Христо Грозев се превърна в приоритетна цел за унищожаване на ФСБ и „Вагнер“

Агенти на ФБР го охраняват денонощно

https://svobodnoslovo.eu/svyat/hristo-grozev-se-prevarna-v-prioritetna-cel-za-unishtozhavane-na-fsb-i-vagner/52705 SvobodnoSlovo.eu
Христо Грозев се превърна в приоритетна цел за унищожаване на ФСБ и „Вагнер“

Агенти на ФБР го охраняват денонощно

Руският президент Владимир Путин е обявил награда от 1 млн. долара за главата на българския разследващ журналист Христо Грозев.

 

С ликвидирането му са се заели няколко независими един от друг отряди наемни убийци от частната военна групировка „Вагнер“ и спецагенти на руските тайни служби ФСБ.

Именно поради тази причина Грозев не бе допуснат да присъства на церемонията по връчването на филмовите награди на Британската академия БАФТА.

 

Документалният филм за руския опозиционер Алексей Навални, в който Грозев е водеща фигура в разкриването на хората, опитали се да го отровят с „Новичок“, бе отличен с голямата награда на тържествената церемония в Лондон, състояла се през уикенда.

Създателите на лентата посветиха статуетката на разследващия журналист от България.

 

Документалният филм „Навални“ е абсолютен фаворит и за спечелването на Оскар, като отсега е известно, че Христо Грозев със сигурност ще присъства на бляскавата церемония зад Океана.

Пловдивският журналист се сдоби с международно признание преди година и половина, когато в качеството си на главен редактор на базираната в Нидерландия интернет платформа „Белингкат“ участва в мащабно разследване за неуспешното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални с „Новичок“ на 20.08.2020 г.

 

Припомняме, че Навални бе отровен на руска територия с нервнопаралитично вещество от групата на „Новичок“, а животът му бе спасен на косъм от германските лекари, където бе откаран в болница по спешност. Впоследствие Навални се завърна в Русия и още на летището в Москва бе арестуван, за да изтърпи присъда от 6 години затвор.

 

Документалният филм „Навални“, заснет с участието на руския опозиционер преди завръщането му в Москва, излезе миналата пролет и се превърна в истинска сензация. В лентата бяха обявени имената на 14 души от руските тайни служби, участвали в операцията по елиминирането на Навални. Основната работа по разследването бе свършена от Христо Грозев.

 

След премиерата на документалния филм, Грозев се превърна в персона нон-грата за Москва. В руските медии дори бе лансирана версията, че разследващият журналист е шпионин на британското разузнаване, което го снабдило със самоличността и телефонните номера на агенти от ФСБ.

 

След премиерата на филма няколко от уличените за неуспешния опит за убийство на Навални служители на ФСБ изчезнаха вдън земя. Според Грозев, те са били ликвидирани заради това, че са допуснали да бъдат разкрити.

 

Водещата роля на Грозев в разкриването на мрежа от убийци, служеща на режима на Путин, обаче го превърна в ходеща мишена. Американското и британското разузнаване разполагат с данни, според които българинът е приоритетна цел за екзекуция на ФСБ и „Вагнер“.

 

Първият сигнал за съществуващата реална опасност за живота на Грозев дойде на 26.12.2022 г., когато 54-годишният нашенец бе обявен за издирване от Русия. Единствената посочена от Москва причина бе, че е нарушил Наказателния кодекс, без обаче да бъде цитиран конкретен текст. Привиканата за обяснение в МВнР у нас руска посланичка Митрофанова нагло оповести, че Грозев не се издирва по целия свят, а само на територията на Руската федерация. 

 

Същевременно журналистът бе принуден да напусне скоропостижно Виена, където живееше през последните няколко години със съпругата и децата си. Твърди се, че е бил предупреден от американски агенти, че животът му в Австрия е застрашен и вече има подготовка за ликвидирането му, която е в напреднала фаза.

 

Според неофициално твърдение от началото на годината Христо Грозев живее в САЩ и е охраняван от агенти на ФБР.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

14 Коментара

Хахахахахаха

преди 1 година

Да четеш новини стана най-забавно :-)

Коментирай

darkaveng

преди 1 година

Щом е от "Уикенд", как да не повярваш? Само си мисля, че сумата е сулно занижена - тя е 1 000 000 000 €! Няма да се циганим за този "мастит разследващ мисир", Сър! Анадънму?

Коментирай

ввввиви

преди 1 година

За тоя невзрачник 1 млн. - това си е вицът на деня!

Коментирай

Тук да не се е появила рубрика "хумор, сатира и забава"?

преди 1 година

То в Русия даже Навални отдавна е господин Никой, а пък за Грозев да не говорим. Ама нали приказка да става...

Коментирай

Mitkomers

преди 1 година

Смятам че ако го търсят наистина.няма къде да се скрие.Рано или късно те си прибират необходимото.

Коментирай

Босилсковски

преди 1 година

Типичен холивудски сценарий. Така се създават псевдолегендарни личности. Грозев се крие, но никой не го търси. Нещо като компютри и компоти.

Коментирай

Бай Иван

преди 1 година

Изчетох с досада горния водевил, който не издържа на най-елементарен логически анализ! Та нали ако руснаците искаха да го убият този агент на МИ-6, нямаше официално да обявят, че го търсят, а просто щяха да му теглят куршума или кой знае още как щяха да си разчистят сметките с него. Сега вече след такова официализиране на случая за всяко посегателство над жалкия му животец ще бъдат отговорни те! По-скоро сега Грозев трябва да се притеснява много поече, защото, ако стане непотребен на неговите господари, те може да решат да направят с неговия живот пореднато активно мероприятие и за това да обвинят Москва!

Коментирай

. . .

преди 1 година

Христо Грозев се направил на умряла лисица . . . Дали не знае, че Европейският съюз разполага с ударна група за мокри поръчки . . . Който са били специално обучавани да действат отвъд Завесата . . . И всяка година има ново попълнение, по линия на академичния обмен . . . И първо трябва да се спре академичния обмен, преди да продължим на чисто . . . Само питам, за един приятел . . . :)

Коментирай

Румен

преди 1 година

Свободно слово ,от какво е свободно словото на журналистиката? Препечатването на този абсолютен фейк лишен от елементарна логика и доказани лъжи на това ,че "издирваният журналист" не е никакъв журналист - потвърдено от български журналиати имали някакъв контакт с този субект ,така наречен разследващ журналист без нито една журналистическа статия ,а още по малко е издирван от РФ за каквото и да било ,потвърдено от Митрофанова!!

Коментирай

Платено съобщение

преди 1 година

За УЙкенд явно е ясно, кой е платил да се помести този водевилен пасквил, но остава в мъгла, доколко същият този някой ще е склонен да заплати и на "свободно" слово.

Коментирай

Огито

преди 1 година

баба Ива отново е сънувала своите" 5 митетки" 😉слава. ...Боже, колко мъка има в таз жена, за да може бабачасалия и мозък да " роди" тоз пасквил.

Коментирай

Огито

преди 1 година

баба Ива отново е сънувала своите" 5 митетки" 😉слава. ...Боже, колко мъка има в таз жена, за да може бабачасалия и мозък да " роди" тоз пасквил.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.