност и геополитика.

„Въпросът за подпомагането на Украйна се превърна в клоунско шоу в Конгреса на САЩ. Дори и законопроектът за така необходимата помощ да бъде приет, трудно е да се разбере дали да се смеем или да плачем за това в какво са се превърнали Конгресът и Америка“, пише Клут.

Колумнистът упреква американските законодатели, че са изоставили „приятелите си“, визирайки държавите, които САЩ твърдят, че подкрепят. „През по-голямата част от последните седем десетилетия САЩ бяха поне разумни, решителни и достатъчно обединени, за да успокоят приятелите си и да възпрат враговете си, като по този начин поддържат поне частица от световния ред. Тази епоха сега изглежда е нещо от миналото. Много е лесно да се предположи, че в Киев сега плачат, а в Москва и Пекин се смеят“.

Помощта за Украйна е превърната в телевизионен сериал, около който се оплитат интересите на военно-промишления комплекс, кандидата за президент Доналд Тръмп и световния образ на САЩ като цяло.

Въпреки пропагандния си характер статията илюстрира нарастващото напрежение вътре в Конгреса и в страната като цяло заради политиката на Белия дом да иска финансиране за оръжия за Украйна и Израел. В статията не се коментира фактът, че само за шест месеца израелската армия уби 33 000 палестинци, половината от които – деца, както и възраженията на някои конгресмени, че повече оръжия означават повече смърт. Статията обаче признава, че САЩ вече са „бивша суперсила в хаотичен упадък“.

„Този уикенд е последната спирка преди решителната битка за Америка. Събота ще донесе още един такъв момент, в който нещата могат да се развият по различен начин. Вечерта Майк Джонсън, републиканският председател на Камарата на представителите, планира да внесе четири законопроекта, които най-накрая биха могли да предоставят помощ на тези американски съюзници (Украйна и Израел – б.р.) и законодателни въпроси, съдбоносни за цялата страна. В противен случай Америка ще се изправи пред много тъмно време, характеризиращо се с края на реда и контрола вътре в държавата“, пише колумнистът на Bloomberg.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Глас народен

преди 1 седмица

Колко е дългът на САЩ? 1. В момента националният дълг на САЩ е 300 трилиона долара, но според неофициални източници сумарният дълг на САЩ е над 700 трилиона долара. 2. Ако се подели този дълг, на всеки американец се падат повече от 150 000 долара. З. В момента САЩ трябва да плащат като дълг около 61 цента от всеки долар, който изразходват. 4. През 2023 г. за изплащането на лихвите по националния дълг отиват 96 цента от всеки долар държавни разходи. 5. Според МВФ до 2060 г. държавният дълг на САЩ ще нарасне до 400 процента от техния брутен продукт.

Коментирай

Глас народен

преди 1 седмица

САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите, и новите заеми и кредити са за покриване на предишните. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен. Изхождайки от това американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. САЩ са в ситуация, която в шахмата се нарича цугцванг. Всеки следващ ход само влошава ситуацията. Заедно с нея все по-отчетлива е неизбежността от техен банкрут.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.