Кощунство! Грандиозен скандал в Италия заради сценка на младенеца Исус с две майки

https://svobodnoslovo.eu/svyat/koshtunstvo-grandiozen-skandal-v-italiya-zaradi-scenka-na-mladeneca-isus-s-dve-mayki/124040 SvobodnoSlovo.eu
Кощунство! Грандиозен скандал в Италия заради сценка на младенеца Исус с две майки

Сценка с изображенията на две майки около люлката на младенеца Исус, разположена в италианска църква, предизвика буря от възмущение в Италия, пише The Independent. Подобно творение противоречи на църковното учение и узаконява еднополовото възпитание на децата и сурогатното майчинство, възмущават се консервативни католици и политици. Те наричат тази вариация на тема Светото семейство "опасна, срамна и кощунствена".

"С тази сценка исках да покажа, че семействата вече не са само традиционни", обяснява отец Виталиано дела Сала.

Сценките с моменти от живота на Исус са много популярни в предимно католическа Италия, но в последните години често стават причина за своеборазни културни войни, доколкото обществото става все по-светско и мултикултурно, отбелязва изданието.

Свещеникът от храма "Св. св. Петър и Павел" в малкото градче Капокастело ди Мерколяно в провинция Авелино, на около час път с кола от Неапол, се опитва да оправдае необичайната трактовка на сцената с раждането на младенеца Исус и яслата, около която вместо традиционните фигури на Мария и Йосиф, са изобразени две майки.

"С тази сцена исках да покажа, че семействата вече не са само традиционни. Сред нашите паства виждаме все повече нови типове семейства, които съществуват и са част от нашето общество. Това са деца на разделени или разведени родители, еднополови двойки, самотни хора или млади майки", обяснява отец Виталиано дела Сала.

Отец Дела Сала, известен в Италия с това, че симпатизира на леви движения и на ЛГБТК-обществата, се позовава на подиция на папа Франциск, който наскоро разреши еднополови двойки да бъдат благославяни, но извън официалните църковни ритуали.

Но сенатор Маурицио Гаспари от упавляващата партия "Форца, Италия" заяви, че еднополовата сценка "оскърбява всички, които винаги са изпитвали уважение и са били предани на Светото семейство".

Групата Pro-Vita & Famiglia ("За живота и за семейството) нарече сценката "опасна, срамна и кощунствена". Групата пусна онлайн-петиция, в която призова епископа на провинция Авелино да се намеси и заяви, че сценката противоречи на учението на Църквата и узаконява еднополовото възпитание на децата и сурогатното майчинство.

Към момента петицията е събрала над 21 000 подписа.

Раждането на деца с помощта на сурогатни майки е забранено в Италия и парламентът вече обсъжда предложен законопроект, който забранява на хората да използват тази възможност, дори ако използват сурогатни майки зад граница.

Миналата седмица сенатор от партията "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони предложи законопроект, който ще забрани на директорите на училища да спират мероприятия с католическа тематика или създаването на сценки на библейски теми.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

https://epicenter.bg/

1 Коментара

darkaveng

преди 4 месеца

Идиоти, Сър, католици! Пфу! Анатема! Анадънму?👹👹👹

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.