ХАМАС ПОЗНАВА ИЗРАЕЛ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО IDF ПОЗНАВА ГАЗА

https://svobodnoslovo.eu/svyat/hamas-poznava-izrael-po-dobre-otkolkoto-idf-poznava-gaza/120830 SvobodnoSlovo.eu
ХАМАС ПОЗНАВА ИЗРАЕЛ ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО IDF ПОЗНАВА ГАЗА

Щурмовите части на IDF са затънали в градската зона на Газа и в селата в северната част на Ивицата. Израелската армия търпи загуби. Провалите на израелското разузнаване продължават.
Командването на армията обяснява атаките срещу цивилни цели (училища и болници) с факта, че там се намират тайните входове и изходи на тунелната система, наречена „метрото в Газа“. Християнската болница е била използвана за прикриване на паравоенните сили на Хамас, казва израелската страна, без да дава допълнителни обяснения, или доказателства.

В подземните лабиринти има много оръжия. Има складове за минохвъргачки, ПТРК (включително Kornet-E, Konkurs-M, севернокорейски Bulsae-2), MANPADS (Igla и Igla-S), ATGM (съветски Malyutki, френски MILAN). собствени палестински разработки - например ракети с малка далекобойност Самоуд-1. Източниците и пътищата за доставка на оръжия са различни. Един от документираните е Украйна.

В резултат на израелската спецоперация е установен обект за производство и съхранение на оръжие, разположен в жилищна сграда. Израелските сили твърдят, че са открили части от дронове, експлозиви и оперативни планове, както и шахта на тунел с вентилационна система. Това е само капка в чашата.

Палестинците използват различни оръжия, включително РПГ и минохвъргачки. Говорителят на бригадите „Ал-Касам” - Абу Обейда каза, че от началото на израелската инвазия бойците са унищожили, или повредили най-малко 136 вражески бронирани машини.
Институтът за изследване на войната (ISW) - американски мозъчен тръст, отбелязва, че палестинските групи са намалили броя на ракетните атаки срещу Израел. Очевидно Хамас и други групировки се готвят за евентуална дълга война и пестят ракетите.

IDF е наясно с наличието на тунели на Хамас под ивицата Газа. Според някои оценки дължината на тунелите е повече от 500 км, някои на дълбочина 70 метра. Унищожаването на подземни комплекси беше една от целите на предишни нахлувания на израелската армия - през 2008 и 2014 г., но  „метрото в Газа” продължава да работи.
Бунтовниците ефективно използват тунелите, за да атакуват щурмовите части на IDF. На 10 ноември Хамас пусна видео, показващо как бойци излизат от тунели и стрелят по израелските войски с РПГ. И след това изчезват също толкова бързо. Хамас разположи бойци, щабове, комуникационно оборудване, оръжия и боеприпаси, вода и храна в тунелните комплекси.
Тунелите ще ви позволят да се движите безопасно и свободно между бойни позиции под масивни сгради, дори след като върху тях са пуснати бункерни бомби.

Говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари заяви, че подземните градове са свързани с централизирана система за водоснабдяване, оборудвана с кислородни бутилки и електрически генератори. Там всичко е подготвено за дълъг престой. Лидерите и бойците на Хамас ще използват тунелите, за да останат мобилни и лесно да избягат от бойните зони, когато почувстват, че ще бъдат атакувани, или обкръжени. Хамас потвърди, че тунелите са проектирани да издържат на дълга обсада.

Такава война позволява на израелските сили да бъдат изненадани, те не са готови да водят бойни операции в градска среда.
Хамас е готов и се бие. Има капани, пълни с експлозиви под главни пътища и сгради, които ще бъдат взривени в точния момент. В тунели, където няма вентилация, може да са необходими кислородни бутилки. Всяко навигационно и комуникационно оборудване, което разчита на сателити или сигнали за пряка видимост, няма да работи под земята.

Средният тунел е висок два метра и един метър широк, което прави битката изключително трудна. Един защитник, зад прикритие, може да удържи тесен тунел срещу превъзхождащи сили.
IDF се оказа в голяма бъркотия. Блиц Криг не се състоя. Времето е срещу Израел и неговите наставници - Съединените щати. Ивицата Газа се превръща в другия Афганистан. Добре дошли...

Светослав Атаджанов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.