NYT: Защо Зеленски толкова бърза да получи F-16

Украйна иска спешно бойни самолети и това показва загрижеността й от военните действия срещу Русия

https://svobodnoslovo.eu/svyat/nyt-zashto-zelenski-tolkova-barza-da-poluchi-f-16/116033 SvobodnoSlovo.eu
NYT: Защо Зеленски толкова бърза да получи F-16

Украйна иска спешно бойни самолети и това показва загрижеността й от военните действия срещу Русия

Украйна иска спешно бойни самолети и това показва загрижеността й от военните действия срещу Русия. Но Западът има свой собствен политически календар и ще отнеме много време, за да се обучат пилоти и техници.

„Изтребителите F-16 няма да бъдат доставени на Украйна до следващата година. Но това не разубеди президента Володимир Зеленски миналата седмица да пътува до Холандия, Дания и Гърция, по време на което той събираше обещания да достави такива самолети възможно най-скоро.

Зеленски похвали датското правителство, че „помогна на Украйна да стане непобедима“, като обеща да изпрати 19 самолета. В Атина Зеленски каза, че гръцкото предложение за обучение на украински пилоти ще „помогне в борбата за свобода“.

Връщайки се в Киев, Зеленски получи обещания от няколко страни в рамките на дни или да достави F-16, или да обучи пилоти и техници“, пише The New York Times.

Това беше забележителен почетен кръг в надпреварата за модерни бойни самолети, за които дори украинският министър на отбраната призна, че едва ли ще се сражават преди следващата пролет. И дори тогава само тези няколко пилоти, които говорят английски достатъчно добре, ще могат да ги управляват.

Украинската контраофанзива се развива много бавно това лято и високопарните изявления на Зеленски за доставката на F-16 са косвено признание, че въоръженият конфликт в Украйна, който продължава година и половина, може да се проточи, отбелязват авторите на статията.

Тези изявления също сигнализират, че Зеленски е просто обсебен от тези самолети, които са по-бързи, по-мощни и по-универсални изтребители, от останалите в Киев налични още съветски самолети. Но почти веднага започна дебат за това доколко това ще помогне на Украйна да се бори. F-16 се използва както в нападение, така и в отбрана.

„Украйна твърди, че тези самолети ще променят положението на фронта. Американски служители обаче отдавна са казали, че танковете, боеприпасите и преди всичко добре обучените сухопътни сили са много по-важни в този въоръжен конфликт, където боевете се водят главно на земята.

Западните самолети са скъпи и ще отнеме години, за да бъдат подготвени и обучени достатъчно пилоти, които да осигуряват въздушно прикритие.

Като изисква разполагането на бойни самолети, Украйна също така усеща как политическият часовник тиктака, както казват бивши и настоящи служители в Киев и Вашингтон. Зеленски е мотивиран от желанието да получи възможно най-много F-16 преди началото на изборите в Европа и Съединените щати, тъй като след тях страните, които обещаха изтребители, може да променят мнението си “, се казва в статията.

Най-голямо безпокойство предизвикват Съединените щати, където решимостта на републиканците да изпратят десетки милиарди долари в помощ на Украйна намалява.

Досега администрацията на Байдън не е обещала да изпрати F-16 в Украйна от своя флот. Вярно, миналата седмица тя обяви, че ще обучава пилоти във въздушните бази в Тексас и Аризона от септември.

Очаква се украинските пилоти да се обучават поне четири месеца, тъй като F-16 са по-модерни самолети от тези, с които са летели и с които са свикнали.

Те ще трябва да изучават тактиката на действие и въздушното оръжие, което не са използвали досега. Може да е необходимо дори повече време, за да могат да ги научат на английски, което е необходимо за да изучават инструкциите, както и да общуват с ръководителите на полети и инструкторите.

В плановете за доставка на самолети има и друга пречка. Съединените щати трябва да дадат разрешение на други страни да изпращат американски самолети в Украйна. Администрацията на Байдън е сигнализирала на Дания, Норвегия и Холандия, че ще даде зелена светлина на трансфера. Новият президент обаче може да отмени тези споразумения, ако самолетите все още не са изпратени.

