Кремъл очаква до часове Пригожин и армията му да влязат в Москва и да започне битка

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kremal-ochakva-do-chasove-prigozhin-i-armiyata-mu-da-vlyazat-v-moskva-i-da-zapochne-bitka/112263 SvobodnoSlovo.eu
Кремъл очаква до часове Пригожин и армията му да влязат в Москва и да започне битка

Президентската администрация (АП) на Руската федерация се опасява, че след няколко часа наемниците на Евгений Пригожин може да са близо до Москва и да започнат боеве близо до столицата. Това съобщиха за ”Медуза” два източника, близки до Кремъл.

Според тях вчера вариантът Пригожин да блъфира в името на лична изгода е стоял на масата. Днес обаче вагнеровците овладяха Ростов на Дон. Има съобщения, че армията на Пригожин контролира Воронеж.  

Според източниците на "Медуза" след развоя на събитията в Кремъл вече има разбиране, че ситуацията е сериозна. За това свидетелства и днешното изявление на президента Владимир Путин, който обеща да накаже онези, които разделят Русия. 

В същото време, според събеседниците на “Медуза”, преди няколко часа висшето ръководство на страната се е надявало да разреши ситуацията по мирен път. 

Според тях рано сутринта Александър Харичев, близък сътрудник на ръководителя на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, и ръководителят на отдела за вътрешна политика на руския президент Андрей Ярин се обадили на руски губернатори и политици и ги помолили да коментират ситуацията "меко и без да се споменава личността на Пригожин". Вероятно това обяснява и защо името на шефа на ЧВК "Вагнер" бе оставено настрани от изявленията на редица политически лица, включително и от патриарх Кирил. 

Само след час и половина "препоръките“ са се променили - а ръководителите на региони и на политиците е наредено да нарекат Пригожин "предател". Такива квалификации например използва чеченският лидер Рамазан Кадиров. 

Тази информация потвърди пред “Медуза” източник от ръководството на една от парламентарно представените партии. Какво точно се е случило през този час и половина не е известно. Според събеседници на “Медуза” по това време са се водили скрити преговори между висшето ръководство на страната и Пригожин, но явно нищо не е произлязло от тях. 

Дали Путин е участвал в тях също не е ясно. 

Източник на “Медуза”, близък до руското правителство, както и източник, близък до Кремъл, казва, че Пригожин е "започнал да се суети“ преди около две седмици, след като Путин поиска частните военни формирования да сключат договор с военното министерство, ако искат да продължат участието си във военните действия на фронта в Украйна. Пригожин категорично отказа да подпише споразумение с военното ведомство, като каза, че Министерството на отбраната е "важен държавен орган, важна структура“, но "ако е приватизирано от група частни лица, това не означава, че трябва участват в това престъпление".

В същото време бизнесменът направи неофициални опити да заобиколи заповедта на Путин. Според източник на “Медуза” още тогава е витаело чувството, че нещо предстои да се случи. Друг източник на медията посочва, че руските сили за сигурност са "проспали" ситуацията. 

Сега Кремъл е сигурен, че армията и силите за сигурност ще успеят да спрат колоните на ЧВК "Вагнер". В същото време един от събеседниците не се съмнява, че поне някои наемници ще успеят да пробият до Москва. Някои близки до президентската администрация вече са извели семействата си от столицата. 

frognews.bg

8 Коментара

блатен жабурняк

преди 10 месеца

е щом новините са от фрогнюз ясна е посоката на истината, да сте чули критики към запада или новото предателско правителство в тази сварена жаба наречена медия?

Коментирай

никола

преди 10 месеца

източник "Медуза", мерси.

Коментирай

#koй

преди 10 месеца

жабата са високи демократи и затова закриха форума си.щото таковата има различна милъ отъ технътъ

Коментирай

#koй

преди 10 месеца

жабата са високи демократи и затова закриха форума си.щото таковата има различна милъ отъ технътъ

Коментирай

!!!!

преди 10 месеца

Пригожин се връща обратно в своите лагери. За некадърността на украинската армия говори факта, че за часове Вагнер свалиха 7 руски вертолета (3 Ми8мтпр Ми8 Ка52 Ми35 и Ил18 взпу ), а фашистите нито един за 3 седмици.

Коментирай

ОТДАВНА НЕ ЧЕТА

преди 10 месеца

фрогНюз(ПРОСТнюС),ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ!!!!

Коментирай

ОТДАВНА НЕ ЧЕТА

преди 10 месеца

фрогНюз(ПРОСТнюС),ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ!!!!

Коментирай

П. Василев

преди 10 месеца

Жабешки Глупави Новини!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.