Джо Байдън има украинска кръв по ръцете си

https://svobodnoslovo.eu/svyat/dzho-baydan-ima-ukrainska-krav-po-racete-si/124193 SvobodnoSlovo.eu
Джо Байдън има украинска кръв по ръцете си

Президентът на САЩ Джо Байдън в компанията на украинския лидер Володимир Зеленски на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима на 21 май 2023 г.

Вашингтон разгръща пропаганден наратив за киевската „демокрация“

Използва американците като дойна крава

Сблъсъкът на президента Джо Байдън с Конгреса относно спешната помощ за Украйна, без която повечето анализатори прогнозират, че Украйна ще се разпадне, не донесе на Киев допълнителни милиарди. Конгресът отложи решението до януари, когато подновява работа след празниците. Но независимо от това, което ще се случи през януари, съдбата на Украйна е ясна: смърт и разрушения и още повече кръвопролития през 2024 г.

Докато руският президент Владимир Путин е този, който стартира инвазията, то Байдън е еднакво отговорен за заличаването на Украйна и унищожаването на украинския народ.

Байдън като вицепрезидент беше лицето на администрацията на Обама за политиката в Украйна и архитектът на стратегията за „рестартиране“ на отношенията с Русия и насърчаване на приятелството между двете нации. За съжаление той пренебрегна разузнавателните данни за руската заплаха. Като бивш високопоставен служител в Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ и един от тримата най-добри анализатори на руската доктрина и стратегия в разузнавателната общност, аз лично информирах няколко пъти служителите по националната сигурност на президента Обама в Белия дом за плановете на Путин и стратегията на Русия за водене на война.

Байдън трябва да е бил добре осведомен за тези брифинги предвид позицията му. И все пак, не само че не успя да разработи контрастратегия за възпиране на Путин, но Байдън и неговият екип, много от които по-късно се присъединиха към неговата президентска администрация, продължиха опасната стратегия да тласкат Украйна към членство в НАТО.

Да вярваш, че Путин няма да успее да наложи своята версия на доктрината „Монро“ и ще позволи на НАТО да погълне Украйна, на която Москва гради отбранителната си стратегия от векове, не е просто некомпетентност. Това се равняваше на подписване на смъртна присъда на Украйна. Никой разумен военен командир не би позволил противников съюз да се разположи на повече от 1000 мили по границата му. Никой главнокомандващ на САЩ не би позволил на Китай или Русия да разположат свои сили в Мексико или Канада. Мисленето, че Путин ще го направи, беше делюзия.

Въпреки че Байдън и НАТО - за което докладвах през 2013 г., още преди нахлуването на Путин в Крим, имаха достатъчно време да разработят план за противодействие на Москва, те не направиха нищо. Виждате ли, това беше твърде сложно за правителствените бюрократи. За да изработи жизнеспособен план за победа над Путин, отборът на Байдън трябваше първо да разбере антиамериканската стратегия на Кремъл, или това, което аз наричам „правилата на Путин“.

Централното звено в стратегията на Русия в Украйна има по-малко общо с Украйна, отколкото със Съединените щати. И президентът Байдън разбра това. Той знаеше добре, че Путин ще воюва на американска територия и ще нанесе ядрен удар в Европа, ако Вашингтон предостави стратегически оръжия на Украйна, способни да унищожат Русия, или ако разположи свои сили на фронта. Ето защо Байдън никога не е разрешавал да се изпрати нужното количество оръжия на Украйна за да може да спечели, а вместо това е избрал, по неговите думи, „да направи нещо“.

Байдън разбра от самото начало, че победата на Украйна е непостижима, без да изложи на риск Съединените щати. Той предупреди своите спонсори, че заплахата от ядрен Армагедон, отправена от Путин, е напълно реална. „Путин не се шегува, когато говори за потенциалното използване на тактически ядрени оръжия“, каза Байдън пред финансовите си поддръжници още през октомври, миналата година.

Стратегията на Путин, която той разработва в продължение на 20 години, се стреми да използва уязвимите места на САЩ, изучавани от Русия в продължение на десетилетия, за да предпази Вашингтон от влизане в конфликт в периферията на Русия. Москва беше решена да възстанови своя стратегически периметър на сигурност, загубен след разпадането на СССР. Тези уязвимости включват заплахата от използване на кибератаки, космически оръжия, удари с електромагнитен импулс (EMP), прекъсване на подводни интернет кабели и, ако всичко друго се провали, изстрелване на ядрени оръжия.

Премахването на тези уязвимости или разработването на контрамерки биха изисквали сериозна интелектуална мощ и значително финансиране. Вместо това Байдън избра да използва американския народ като дойна крава, а украинците като плът, която да хвърли в месомелачката на Путин. За да прикрие провалите си, докато изсмуква американските данъкоплатци, Вашингтон разгърна пропаганден наратив, настоявайки, че помага на Украйна да се бори за своята демокрация. Украйна, най-корумпираната страна в Европа, не е по-демократична от Русия.

Сега Украйна е унищожена от Русия, която има огромно военно и икономическо предимство пред бившия си съветски съсед. Нейната индустриална база, критична инфраструктура и селскостопански потенциал са унищожени. Украйна се обезлюдява, като броят на жертвите наближава четвърт милион убити или ранени. Говорим за млади мъже, които трябва да правят деца. И все пак Байдън продължава да се опитва да накара Конгреса да изкашля още милиарда за режима в Киев, уверявайки американците, че победата е точно зад ъгъла.

Ако Конгресът не спре Байдън, избиването на украинци ще продължи през идната 2024 г. и след това.

* Ребека Кофлър е анализатор на стратегическото военно разузнаване, бивш високопоставен служител в Агенцията за военно разузнаване на САЩ (DIA) и автор на „Putin's Playbook: Secret Plan of Russia to Defeat America“. Тя е главен редактор на имейл бюлетин за независими мислители, CutToTheNews.com.

Автор: Ребека Кофлър

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.