Борел: ЕС почти е изчерпал възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия

https://svobodnoslovo.eu/svyat/borel-es-pochti-e-izcherpal-vazmozhnostite-za-nalagane-na-novi-sankcii-sreshtu-rusiya/53255 SvobodnoSlovo.eu
Борел: ЕС почти е изчерпал възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия

Европейският съюз тази година на практика изчерпа възможностите за налагане на нови санкции срещу Русия. Това каза Жозеп Борел, ръководител на външнополитическата служба на ЕС, в интервю за портала Euractiv, публикувано в петък.

„По отношение на санкциите срещу Русия, има малко повече, което може да се направи, но можем допълнително да увеличим финансовата и военна подкрепа за Украйна“, каза още Борел.

„Би било странно една година след началото на инвазията да има много повече възможности. Използвахме нашия процес стъпка по стъпка и се увеличавахме – може би понякога твърде постепенно“, добави Борел.

През изминалата година ЕС одобри 10 кръга санкции срещу Москва, които имат за цел да направят финансирането на войната по-трудно и да лишат Русия от технологично оборудване и резервни части за оръжия, които да бъдат използвани срещу Украйна.

„Но наистина, една година след инвазията, ние стигаме до края на стълбата“, призна Борел, когато беше попитан за следващите потенциални стъпки, които блокът може да предприеме в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

В опит да се ускори доставката на боеприпаси за Украйна, главният дипломат на ЕС Жозеп Борел предлага да се използват допълнителни 1 милиард евро за увеличаване на производството на боеприпаси в Европа, според документ с опции, изпратен до страните-членки, видян от EURACTIV.

„Отговорът винаги е един и същ – да продължим да подкрепяме Украйна. Украйна се нуждае от много пари, само за да поддържа машината работеща, държава във война има много финансови нужди – това ще изисква много усилия от наша страна – така че санкциите и военната подкрепа не са всичко.“

Борел каза, че операциите на бойното поле „зависят от Украйна, която трябва да реши“, но отговорността на Европа „е да ги подкрепя, също като предоставя оръжия и боеприпаси“.

Борел обясни, че през годината Европейският съюз постепенно въведе нови ограничения, така че това състояние не трябва да е изненада. Според него сега трябва да се обърне специално внимание на предоставянето на финансова помощ на Украйна.

В края на февруари страните от ЕС приеха десетия пакет от санкции срещу Русия.

trud.bg

3 Коментара

Най-радостното ще бъде

преди 6 месеца

фашисткият ЕС да изчерпа възможностите си изобщо и да отиде в небитието.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.