Как пропадна мирната конференция за Украйна в Щвейцария

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kak-propadna-mirnata-konferenciya-za-ukrayna-v-shtveycariya/135577 SvobodnoSlovo.eu
Как пропадна мирната конференция за Украйна в Щвейцария

Държавният глава отстоява неутралитета и ще работи за него

Президентката на конфедерацията Виола Амхерд иска „Бюргенщок 2“, ама с Русия

Форумът без заключителен документ за мир, ще обсъжда „само“ злободневни въпроси

Конференцията за мир в Украйна на 15 и 16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок, за чиято организация президентът на воюващата страна Володимир Зеленски хвърли неимоверно много усилия, залагайки целия си авторитет, се провали, преди да е започнала.

Потвърди го в събота в интервю за влиятелния германски всекидневник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ президентката на Швейцария и неин министър на отбраната Виола Амхерд. Ами, държавният глава на Конфедерацията посочи в прав текст, че форумът все пак ще се състои, но няма да завърши с желания от Киев и от самата нея заключителен документ - одобрено от десетки страни „мирно споразумение“. И щял да обсъжда „само“ злободневни хуманитарни проблеми от сорта на ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и осигуряване на прехраната на човечеството. А причината да се стигне до този едва ли не печален завършек на иначе благородната инициатива, според Виола Амхерд е една: отсъствието на Русия на масата на преговорите. И, явно разочарована от провала на конференцията, за която президентката хвърли също много сили, тя пожела свикването в скоро време на „Бюргенщок - 2“ със задължителното присъствие на авторитетна делегация на Москва, за да има форумът успех.

„За нас беше важно сега да участват не само западноевропейските страни и САЩ, а то половината от вече потвърдилите участието си над 80 държави идват от Западна Европа, другата половина са от Африка, Южна Америка и Азия.“ - заявява Виола Амхерд в интервюто не без нотка огорчение. „Като, за да се постигне мир и двете страни трябва да са на масата на преговорите - подчертава президентката - но в момента това не изглежда възможно.“ От друга страна според държавния глава на Швейцария за успеха на конференцията щяло да бъде много важно в нея да участват освен Русия, също така близките на нея и все по-влиятелни страни, но за съжаление Китай, Бразилия и Южна Африка също няма да присъстват в Бюргенщок. От приятелските на Москва велики държави единствено Индия щяла да уважи форума, но все още не било потвърдено дали нейната делегация ще бъде на високо равнище, тоест ръководена от премиера в Ню Делхи - Нарендра Моди.

Освен това Виола Амхерд дава да се разбере, че отсъствието на президента на САЩ Джо Байдън от конференцията и изпращането там на неговото вице Камала Харис също се отразява негативно на форума. И, сякаш примирила се с окършените очаквания в първоначалния замисъл на Володимир Зеленски за смазващо притискане на Русия в Швейцария от целокупната международна общност, президентката посочва сякаш от кумова срама, че все пак ще има някаква полза от сбирката идните събота и неделя. „Сега конференцията ще цели да създаде платформа за диалог, в която първата стъпка ще бъде да се обсъди как да се постигне мир в Украйна, но без този мир да бъде разглеждан в тесния смисъл на думата, защото искаме да изградим първо климат на доверие и след това да търсим решение на проблема“, обяснява Виола Амхерд. И, сякаш за да отговори на някои изявления на говорители на Кремъл, че Русия повече нямало да смята Швейцария за неутрална страна заради изпращаните от нея оръжия на Киев и заради съучастието в инспирираната от Зеленски мирна конференция, но без Русия, президентката заявява, че неутралитетът е свят за страната ѝ, тя самата гарантира неговото спазване и ето защо на Украйна ще бъде оказвана само хуманитарна помощ.

Колкото до главния виновник за провала на срещата в Швейцария за мир в Украйна, то в многобройните коментари на медиите из Германия и в Конфедерацията на интервюто на Виола Амхерд пред „Франфурктер Алгемайне Цайтунг“, конкретно име не се цитира. Но прозира едно и то е на инициатора на мирния форум, на ошетълия напоследък напразно света, за да осигури масово участие в конференцията, взелия се едва ли не за всемогъщ и винаги прав президент на Украйна Володимир Зеленски. Подобни помисли навява според списвания на италиански език швейцарски сайт „Тичиноонлайн“ отговорът на Виола Амхерд на конкретен въпрос към нея на журналиста Йоханес Ритер от германския всекидневник.   „Зеленски каза, че Китай прави всичко възможно, за да попречи на други страни да присъстват на мирната среща в Швейцария. Усещате ли го и вие?“ - пита Ритер. „Не мога да коментирам!“- отговаря кратко и ясно президентката от Берн, прикривайки дипломатично отношението си към малко или много необмислената изцепка към азиатския гигант на колегата от Киев.

Но интересен е отговорът на Виола Амхерд на съдържащия доста критични нотки въпрос на Йоханес Ритер: „Швейцария си върви по своя път като оставя на други държави да гарантират защитата на сигурността в Европа, от което нейната силна експортна икономика печели много. Не се ли чувствате с гузна съвест?“ „Ние също искаме да дадем принос за сигурността на Европа,- казва президентката, - имаме много да наваксваме, точно както други страни в Европа, които са се възползвали от дивидентите на мира през последните десетилетия. Но лично аз съм твърдо на мнението, че не бива да разчитаме на нашите съседи и на НАТО, като за целта ще увеличим бюджета на армията. Ще помогнем на Европа чрез укрепване на нашата собствена отбранителна способност“. После Ритер задава язвителния въпрос: „Срещата за мир във вашата страна не може да скрие факта, че богатата Швейцария прави сравнително малко, за да подкрепи Украйна /във войната с Русия - бел. кор./. Измерено по отношение на икономическите резултати, Швейцария е едва на 34-то място от 41 страни с помощта си за Украйна, не се ли притеснявате?“ „Законът за неутралитета ни поставя ясни граници що се отнася до доставките на оръжия за страни, които са във военен конфликт. Но има начини за по-ефикасна защита на Украйна, казано без заобикалки - нима трябва да оставиш държавата да я разрушат, а после да й помагаш с малко пари за ремонти?!“ - отсича риторично №1 на Швейцария пред в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Автор: Румен Михайлов

trud.bg

3 Коментара

В. Ненов

1 month before

!!! Решение на Върховния съд на САЩ: Covid ваксините НЕ СА ваксини !!! --- Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти. Ваксините срещу Covid-19 НЕ СА ваксини. В решението си Върховният съд потвърждава, че щетите, причинени от генната терапия на Covid mRNA, са НЕОБРАТИМИ. Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма допълнително обжалване и всички възможности за обжалване са изчерпани.

Коментирай

В. Ненов

1 month before

!!! Решение на Върховния съд на САЩ: Covid ваксините НЕ СА ваксини !!! --- Робърт Ф. Кенеди младши спечели делото срещу всички фармацевтични лобисти. Ваксините срещу Covid-19 НЕ СА ваксини. В решението си Върховният съд потвърждава, че щетите, причинени от генната терапия на Covid mRNA, са НЕОБРАТИМИ. Тъй като Върховният съд е най-висшият съд в Съединените щати, няма допълнително обжалване и всички възможности за обжалване са изчерпани.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.