Кисинджър: Предложението за приемане на Украйна в НАТО доведе до войната

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kisindzhar-predlozhenieto-za-priemane-na-ukrayna-v-nato-dovede-do-voynata/110830 SvobodnoSlovo.eu
Кисинджър: Предложението за приемане на Украйна в НАТО доведе до войната

Кисинджър навършва днес, 27 май, 100 години

Желанието на САЩ да направят Украйна член на НАТО беше сериозна грешка и доведе до настоящия конфликт. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", публикувано вчера, съобщава ТАСС.

Според него в продължение на стотици години Русия е имала значително влияние върху страните от своя регион, но самата тя постоянно е заемала двойствена позиция спрямо Европа, тъй като е била заинтересована да развива отношения с нея за собственото си развитие, но в същото време се е страхувала от заплахи от Запада.

Тази двойственост, смята Кисинджър, е довела и до конфликта в Украйна. „Вярвам, че предложението за приемане на Украйна в НАТО беше сериозна грешка и доведе до война“, каза той. 

В същото време Кисинджър добави, че сега САЩ са "абсолютно прави да се противопоставят" на Русия и че той подкрепя политиката на американския президент Джо Байдън спрямо Украйна. „От моя гледна точка украинската война беше спечелена в смисъл, че предотврати руска атака срещу съюзнически страни в Европа“, аргументира се бившият държавен секретар. Според него обаче „могат да се появят и други опасности, свързани с Русия“.

Говорейки за баланса на силите в Азия, Кисинджър отбеляза, че според него Китай търси сигурност, а не световно господство. В същото време Кисинджър смята, че КНР очаква да бъде доминиращата сила в региона. Според бившия държавен секретар Пекин може да заеме толкова твърда позиция, че Индия и Япония, „въз основа на логиката на събитията“, ще трябва да се съобразяват с това. Като ответна мярка, според Кисинджър, Япония може да разработи свои собствени оръжия за масово унищожение. Според бившия държавен секретар това може да стане в рамките на три, пет или седем години.

Кисинджър навършва днес, 27 май, 100 години. Той е единственият служител в историята на САЩ, заемал едновременно постовете държавен секретар и помощник на президента по националната сигурност. Смята се, че Кисинджър е действал във външната политика като реалист и прагматик и също така е изиграл ключова роля в определянето на курса на Вашингтон през 70-те години в някои области.

https://glasove.com/

1 Коментара

Сенека

преди 10 месеца

Имало е време в което е мислел, преди да говори.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.