Евросъюзът започва преговори за присъединяване на Украйна и Молдова

https://svobodnoslovo.eu/svyat/evrosayuzat-zapochva-pregovori-za-prisaedinyavane-na-ukrayna-i-moldova/123293 SvobodnoSlovo.eu
Евросъюзът започва преговори за присъединяване на Украйна и Молдова

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа "Екс", цитиран от агенциите.

Лидерите на ЕС днес се споразумяха да започнат преговори за членство с Украйна - нещо, което унгарският министър-председател Виктор Орбан от седмици се заричаше да блокира, информира Ройтерс.

Няма незабавен коментар от страна на Унгария, след като председателстващи на срещата на върха, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви: "Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова".

По-нататък Мишел отбеляза, че срещата на върха е предоставила статут на кандидат за членство в ЕС на Грузия и също така ще даде ход на кандидатурата за членство в ЕС на още една страна, която се надява на това - Босна - след като тя постигне "необходимата степен на съответствие" с критериите.

"Това е победа за Украйна. Това е победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва", коментира украинският държавен глава Володимир Зеленски.

По-рано през деня, когато 27-те лидери на ЕС се събраха за последната си среща на върха за годината, Орбан изрази категоричност, че ЕС не трябва да стартира преговори за членство с Украйна.

Орбан беше единственият противник на решението на срещата на върха, която се състоя в критичен момент за Киев във войната му срещу руската инвазия.

https://frognews.bg/

4 Коментара

Сенека

преди 4 месеца

Европейски комедиен съюз. Започват преговори, ама не се знае с кой ще приключат тия преговори.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.