Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

https://svobodnoslovo.eu/svyat/desetki-strani-sred-koito-tezi-ot-briks-i-vatikana-otkazaha-da-podpishat-deklaraciyata-v-shveycariya/136116 SvobodnoSlovo.eu
Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Ключови страни от Глобалния юг, които присъстваха на срещата в Швейцария, отказаха да подпишат финалната декларацията. Сред тях са са Ватикана, Саудитска Арабия, Тайланд, Индия, Мексико, Южна Африка, Бразилия, ОАЕ.

Списъкът на държавите, подписали заключителното комюнике, беше показан от организаторите на екраните в пресцентъра в Бюргенсток.

По-рано в неделя украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че текстът на декларацията за швейцарската среща на върха за Украйна е готов и че всички принципни позиции на Киев са били взети предвид.

Документът беше подписан от 80 държави от общо 92 присъстващи, но не го подписаха Армения, Бахрейн, Бразилия, Ватикана, Индия, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия, Словакия, Южна Африка, Швейцария, Тайланд, Обединените арабски емирства.

Президентската канцелария на Украйна публикува пълния текст на заключителното комюнике от Световната среща на върха за мир, пише "Фокус".

Основните тези на документа са три:

- ядрените централи в Украйна трябва да работят под пълния суверенен контрол на Украйна

- достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море трябва да бъде възстановен

- всички военнопленници трябва да бъдат освободени, а цивилните граждани - върнати в Украйна.

"Ние вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Ето защо решихме в бъдеще да предприемем конкретни мерки в гореспоменатите сфери с последващо участие на представители на всички страни", се посочва в документа.

Публикуваме пълния текст на документа, представен от президентската канцелария на Украйна:

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и разрушения, както и рискове и кризи с глобални последици за света.

Събрахме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо равнище по пътя към всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна.

Потвърждаваме резолюциите на Общото събрание на ООН A/RES/ES-11/1 от 02.03.2022 г. и A/RES/ES-11/6 от 23.02.2023 г. и подчертаваме ангажимента си да спазваме международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

Тази среща на върха се основава на предишните обсъждания, които се проведоха въз основа на украинската формула за мир и други предложения за мир в съответствие с международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

Дълбоко оценяваме гостоприемството на Швейцария и нейната инициатива да бъде домакин на срещата на високо равнище като проява на силния ѝ ангажимент за насърчаване на международния мир и сигурност.

Проведохме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на мнения относно начините за постигане на рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

По-специално, потвърждаваме отново ангажимента си да се въздържаме от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, да спазваме принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници, включително териториални води, и да уреждаме споровете с мирни средства като принципи на международното право.

Освен това споделяме обща визия по следните важни аспекти:

1) На първо място, всяко използване на ядрена енергия и ядрени съоръжения трябва да бъде безопасно, сигурно, защитено и да не вреди на околната среда. Украинските ядрени електроцентрали и съоръжения, включително Запорожската ядрена електроцентрала, трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под нейния надзор.

Всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на война в Украйна е неприемлива.

2) Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на храни. В тази връзка свободното, пълноценно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища в Черно и Азовско море са от изключителна важност.

Нападенията срещу търговски кораби в пристанищата и по маршрута, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура, са неприемливи.

Продоволствената сигурност никога не трябва да се използва като оръжие. Украинските селскостопански продукти трябва да се доставят безопасно и свободно на заинтересовани трети държави.

3) На трето място, всички военнопленници трябва да бъдат освободени при пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца и всички други незаконно задържани украински цивилни граждани трябва да бъдат върнати в Украйна.

Ние вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в горепосочените области в бъдеще, като допълнително ангажираме представители на всички страни.

Уставът на Организацията на обединените нации, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може да послужи и ще послужи като основа за постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна".

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски и компенсации за Украйна от Русия за разрушенията и окупацията.

Конференцията за Украйна се провежда този уикенд в курорта Бюргенсток край Люцерн. В нея участват 92 държави и 55 държавни глави, както и осем организации, сред които ЕС, Съветът на Европа и ООН. Президентът на САЩ Джо Байдън, китайският президент Си Дзинпин, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и много други лидери обаче не дойдоха в Швейцария. Някои участници като вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и канцлерът на Германия Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано.

Русия не беше поканена на срещата на върха. Кремъл заяви, че е абсолютно нелогично и безсмислено да се търсят начини за разрешаване на украинския конфликт без участието на Москва.

Източници: Риа Новости, ТАСС, Фокус

3 Коментара

да-да

3 weeks before

А, главчУ е подписал! Той и затова отиде.........................

Коментирай

Крис

3 weeks before

Нещо, което неизбежно се набива на очи на тази снимка, е как Ермак, шефът на президентския кабинет на Еленски, е кацнал точно по средата. Като какъв въобще присъства там? Да не подсказва, че всъщност той управлява Украйна? И с тези набиващи се на очи зелени дрехи вече дразнят всички.

Коментирай

Крис

3 weeks before

Нещо, което неизбежно се набива на очи на тази снимка, е как Ермак, шефът на президентския кабинет на Еленски, е кацнал точно по средата. Като какъв въобще присъства там? Да не подсказва, че всъщност той управлява Украйна? И с тези набиващи се на очи зелени дрехи вече дразнят всички.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.