Ердоган: Израел трябва да бъде проверен за ядрени оръжия, преди да е станало твърде късно

https://svobodnoslovo.eu/svyat/erdogan-izrael-tryabva-da-bade-proveren-za-yadreni-orazhiya-predi-da-e-stanalo-tvarde-kasno/121400 SvobodnoSlovo.eu
Ердоган: Израел трябва да бъде проверен за ядрени оръжия, преди да е станало твърде късно

Международната общност трябва да провери Израел за ядрените му оръжия, „преди да е станало твърде късно“, настоя турският президент Реджеп Тайип Ердоган. От началото на бомбардировките на Израел срещу Газа двама израелски политици допуснаха използването на ядрено оръжие срещу Газа.

Турският президент отбеляза, че Израел не е страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие, така че неговите разпоредби не се отнасят за Тел Авив.

„В същото време страните, участващи в договора, могат да се обърнат към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) с искане за създаване на механизъм за мониторинг. Активираме го сега. Те [МААЕ] ще свикат съвет и ще вземат решение по това искане, процесът ще отнеме известно време. Решението на Съвета [на MAAE] трябва да бъде изпратено на Съвета за сигурност на ООН… Възможно е САЩ да вземат страната на Израел там и да наложат вето на искането. Фактът обаче, че този въпрос ще бъде доведен до такава платформа, сам по себе си е колосална ситуация. Това е първият път, когато подобно искане е регистрирано срещу Израел досега“, каза Ердоган.

Израелският министър на наследството Амихай Елияху предложи използванто на ядрено оръжие срещу палестинците в Газа. Той е вторият израелски политик, който говори за ядрен удар срещу Газа.

Преди него и израелският депутат Тали Готлив от партията на премиера Бенямин Нетаняху също призова за използване на ядрено оръжие срещу палестинците. В социалната мрежа X/Twitter тя написа, че решението е „оръжието на Страшния съд“, както се нарича ядреното оръжие.

obektivno.bg

2 Коментара

Сенека

преди 5 месеца

Трябва да си голям идиот, за да използваш такова оръжие в двора си!

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

Ами някой мисли ли,че евреите не са такива?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.