Усеща се, че Зеленски бърза. Той не само прави дипломатически набези, но често говори за F-16.

Привлекателността на този самолет е и в това, че има много от тях. F-16 са в експлоатация във военновъздушните сили на много европейски страни и те постепенно се отървават от тях, преминавайки към по-модерни F-35. За тях на Запад е създадена ремонтна база и система за доставки, има и програми за обучение, които ще позволят тези машини да се експлоатират още дълги години.

Но непосредственият проблем с приемането на обещаните F-16е не е в самите самолети, а в липсата на обучени, говорещи английски пилоти и персонал по поддръжката.

Един съветник от САЩ каза, че Украйна може да разположи първите F-16 веднага след като пилотите бъдат одобрени и обучени да изпълняват различни нападателни и отбранителни бойни мисии. F-16 използва най-модерните оръжия.

Ефективността на F-16 обаче ще бъде ограничена от руските системи за противовъздушна отбрана и модерните изтребители, предназначени специално за борба със самолетите на НАТО.

„В краткосрочен план те ще помогнат малко, но няма да се превърнат в панацея“, каза генерал Джеймс Хекър, командир на американската авиация в Европа.

Американските лидери смятат, че появата на F-16 ще укрепи морала на украинските войници и според тях това ще бъде важен възпиращ сигнал за Москва.

Освен това американското ръководство многократно е заявявало, че доставките на F-16 за Украйна са по-скоро за бъдещето, отколкото за настоящето, заключава The New York Times.

Източник: blitz.bg

6 Коментара

Bad Face

преди 7 месеца

Как то пише днес западната преса: "The fate of Surovikin found its new path. He will remain in the military, but with new responsibilities. Now he will lead the Coordinating Committee on Air Defense (Air Defense) under the Council of the Ministry of Defense of the Commonwealth of Independent States (CIS)." С две думи подготвя новата въздушна отбрана и поредният позор на Запада покрай авантюрата с предоставянето за укровермахта на Ф 16. Подготвя отбраната за въздушният аналог на украинското контранастъпление. Ще гледаме как Ф16 яко горят на земята и във въздуха. Неговата гениалност не може да бъде отречена от нито един НАТО-вски лайномет.

Коментирай

Крис

преди 7 месеца

Аз пък слушах американски военни експерти да коментират, че обучението на един пилот отнема минимум година, а освен това е нужна инфраструктура, като специални писти, с които Украйна не разполага. Значи се очаква руснаците да чакат и да гледат как там строят такива писти? Съмнявам се да се случи. Както и всички тези западни оръжейни компании, заканващи се да строят заводи за оръжия в Украйна. Киевският режим направи вече няколко опита да задейства член 5, твърдейки за падания на руски ракети и дронове в натовски страни. Ами ако накрая някой им се върже? Ядреният апокалипсис ни е в кърпа вързан. Така ли смятат да отърват планетата от излишните за тях 5-6 милиарда души? Интересно как смята да живее после "златният милиард". В бункери, но за колко време? Стотици години?

Коментирай

Жоро

преди 7 месеца

00 срайна окончателно се осра.Конфликта Русия - Запад се пренася в Африка,а Наркомана скоро ще бъде скопен.

Коментирай

Жоро

преди 7 месеца

00 срайна окончателно се осра.Конфликта Русия - Запад се пренася в Африка,а Наркомана скоро ще бъде скопен.

Коментирай

Бате Иво

преди 7 месеца

Хора бре Още ли не разбирате че цялата работа е заради инте.еса на красавице Откъде па накъде е по модерен от МИГ 29 примерно Нашите може Те още са на чертежи

Коментирай

moitoi

преди 7 месеца

Абе КОЙ преди 80г се надяваше на-Оръжието на възмездието-Кой??? Разликата е че ОНЗИ тогава убиваше Евреи и нисшата Славянска раса а Сега Този ЦИОНист-Евреин убива СