Гордана Силяновска възхитена от премиера на Софийската опера и балет в Скопие: Такова удоволствие не съм изживявала

https://svobodnoslovo.eu/svyat/gordana-silyanovska-vazhitena-ot-premiera-na-sofiyskata-opera-i-balet-v-skopie-takova-udovolstvie-ne-sam-izzhivyavala/134036 SvobodnoSlovo.eu
Гордана Силяновска възхитена от премиера на Софийската опера и балет в Скопие: Такова удоволствие не съм изживявала

Българските артисти гостуват на „Майските оперни вечери“ в македонската столица с операта „Валкюра“ на Вагнер

„Валкюра” на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият спектакъл под режисурата на Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

„Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам „браво”, сподели Силяновска след представлението пред участниците в него, предаде БТА.

Снимка: БНТ

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „щедрото и гостоприемно посрещане” от ръководството на Националната опера и балет в Скопие. 

„Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация”, каза Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пристигнаха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, малък балетен състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде аплодирана от публиката в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер в рамките на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се провежда този месец в Република Северна Македония. 

Режисьор на „Валкюра” е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие. 

trud.bg

2 Коментара

Бай Иван

3 weeks before

Гордана Силяновска си е баш българка по произход! Вчера в предаването "Офанзива" беше гост адвокат Селяновски, който разказа за големия си български род дошъл в Бълагрия след Освобождението от днешните македонски земи. Голяма част от рода му са били висши военни, композитори, адвокати и др. С една дума изключително будни и умни хора! Той не знаеше целия си род и на въпрос на водещия дали президентката на Северна Македония е от същия род, той каза, че няма данни за целия си род и за това нищо не може да каже. Допълни, че се изисква по-подробно изследване на архивите и най-вече тези, които са останали в Северна Македония!

Коментирай

Реалист

3 weeks before

Моите уважения и преклонение пред големия талант на г-н Пламен Карталов. Преди години не излизахме от операта.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.