Израел публикува снимка с помощи за украински бежанци в Молдова, представяйки я за Газа

https://svobodnoslovo.eu/svyat/izrael-publikuva-snimka-s-pomoshti-za-ukrainski-bezhanci-v-moldova-predstavyayki-ya-za-gaza/127512 SvobodnoSlovo.eu
Израел публикува снимка с помощи за украински бежанци в Молдова, представяйки я за Газа

Израел призна, че е използвал снимка от молдовски, а не палестински бежански лагер във видео, което публикува в X/Twitter, твърдейки, че уж е предоставил десетки хиляди тонове хуманитарна помощ на Газа по време на войната.

Официалният акаунт на страната в социалната мрежа изтри видеото, което включваше фалшивата снимка от Молдова, с обяснението, че е била използвана „само с илюстративна цел“ и обеща да „осигури прозрачност“ в следващите визуализации.

Репортерът на Би Би Си Шаян Сардаризадех разкри измамата, публикувайки паралелни скрийншотове на видеото на Израел, в което се твърди, че е изпратил „23 000 тона палатки и оборудване за подслон“ в Газа, както и оригиналното изображение на сайта за снимки iStock.

Описанието на снимката в iStock гласи: „Лагер на територията на Молдова с палатки близо до границата на Украйна за бежанци, идващи от войната в Украйна“.

Израел твърди във видеото, че е изпратил 11 000 камиона с помощи в Газа, откакто обяви война на „Хамас“ през октомври, включително 140 000 тона храна, 1000 водни камиона и 17 000 тона медицински консумативи, в допълнение към оборудването за подслон, което се предполага, че е изпратено. Изниква логичния въпрос: ако това е вярно защо Израел използва снимки с украински бежанци в Молдова?

Докато ООН изчислява, че 2 милиона палестинци в Газа зависят от такава хуманитарна помощ, хуманитарните работници от Червения полумесец миналия месец подчертаха рязък спад в доставките на помощ от началото на войната.

Организацията заяви, че е получавала средно само 94,5 камиона с помощи на ден през последните три месеца, в сравнение с 500-те, които са влизали ежедневно преди 7 октомври, въпреки че Израел продължава да настоява, че няма ограничение за хуманитарната помощ.

Много коментатори в социалната мрежа X поставиха въпроса защо, ако Израел наистина предоставя на палестинците такава хуманитарна помощ, той не използва снимки на собствените си доставки. Всички камиони с помощи първо влизат в Израел, където минават проверка, след което Израел ги връща в Египет, откъдето влизат в Газа през контролния пункт „Рафах“. През последния месец в социалните мрежи бяха публикувани десетки видеа как израелци блокират с колите си тези камиони, така че да не могат да се върнат в Египет и оттам да влязат в Газа.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Олеся Зеленска

преди 2 месеца

е,при тия хохоли,в ОСРАЙна пада голямо крадене.Толкоз много помощи,а контрол никакъв. Принципът при хохолите е:... "Кради народе,докато ни пращат баламите!!!"

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 2 месеца

е,при тия хохоли,в ОСРАЙна пада голямо крадене.Толкоз много помощи,а контрол никакъв. Принципът при хохолите е:... "Кради народе,докато ни пращат баламите!!!"

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.