Мръсният трик на Америка към Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/mrasniyat-trik-na-amerika-kam-ukrayna/123754 SvobodnoSlovo.eu
Мръсният трик на Америка към Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна със студенти в Южна Украйна, когато беше попитан за мерките за сигурност на Украйна в бъдеще. „Не знаем как ще стане“, отговори Зеленски. „Никой не може да отговори със сигурност. Или ще сме в НАТО, или няма да сме в НАТО. Ние искаме, но…“

По същество същото послание отправи Олексий Гончаренко, депутат от партията на Петро Порошенко „Европейска солидарност“. „Във Вашингтон няколко източника ми потвърдиха, че Блинкен е посъветвал европейците да спрат да говорят с Украйна за НАТО. НАТО няма да има. Темата за НАТО дразни елита на САЩ и те ясно изпратиха сигнал, че Украйна няма да стане член на алианса веднага след войната“, каза Гончаренко. „Ще има някои движения към Алианса. Ще получим малко снизхождение. Но факт е, че през 2024 г. няма да станем членове, това е сигурно“.

Според информация на New York Times, Гончаренко току-що се е върнал от Вашингтон, където се е срещнал с членове на двете партии в Конгреса. Въпреки че позицията на Гончаренко не гарантира, че изявлението му, което „изглежда хвърля светлина върху истинското състояние на отношенията между Киев и неговите съюзници“, то беше съобщено в Kyiv Post и Страна.ua.

Гончаренко може да не е източник, който да се приема твърде сериозно. И все пак последвалата му забележка, че офисът на Зеленски се е „примирил с това“, повтаря признанието на Зеленски пред студентите, дори ако подробностите за Блинкен изискват потвърждение.

Осъзнаването на измамната примамка на НАТО може да е започнало преди месеци, но сега може наистина „да е достигнало до украинското ръководство“, както ми каза един експерт.

Ужасното подозрение беше започнало на втория ден от войната, когато Зеленски се оплака: „Попитах ги – с нас ли сте? Те отговориха, че са с нас, но не искат да ни вземат в Алианса. Попитах 27 лидери на Европа дали Украйна ще бъде в НАТО, попитах ги директно – всички се страхуват и не отговориха. Бяхме оставени сами. Кой е готов да воюва за нас? Честно казано, не виждам никого. Кой е готов да даде на Украйна гаранции за членство в НАТО? Честно казано, всички се страхуват.”

Те изпитаха сериозни проблеми по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г., когато разочарованият Зеленски избухна: „Безпрецедентно и абсурдно е, когато не е определена времева рамка нито за поканата, нито за членството на Украйна. Докато в същото време се добавят неясни формулировки за „условия“ дори за поканата на Украйна“.

Въпреки всички обещания НАТО заяви само това, че „ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията“.

Четири месеца по-късно, на 29 ноември, говорейки от централата на НАТО в Брюксел, Блинкен можеше да предложи само същото старо обещание като обновена информация.

В отговор на въпрос на репортер Блинкен каза: „Мисля, че Алиансът във Вилнюс беше много ясен, че Украйна ще стане член на НАТО, когато всички съюзници се съгласят и когато са изпълнени условията. Това е политиката. Беше ясно заявено във Вилнюс, ясно потвърдено днес“.

В същия ден Зеленски каза на студента: „Или ще бъдем в НАТО, или няма да бъдем в НАТО.

Ние искаме, но…“ Може би осъзнаването е достигнало до украинското ръководство и те сега „са се примирили с това“.

Мръсният номер е в това, че Украйна никога не се е борила на първо място за членство в НАТО.

Сега е ясно, че на няколко пъти в първите седмици на войната Украйна е била готова да размени членството си в НАТО за територия и мир. Тази готовност беше потвърдена от множество хора, участващи в преговорите, включително Нафтали Бенет и Герхард Шрьодер, и двамата изиграха ролята на посредници. Но както наскоро потвърди Дейвид Арахамия, който ръководеше преговорния екип на Украйна, САЩ, Обединеното кралство и техните партньори „всъщност ни посъветваха да не навлизаме в ефимерни гаранции за сигурност“. След това те изпратиха британския премиер Борис Джонсън в Киев, за да каже на Зеленски, според Арахамия, че „няма да подписваме нищо с тях и нека просто да се бием“. Бенет, Шрьодер и турски официални лица, които бяха домакини на преговорите в Истанбул, дадоха потвърждаващи доклади.

Оказва се, че Украйна се е борила не за правото й да се присъедини към НАТО, а за правото на НАТО да позволи на Украйна да се присъедини.

САЩ искаха Украйна да се бори, за да защити политиката на отворени врати на НАТО и правото му на разширяване. НАТО защитаваше не Украйна, а върховенството на принципа, че страните могат да избират собствените си съюзи над принципа на неделимостта на сигурността, който обещава, че една страна не може да купи сигурността си за сметка на сигурността на друга. Както заяви Държавният департамент в началото на войната, „Това е война, която в много отношения е по-голяма от Русия, по-голяма е от Украйна… Има принципи, които са заложени тук… основни принципи.“

Киев може вече напълно да се е пробудил за мръсния трик на Америка: Украйна трябваше да се бие за НАТО, но те няма да бъдат приети в него скоро, ако изобщо някога я приемат.

 Автор: Тед Снайдер; Източник: theamericanconservative.com// Превод и редакция: opposition.bg

1 Коментара

t_ab

преди 4 месеца

Някои още не са научили какво е колониален капитализъм и какво се случва с колониите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.