Кьовеши потърсила сама МВР и митниците. Явно не вярва на Гешев

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kyoveshi-potarsila-sama-mvr-i-mitnicite-yavno-ne-vyarva-na-geshev/6765 SvobodnoSlovo.eu
Кьовеши потърсила сама МВР и митниците. Явно не вярва на Гешев

Шефката на Европейската прокуратура изглежда няма доверие на главния прокурор Иван Гешев. Лаура Кьовеши е поискала занапред да получава сигнали директно от Министерството на вътрешните работи и Агенция “Митници”, без връзката с тези институции да минава през Върховната касационна прокуратура.

,

Новината идва директно от Министерството на правосъдието, пред което е настояла лично Кьовеши. Това се случва на фона на критиките към Иван Гешев като обвинител №1, но и мниението на кандидат-президента на ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, че КПКОНПИ и прокуратурата работят чудесно. Междувременно обаче Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент (така наречената комисия ЛИБЕ) изпрати нова порция въпроси към Гешев и реши да поднови натиска на Брюксел към държавния обвинител.

Сега и Кьовеши изглежда не иска да общува с него. Защо? Нали според кандидатът Герджиков тези институции работят добре?

"След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура. За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията”, пишат от Министерството на правосъдието.

Според Европейската прокуратура по този начин ще има по-активно подаване на сигнали, за каквито е настоявала Лаура Кьовеши. Освен това МВР и митниците ще функционират и като звена, които могат да препращат материали, дадени от други държавни структури. Към момента единственият начин определено производство да достигне до европейската прокуратура е то да бъде изпратен от държавното обвинение. Според съобщението на правосъдното министерство обаче кръгът от българските институции се разширява.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.