Генералният секретар на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир

https://svobodnoslovo.eu/svyat/generalniyat-sekretar-na-nato-e-nominiran-za-nobelova-nagrada-za-mir/26943 SvobodnoSlovo.eu
Генералният секретар на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир

Норвежки депутат обяви днес, че е номинирал генералния секретар на НАТО, своя сънародник Йенс Столтенберг, за Нобеловата награда за мир за 2023 г., като подчерта ролята му на фона на руската инвазия в Украйна, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Столтенберг заслужава наградата за образцовата си работа като генерален секретар на НАТО в труден период за алианса: бруталната и непровокирана инвазия срещу мирна съседна страна", написа в акаунта си във Фейсбук Кристиан Тюбринг-Геде, представител на антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент.

Бивш премиер на Норвегия от левицата, генералният секретар на НАТО "осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи", добави депутатът.

Десетки хиляди хора (депутати и министри от всички страни, бивши лауреати, някои университетски преподаватели и др.) имат право да издигат номинации за Нобеловата награда за мир.

Крайният срок за издигане на номинации е 31 януари, като след това петимата членове на Нобеловия комитет имат възможността да допълнят списъка със собствените си предложения на първата си среща.

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски.

В крайна сметка задържаният беларуски активист Алес Беляцки, процесът срещу когото започна вчера в Минск, руската неправителствена организация "Мемориал", която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи бяха тези, които получиха наградата.

През 2021 г. Тюбринг-Геде издигна също кандидатурата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда.

Списъкът с кандидатите обикновено се пази в тайна, но издигащите номинации могат публично да обявят самоличността на своите кандидати.

Така председателят на пакистанския Сенат обяви например, че е номинирал турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговите мирни усилия "преди и по време на руската инвазия в Украйна".

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в началото на октомври, посочва АФП.

https://dnes.dir.bg/

7 Коментара

Крис

преди 1 година

Тази номинация е нещо като вица на века. Но и Обама е носител на тази награда, така че нищо ново под слънцето.

Коментирай

Иванов

преди 1 година

За съжаление, не могат да се номинират с Нобелова награда такива миролюбци като Адолф Хитлер, Чърчил и др. Но поне двама американски президенти я получиха, Джими Картър и Обама. На такава награда имаха право и Буш и други, щото фактите показват , че след ВСВ Щатите са допринесли за смъртта на поне 20 милиона в 57 страни по света. Убитите украинци и руснаци в тази война също са на сметката на световния хегемон, щото Русия и Путин искаха много малко, в Украина да няма чуждо военно присъствие и да не е член на НАТО. Що да не го наградят и Столтенберг, наградата е свързана с огромен чек, и Зеленския я заслужава. да му мисли масовия европеец. мизерния българин, който според Хампарцумян не можел да обеднее повече. Наглостта, безсрамието са наистина без граници.

Коментирай

Как така

преди 1 година

Е, браво! Да номинираме някой пироман за най-добър пожарникар! Това е гавра с парите, които Нобел е завещал за най-прогресивните начинания на човечеството. Ирония - откривателят на динамита е бил против използването му за военни цели. Така и Столи - шеф на най-войнолюбивата организация ще вземе награда за мир!!! Боже, има ли те?

Коментирай

Бай Иван

преди 1 година

Аз пък не се учудвам изобщо! Безкрайното лицемерие на западните политици е безкрайно и не е от сега! Всяко тяхно престъпление и грабеж се обяснява, като защита на "свободата" и "демокрацията" ! Заради тези техни "ценности" избиха милиони невинни и тези които им се противопоставяха в половината държави от света!

Коментирай

Ивайло Петров

преди 1 година

Идването на Горбачов на власт беше началото на новия кръстоносен поход на САЩ и Запада. Този нов фундаментализъм има две "свети земи” - "старозаветният Израел” и "новозаветните САЩ”, чийто политически институти са сакрални, а евангелизмът и американизмът са едно и също. Заради това днешният неоконсерватизъм признава идентичността само на две държави - САЩ и Израел, като външната политика на САЩ стана заложник на ционисткото лоби и хазарската мафия. Заради това и в преврата в София през 1989 г. съществена роля имаше и прикритият ционизъм на групата на Луканов. Логично дойде и разгромът на България и геополитическата контрареволюция с насочването й към атлантизма и НАТО. К.И.

Коментирай

Янислав Геров

преди 1 година

Двата основни носители на Новия световен ред – BlackRock и Vanguard съобщават, че това е "краят на капитализма". Многонационалните корпорации с названия Citigroup, JP Morgan Chase, Exxon Mobile, Shell и Nestle, вече не успяват да се измъкнат от пропастта.

Коментирай

Хаджи Минко

преди 1 година

Ние сме в Трета световна война. Това, че не ви го съобщават официално няма значение. Звучи страшно, но всяка истина е страшна. Бойното поле (засега) е Украйна, начело с един комик-наркоман. Чрез него САЩ, Англия и Израел прокарват своите интереси и цели за да запазят еднополюсния контрол и да останат единствената сила на върха на света. В голямата картина, САЩ губят войната за планетата Земя. Основното геополитическо и военно противоречие е между САЩ и Русия. Такива противоречия не се решеват с дипломатически брифинги. Те винаги са се решавали с война. Така е и сега.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.