Фон дер Лайен призова ЕС да осигури дронове и инфраструктура на българо-турската граница, но не и пари

https://svobodnoslovo.eu/svyat/fon-der-layen-prizova-es-da-osiguri-dronove-i-infrastruktura-na-balgaro-turskata-granica-no-ne-i-pari/47267 SvobodnoSlovo.eu
Фон дер Лайен призова ЕС да осигури дронове и инфраструктура на българо-турската граница, но не и пари

Европейският съюз може да подсили българо-турската граница със средства за управление, инфраструктура, оборудване като дронове и радари, може да се увеличи присъствието на Фронтекс, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя напомни, че ЕС вече го е правил за Румъния, Гърция, Испания и Полша.

Фондер Лайен се ангажира да представи тези и други предложения, свързани с миграцията, на насрочената за следващата седмица извънредна среща на Европейския съвет.

"Имаме общ интерес от силни външни граници, най-належащо е положението по сухопътната граница между България и Турция", бе категоричен шефът на ЕК, цитирана от БТА.

Охраната на границата на България и високата й мигрантска пропускливост бе причината Австрия да откаже подкрепа за приобщаване на страната ни и Румъния към Шенгенското пространство. Единственото, което София получи под формата на уверение от австрийския канцлер Карл Нехамер при посещението му у нас, бе Виена да подкрепи пред Европейската комисия исканите от България 2 милиарда евро за подсилване охраната на границата. 

Засега този вариант не се приема от ЕК. 

По думите на Урсула фон дер Лайен днес са необходими действия за пресичането на незаконната миграция през Средиземно море, за борба с каналджиите и за разширяване на възможностите за предоставяне на убежище на нуждаещите се и за връщане на онези, за които няма основание да останат в ЕС. Председателят на ЕК добави, че все още много малко от решенията за връщане на незаконно пристигнали мигранти се изпълняват, докато значително нараства броят на новопристигналите.

Фон дер Лайен настоя решенията за връщане, издадени от една държава от ЕС, да се признават и в останалите страни от общността. Тя отчете, че засега само неколкостотин бежанци, получили международна закрила, биват разселвани на доброволна основа между европейските държави.

Европейският парламент обсъди въпроса с миграцията в ЕС и предложенията на Европейската комисия. Повечето парламентарни групи подкрепиха виждането, че е необходимо със средства от ЕС да бъде финансирано издигането на огради по външните граници.

Според групата на Европейската народна партия "оградите и стените не са табу". В Европа има огради, които по изключение са необходими, затова трябва да бъде възможно ЕК да финансира такива съоръжения, заявиха представителите на тази парламентарна сила.

На обратното становище бе групата на Социалистите и демократите, които настояха, че изграждането на стени е подкрепяно от десницата и крайната десница, но не решава проблемите. Според тази група е необходимо да се насърчи законната миграция към ЕС, защото мигрантите може да бъдат решение на някои от европейските проблеми.

Групата "Обнови Европа" поиска незабавно облекчаване на обстановката по външните граници и постигане на конкретни резултати за европейските граждани.

Зелените упрекнаха председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че предлага план за превръщането на Европа в крепост. Те настояха за добро управление на границите и за спазване на законодателството, включително от граничарите, участвали в незаконно отблъскване на мигранти. ЕС получи Нобелова награда за мир, не защото издига огради, не за да загради континента с мрежи, а заради поуките, извлечени от нещастията в миналото, обобщиха представителите на тази парламентарна сила.

Според групата "Идентичност и демокрация" предложенията на ЕК са "реалистични", защото е необходимо усилията да бъдат насочени към защитата на външните граници.

Европейските консерватори и реформатори упрекнаха ЕК за твърденията, че в европейския бюджет няма средства за стени по границите. Те призоваха ЕС да финансира издигането на гранични стени.

Левите обвиниха крайната десница, че насажда ксенофобия заради "несъществуваща миграционна вълна". Според тях оградите по границите на ЕС са "стени на срама".

https://offnews.bg/

3 Коментара

Босилсковски

преди 1 месец

Тази женица докато не роди осмо чаве, няма да миряса. Толкова ли няма жертвоготовен евроатлантик да я оплоди?

Коментирай

Хаха!

преди 1 месец

Жалко, а така се бяха наточили да лапнат още два милиарда?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.