Евродепутатът, който разследваше досието на Pfizer и фон дер Лайен, почина внезапно

https://svobodnoslovo.eu/svyat/evrodeputatat-koyto-razsledvashe-dosieto-na-pfizer-i-fon-der-layen-pochina-vnezapno/122496 SvobodnoSlovo.eu
Евродепутатът, който разследваше досието на Pfizer и фон дер Лайен, почина внезапно

Евродепутатът от „Зелените-Европейски свободен алианс“ Мишел Ривази, която поиска публикуването на съобщенията между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на фармацевтичната компания Pfizer, почина внезапно „от сърдечен удар“ в сряда, 29 ноември, на 70-годишна възраст.

Според съобщения в медиите “сърдечният удар” е станал, когато Ривази е отивала в Европейския парламент, където е поискала публикуването на обширно досие, разкриващо поверителни контакти между ръководителя на ЕК Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer, Алберт Бурла, относно сключването на договор за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини срещу коронавирус.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е „опечалена“ от „внезапната смърт“ на Ривази, „опитен, отдаден и трудолюбив депутат с непоклатими убеждения“. Близки и приятели на Ривази също потвърдиха пред медиите, че преди политикът не се е оплаквала от сърдечни проблеми.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашата колега Мишел Ривази.[…] Нейната забележителна кариера, страстна политическа борба и състрадание оставиха отпечатък върху всички, които са имали привилегията да я познават“, казаха колегите на Ривази Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на фракцията на „Зелените-Европейски свободен алианс“.„Днес нашата група и Европейският парламент губят политическа фигура, която през цялата си кариера е работила предимно за доброто на обществото“, подчертаха депутатите.

Депутат Ривази беше съпредседател на специална комисия на Европейския парламент, създадена след като New York Times публикува статия през април 2021 г. за споразумението между ръководителя на ЕК и представители на ръководството на Pfizer за договор за доставка на ваксини в поверителна кореспонденция.

Според съобщения в медиите, потенциална последица от разговора на фон дер Лайен с ръководителя на американския концерн е „значително увеличение на броя на закупените ваксини“ и „увеличение на цената на една инжекция с 25%“.

„Този ​​въпрос излиза извън рамките на пандемията. Той поставя под съмнение прозрачността на европейските институции. Този случай трябва да ни бъде за урок”, заяви Ревази на пресконференция, организирана през юни тази година.

В началото на 2024 г. Върховният съд на ЕС ще се произнесе по делото, заведено от инициативна група и вестник “Ню Йорк Таймс” срещу Европейската комисия за неосигуряване на достъп до текстови съобщения на шефа на ЕК.

Източник: eadaily.com // Превод и редакция: opposition.bg

6 Коментара

наблюдател

преди 2 месеца

Сещайте се кой има интерес да я изпрати на ония свят,

Коментирай

ииииии тези битер мафията бе

преди 2 месеца

Ако не могат да те купят, те очистват. А, бе, как е "коза ностра" на европски език?

Коментирай

Доктор "Ох, боли"

преди 2 месеца

Нещата са ясни. Вчера в Нова Зеландия арестуваха служител от здравното им министерство, който публикувал дата, доказваща, че пир набодените с инжекциите против К***д "внезапната" смътност се е увеличила в пъти спрямо ненабодените. Няма да се учудя ако пратят и него при Св. Петър, но дори да го оставят жив, ще му съсипят здравето и живота в затвора. Фарма мафията не прощава. На преводача на статията му давам два палеца надолу заради ето тази тъпотия: "Близки и приятели на Ривази също потвърдиха пред медиите, че преди политикът не се е оплаквала от сърдечни проблеми." Не можеш да пишеш "политикът не се е оплаквалА"! Не сме американци! За неправилно поставеия пълен член няма да отварям дума. Неграмотността на списвачите на разни медии е умопомрачителна.

Коментирай

Финли

преди 2 месеца

Когато става въпрос за много пари и власт, нещата стават зловещи!

Коментирай

Посетител

преди 2 месеца

Колко... удобно... Колегите по-горе са казали достатъчно.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.