Ислямски терористи са се промъкнали в Европа под прикритието на бежанци от Украйна (доклад)

https://svobodnoslovo.eu/svyat/islyamski-teroristi-sa-se-promaknali-v-evropa-pod-prikritieto-na-bezhanci-ot-ukrayna-doklad/136351 SvobodnoSlovo.eu
Ислямски терористи са се промъкнали в Европа под прикритието на бежанци от Украйна (доклад)

Джихадистите представляват сериозен риск за вътрешната сигурност на Германия и Европа, предупреди националната агенция за сигурност BfV, като посочи базирания в Афганистан клон на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), по-рано ИДИЛ, която воюваше в Ирак и Сирия.

Групата, определена като ISPK („Islamic State Khorasan Province” – Ислямска държава в провинция Корасан) от германската разузнавателна служба, „успя да вкара свои последователи в Западна Европа под прикритието на вълната от бежанци от Украйна, които сега пребивават тук в различни западноевропейски страни“, заяви генералният директор на BfV Томас Халденванг пред журналисти.

Висшият служител по сигурността и министърът на вътрешните работи Нанси Фезер представиха годишен доклад за дейността на BfV, включително операция през юли 2023 г., включваща поредица от арести в Германия и Холандия.

Общо девет души от Централна Азия бяха задържани по това време за предполагаемо основаване на „вътрешна терористична група“ и подготовка на големи атаки на европейска земя. Седем от тях са живели в Германия.

Твърди се, че групата е била в контакт с ISPK, известна още като ISIS-K (Ислямска държава в Корасан), и е влязла в Европейския съюз от Украйна „почти едновременно“. В доклада на BfV се казва, че всички те са от Централна Азия и са влезли в Германия от Украйна след началото на войната.

ISPK има голям брой поддръжници и призиви за „големи атаки“, каза Халденванг. Той посочи като пример атаката с автомати и палежа в концертната зала край Москва през март, за които базираната в Афганистан терористична групировка пое отговорност.

Москва обвини украинските служби, че са свързани с атаката в  Крокус, при която загинаха над 145 души. Киев отрече обвиненията.

Докладът на BfV от над 400 страници обхваща широк спектър от заплахи – от чуждестранен шпионаж през вътрешен екстремизъм до тероризъм. Броят на членовете на джихадистки терористични организации се оценява на 27 200 души.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.