FT: ЕС започна одит на оръжията, прехвърлени от страните членки на Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ft-es-zapochna-odit-na-orazhiyata-prehvarleni-ot-stranite-chlenki-na-ukrayna/125336 SvobodnoSlovo.eu
FT: ЕС започна одит на оръжията, прехвърлени от страните членки на Украйна

ЕС започна одит на оръжията, прехвърлени от страните членки на Украйна. Брюксел започна проверка на оръжията, прехвърлени от страните членки на Украйна. След обвинения, че някои от тях не са изпълнили задълженията си да доставят оръжия на Киев. Това съобщава Financial Times (FT), позовавайки се на информирани източници.

Според изданието Европейската служба за външна политика (ЕСВП) „извършва преглед на това колко оръжия държавите-членки на ЕС са предоставили на Украйна  в отговор на твърденията, че някои столици не са успели да изпратят толкова оръжия, колкото са бих могъл."

По думите на един от дипломатите одитът ще се „опира на материали, представени от страните членки в отговор на въпроси на Европейската служба за външна политика“. 

Подобно изискване от Брюксел вече предизвика протести от някои страни, които отказват да предоставят пълни данни. Службата планира да направи публично достояние данните от одита преди срещата на върха на ЕС на 1 февруари.
Решението за провеждане на одита последва искането на германския канцлер Олаф Шолц да преброи и сравни военните доставки на страните за Киев.

„Доставките на оръжие за Украйна, планирани в момента от повечето страни-членки на ЕС, са твърде малки“, цитира думите му FT. „Ние също се нуждаем от преглед на това какъв конкретен принос ще направят нашите европейски партньори в подкрепа на Украйна тази година“, каза той пред репортери.

trud.bg

8 Коментара

Жоро

преди 3 месеца

ЕС се разпада ,процеса е необратим и логичен.Амин.

Коментирай

neli.koleva66

преди 3 месеца

Отдавна стана ясно, ч/з разследвания на западни журналисти, а и ч/з изявления на офиц. лица от Северна Европа, че част от предоставените/подарени на У. ''материали'' се намират извън страната- в Сев. Европа, Африка, Близкия Изток... По-скоро Брюксел прави инвентаризация на складовете си... . Американците вече ясно заявиха, че подкрепата им вече няма да бъде ''колкото трябва'', а ''доколкото можем'' (Байдън). Интерес предизвиква обещанието на Европ. служба по външна политика - да направи публични данните от одита(ДАНО СЕ СЛУЧИ). Ще очакваме реакциите на бълг. политици, начело с ТТ, ББ,ДП,КП...

Коментирай

Bad Face

преди 3 месеца

Украйна никога не е имала проблеми с недостиг на оръжия, нейните проблеми винаги са били с неговото правилно и ефективно експлоатиране! Основният проблем на укровермахта е, че устойчиво и за постоянно разположи своята армия в двуметрови окопи из гробищните паркове.

Коментирай

Магнит Пеевски

преди 3 месеца

Украйна загуби мощната си металургия заедно с Донбас, където се намираше повече от 60% от металургичната индустрия.

Коментирай

К. Буйновски

преди 3 месеца

За Запада е необходимо Украйна да продължи да воюва, въпреки че това отдавна няма смисъл и че шанс за запазване на някаква украинска държавност вече не дава и капитулацията. За да може войната да продължава, САЩ са готови да жертват още няколко свои съюзници – Полша, Румъния, България, Прибалтика /в Европа/, Южна Корея /в Азия/. Това са пионки на дъската. Така проектът "Украйна като анти-Русия" не можа да изпълни тази задача и постепенно преминава към изпълнението на основната задача – Европа, като анти-Русия. Всички последни срещи на НАТО показаха, че сме на ръба на голяма нова европейска война и че старата Европа отново е обречена на клане, и е платформа, където ще се разгърнат военните действия.

Коментирай

К. Буйновски

преди 3 месеца

Датата 9 февруари 1990 г. ще бъде запомнена завинаги като "ден на позора", що се отнася до отношенията САЩ – НАТО – Русия. Това беше датата, на която държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър увери Михаил Горбачов по време на преговорите за обединението на Германия "2+4", че НАТО няма да напредне "нито един инч на Изток" към границите на Русия. Нивото на измама, съдържащо се в това празно обещание е лесно различимо и днес, тъй като НАТО се разшири от времето на Студената война до 30 държави–членки и стигна до границите на Русия. По време на Втората световна война 27 милиона съветски граждани (16% от населението) загинаха, в сравнение с 418 000 американци (0,32% от населението).

Коментирай

К. Буйновски

преди 3 месеца

След войната през 1947 г. САЩ сформираха военен съюз в Западна Европа – НАТО, на което СССР отговори по-късно със създаването на Варшавския договор. Но скоро НАТО започна да нарушава принципа на държавен суверенитет, заложен в член 2 от Хартата на ООН. Когато Берлинската стена и Желязната завеса паднаха през 1989 г., започна разширяването на НАТО на територията на Германската демократична република, въпреки че се предвиждаше обединение с неутрализиране на ФРГ и ГДР. В крайна сметка Горбачов се съгласи с обединението на двете Германии при условие, че НАТО няма да се разширява на Изток. Канцлерът на Западна Германия Хелмут Кол, неговият външен министър Ханс-Дитрих Геншер и френският президент Франсоа Митеран съвместно подкрепиха руската позиция – НАТО трябваше да се ангажира да няма по-нататъшна експанзия на Изток.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.