Фицо се зарече да не допусне Украйна в НАТО

https://svobodnoslovo.eu/svyat/fico-se-zareche-da-ne-dopusne-ukrayna-v-nato/144079 SvobodnoSlovo.eu
Фицо се зарече да не допусне Украйна в НАТО

Това щяло да доведе до Трета световна война

В Алианса са решили да смекчат позицията си този въпрос

Словашките власти ще възпрепятстват присъединяването на Украйна към НАТО, тъй като това може да стане основа за избухването на Трета световна война, заяви министър-председателят на републиката Роберт Фицо.

Докато съм министър-председател на Словашката република, ще наредя депутатите, които са под мой контрол като председател на управляващата партия, никога да не се съгласяват с членството на Украйна в НАТО“, заяви Фицо в интервю за STVR.

В същото време той подчерта, че Братислава няма да възрази срещу членството на Украйна в Европейския съюз.

През юли страните от НАТО на среща на върха във Вашингтон обявиха „необратимия път“ на Киев към членство във военния блок. По-специално алиансът потвърди, че е готов да покани Украйна да стане член на асоциацията, когато бъдат изпълнени необходимите условия и с одобрението на всички членове на НАТО.

Украйна кандидатства за присъединяване към НАТО през септември 2022 г. по ускорена процедура. Въпреки това повечето членове на блока смятаt това за невъзможно, докато войната с Русия продължава.

Според Washington Post обаче, сега в НАТО са решили да смекчат позицията си по този въпрос. Изданието цитира западен дипломат, според който това ще стане на среща на контактната група по въпросите на украинската отбрана (формат Рамщайн), която ще се състои на 12 октомври в Германия.

"НАТО реши да смекчи позицията си по въпроса за влизането на Украйна в алианса на фона на фиаското с получаването на разрешение да удари Русия със западни оръжия с голям обсег", отбелязва източникът. Но стъпките, които ще бъдат предложени на Киев, също „не отговарят“ на „спешните мерки“, поискани по-рано от украинската страна, добави той.

trud.bg

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.