Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти

https://svobodnoslovo.eu/svyat/chistka-na-everest-svalyat-desetki-tonove-bokluci-i-telata-na-martvi-alpinisti/131426 SvobodnoSlovo.eu
Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти

Преди началото на сезона за алпинизъм в Хималаите през 2024 г. се работи по друг високопланински проект: премахването на тонове боклук от Еверест.

По данни на непалската армия кампанията за почистване на планината е събрала 110 тона отпадъци между 2019 г., когато програмата стартира, и 2023 г. Армията, която провежда инициативата за почистване в партньорство с мултинационалната марка Unilever, ще оглави кампанията и тази година.

Дванадесет военни, подпомагани от 18 шерпи, ще пристигнат в базовия лагер на Еверест на 14 април, за да започнат работа. В допълнение към премахването на приблизително 10 тона боклук, се планира да бъдат свали от планината пет трупа на алпинисти, загинали при опит за изкачване на най-високия връх в света, пише CNN.

От 2023 г. е потвърдено, че на Еверест са загинали 12 алпинисти, а други петима все още официално са в неизвестност. Понастоящем повечето от тези, които се опитват да изкачат 8 849-метровия хималайски връх, го правят през Непал.

Миналата година непалското правителство е раздало рекордните 478 разрешителни за изкачване на Еверест. Това обаче не е общият брой на хората, които ще бъдат на планината, тъй като с групите за изкачване присъстват шерпи, водачи, помощен персонал и други.

В резултат на това, струпването на много хора и боклукът са два от най-големите проблеми, които тормозят Еверест през последните години. Един от най-големите екологични проблеми е свързан с човешките отпадъци.

Сезонът за изкачване през 2024 г. ще бъде първият, който ще изисква от всички алпинисти да използват раздадени от правителството торбички за изпражнения и да носят отпадъците си обратно надолу от по-високите планински лагери.

Освен това през 2024 г. за първи път на всички катерачи на Еверест ще бъдат издадени чипове за проследяване, които могат да помогнат при издирвателни и спасителни мисии.

dnes.bg

6 Коментара

Баба Злата

преди 1 месец

Излиза, че сме осрали и Еверест, буквално.

Коментирай

почистване сметосъбиране уборка

преди 1 месец

Чистка е като ви наредят на стената, веднага след революцията

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.