Какво знаем на третия ден? 260 трупа на младежки музикален фестивал, САЩ помага на Израел с оръжия, Иран подкрепя Хамас

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kakvo-znaem-na-tretiya-den-260-trupa-na-mladezhki-muzikalen-festival-sasht-pomaga-na-izrael-s-orazhiya-iran-podkrepya-hamas/118159 SvobodnoSlovo.eu
Какво знаем на третия ден? 260 трупа на младежки музикален фестивал, САЩ помага на Израел с оръжия, Иран подкрепя Хамас

Около 260 тела са открити на младежки музикален фестивал, нападнат от Хамас; множество членове на Съвета за сигурност на ООН осъждат палестинските бойци.

Броят на загиналите в Израел след изненадващото нападение на войнствената групировка Хамас срещу общини в южната част на страната в събота нарасна до най-малко 700 души, включително 44 войници, предаде "The Guardian". Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви, че Израел започва "дълга и трудна война". В Ивицата Газа, която беше подложена на израелски въздушни удари, официалните власти съобщиха за най-малко 413 смъртни случая.

Какво знаем на третия ден от войната между Хамас и Израел?

Израелските отбранителни сили съобщиха, че сраженията продължават в седем или осем района, включително в кибуца Кфар Аза, където има заложници. Клетки на Хамас продължават да влизат в Израел. Все още не всички пробиви на оградата са обезопасени.

Говорителят на Израелските отбранителни сили, подполковник Джонатан Конрикус, заяви, че "почти 48 часа след началото на боевете, ситуацията в Израел е ужасна". "Това е най-лошият ден в историята на Израел. Никога досега толкова много израелци не са били убивани от едно единствено нещо в един ден".

Израелската спасителна служба "Зака" съобщи, че нейните парамедици са извадили около 260 тела от музикалния фестивал, който е бил нападнат от Хамас. Видеоклипове, публикувани в интернет, показват как посетителите на фестивала бягат трескаво и се качват в коли след нападенията. Десетки млади хора, присъствали на музикалния фестивал, все още са в неизвестност, като се предполага, че са били отведени в ивицата Газа като заложници. Някои от присъстващите са гледали как приятелите им умират пред очите им, други са се престували на мъртви в продължение на часове, докато не са чули гласове, говорещи на иврит, и не са разбрали, че е пристигнала помощ. Видеозаписи от мястото на инцидента показват безжизнени тела на земята, микробус и мъже и жени, влачени от въоръжени бойци. 

Многобройни членове на Съвета за сигурност на ООН осъдиха Хамас в неделя, но Съединените щати изразиха съжаление за липсата на единодушие. На извънредно заседание Съединените щати и Израел настояха за решително осъждане на палестинските ислямисти. "Има голям брой държави, които осъдиха нападенията на Хамас. Очевидно е, че не са всички", заяви пред репортери старшият американски дипломат Робърт Ууд след заседанието при закрити врата. "Вероятно бихте могли да разберете една от тях, без да казвам нищо", каза Ууд, в ясен намек за Русия.

Иран е помогнал на Хамас да планира изненадващите си нападения срещу Израел през уикенда, твърдят високопоставени членове на Хамас и Хизбула, които са говорили с Wall Street Journal. Подробностите за операцията са били уточнени по време на няколко срещи в Бейрут, на които са присъствали офицери от Ислямския революционен гвардейски корпус (накратко „Пасдаран“) и представители на четири подкрепяни от Иран бойни групировки, включително Хамас, който държи властта в Газа, и Хизбула, казват те. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче заяви, че Вашингтон не е видял никакви доказателства, че Иран стои зад атаката.

По данни на "Асошиейтед прес" израелски въздушен удар е убил 19 членове на палестинско семейство в бежански лагер в Газа.

Постоянната мисия на държавата Палестина като наблюдател в ООН публикува в неделя отговор на войната между Израел и Хамас, в който се казва, че "тези събития не са се случили във вакуум". "Те са предшествани от убийството през тази година на стотици палестинци. Предшествани са от десетилетия на безмилостни военни набези на Израел над палестински села, градове и бежански лагери", се казва в съобщението.

