Иван Гарелов: Нетаняху рискува световното обществено мнение да се обърне срещу Израел

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ivan-garelov-netanyahu-riskuva-svetovnoto-obshtestveno-mnenie-da-se-obarne-sreshtu-izrael/119376 SvobodnoSlovo.eu
Иван Гарелов: Нетаняху рискува световното обществено мнение да се обърне срещу Израел

Журналистът Иван Гарелов обясни пред БНР, че е важно какви съвети е дал американският презедент Джо Байдън на израелските лидери.

"Дали да стигнат докрай, или да бъдат сдържани. Те държат на него и на американските оръжия"

Нетаняху иска да направи всичко възможно, за да компенсира пред израелското обществено мнение катастрофалния си провал с допускането на тази акция на "Хамас“, отбеляза Гарелов.

"Това израелското общество няма да му прости. Смятам, че неговата съдба е решена и не след дълго той ще трябва да се оттегли". 

Не очаквам да има бързо примирие, прогнозира журналистът. 

"Ще се стигне до кръвопролития и то не малко, но това не означава регионална война".

Въпросът е докъде ще се стигне в това прочестване в Газа, отбеляза Иван Гарелов. 

"Дали Нетаняху ще се огничи само с военна акция в пределите на лагерите, или ще се опита да изгони населението и да заличи Газа като съществуване". 

Западният бряг няма да пламне по инициатива на Нетаняху, обясни журналистът.

"Той няма интерес да разширява и там фронта. Но това, което той прави в Газа, влияе на търпимостта на палестинците от Западния бряг. По този начин той ги провокира. Израел е заинтересован от това да няма единна позиция между Западния бряг с Организацията за освобождение на Палестина и "Хамас“. Така може да мотивира своя отказ за придвижване на мирния процес". 

Любопитно е и поведението на президента на Палестина Махмуд Абас, отбеляза още Гарелов. 

"То е пасивно. Не би искал да бъде отъждествен с "Хамас“. "Ал фатах“, която е в основата на Организацията за освобождение на Палестина, е приела програма, с която се отказва от тероризма и признава държавата Израел. Това споразумение не е нарушено до момента". 

"Хизбула“ не може да изненада Израел така, както ги изненада "Хамас“, обясни той в предаването "Нещо повече".

"Ако си позволят да проведат военна операция, ще срещнат доста сериозен отпор. Разстоянието от израелската граница до Бейрут не е много дълго. Израелците са го минавали няколко пъти. Предполагам, че "Хизбула“ ще направи някакви демонстративни акции – на съпричастност и спорадични битки по границата, които периодично са ставали. Но няма да си позволи рискуване на своето съществуване и ангажиране на цялата ливанска държава в една схватка с Израел"

В момента Нетаняху рискува световното обществено мнение да се обърне срещу Израел, смята журналистът. 

"То вече се обръща. Това ще злепостави Израел в очите на света и ще го постави в по-слаби позиции при евентуални преговори. Колкото по-бързо Нетаняху се оттегли от властта, толково по-добре ще бъде". 

Палестинците трябва да разчитат повече на дипломацията и на привличането на важни политически сили, а не толкова на арабските си съседи, посочи Гарелов. 

"Общественото мнение в западните страни играе много съществена роля при определяне на поведението на техните правителства".

Трябва да се признае правото на палестинците на собствена държава, но по-жизенена би била една конфедерация от две независими общности, посочи Иван Гарелов.

"Те ще имат обща отбрана. Когато трябва да бранят общите си интереси, по-лесно могат да съществуват заедно". 

Цялото интервю на Людмила Железова с Иван Гарелов може да чуете в звуковия файл.

 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

bnr.bg

3 Коментара

Помнещ

преди 6 месеца

Още един многознайко, който не казва нищо ново.

Коментирай

Сенека

преди 6 месеца

Нетаняху не го искат в Израел, нашия Иван разсъждава за международното мнение!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.