Най-малко трима американски граждани са били убити при насилието след атаките на Хамас срещу Израел в събота, съобщава "Ройтерс", като се позовава на американска паметна бележка, предаде CNN в неделя. В по-ранно интервю за CBS днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ "са получили съобщения, че няколко американци са сред загиналите, работим много активно, за да проверим тези съобщения".

Един френски гражданин е бил убит в резултат на нападенията в Израел, съобщи говорител на френското външно министерство. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че двама украинци също са били убити.

На Летище София кацна правителственият "Еър бъс", с който десетки българи се прибраха у нас от Израел на фона на напрежението между Тел Авив и групировката Хамас. 92-ма български граждани и един хърватин са били на борда. Очаква се след разрешение на властите в Тел Авив да бъде извършен и втори полет, с който да се приберат още 68 наши сънародници. Към този момент не се очаква да се предприеме евакуация на дипломатическите ни представители.

Протестиращи се събраха в американските градове Ню Йорк, Чикаго и Вашингтон, тъй като подновеният конфликт в Израел и Газа предизвика изблици на подкрепа и гняв. В Ню Йорк около хиляда пропалестински и произраелски демонстранти излязоха в неделя на Таймс Скуеър, за да изразят несъгласието си с атаките на Хамас срещу Израел и контраатаките на Израелските отбранителни сили в Газа.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин нареди на самолетоносача USS Gerald R. Ford да оглави "ударната група" от сили, която плава към Източното Средиземноморие, за да бъде по-близо до Израел след "отвратителните" атаки на Хамас. "Освен това правителството на Съединените щати бързо ще предостави на Израелските отбранителни сили допълнително оборудване и ресурси, включително боеприпаси", добави той.

В неделя Джо Байдън каза на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че "допълнителната помощ за израелските отбранителни сили вече е на път към Израел, като през следващите дни ще последва още". След разговора между двамата лидери Белият дом публикува изявление, в което се казва: "Президентът ... обеща пълната си подкрепа за правителството и народа на Израел в лицето на безпрецедентното и ужасяващо нападение на терористите от Хамас."

Още авиокомпании са преустановили полетите си до Тел Авив след атаките на Хамас срещу Израел през уикенда. Сред тези авиокомпании са Delta, American Airlines, United и Air France.

Световната програма по прехраната на ООН призова за създаването на хуманитарни коридори за доставка на хранителни продукти в Газа след израелските въздушни удари в отговор на атаките на Хамас. "Със засилването на конфликта цивилното население, включително уязвимите деца и семейства, се сблъсква с все по-големи трудности при достъпа до основни хранителни доставки", заяви Световната продоволствена програма.

В неделя британският министър-председател Риши Сунак е казал на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Великобритания стои "недвусмислено" на страната на Израел.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство издаде препоръка за пътуване, в която се препоръчва да не се предприемат всички пътувания до Израел и палестинските територии, освен тези от първа необходимост. 

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Иран подкрепя правото на палестинците на самозащита, съобщава агенция "Франс прес". "Иран подкрепя законната защита на палестинската нация", заяви Раиси по иранската държавна телевизия.

Мексиканският външен министър Алисия Барсена съобщи, че двама мексикански граждани - мъж и жена, са били взети за заложници от Хамас в Газа в събота. "В контакт сме с властите в Израел и с членовете на семействата, за да осигурим последващи действия, подкрепа и грижи", заяви Барсена.

Осемстотин цели на Хамас са били ударени в Газа, а стотици бойци на Хамас са били убити, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на израелски военен говорител. Десетки други са били заловени, допълва говорителят.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци UNRWA съобщи, че хиляди хора са се подслонили в 44-те училища в Газа, а раздаването на храна за повече от 112 000 семейства е трябвало да бъде преустановено.

В неделя германското правителство заяви, че преразглежда помощта си за палестинците в размер на стотици милиони евро, след като войнстващата групировка Хамас нападна Израел. Министърът на развитието Свеня Шулце заяви, че правителството винаги е внимавало да проверява дали парите се използват само за мирни цели. "Но тези нападения срещу Израел бележат ужасен прелом", каза тя.

Възможно е до 100 израелски заложници, включително жени и деца, да са били взети в Газа от Хамас, което ще усложни в голяма степен всяка израелска военна операция за освобождаването им. Местонахождението и съдбата на пленниците се превърнаха в един от най-належащите въпроси за военните плановици.

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.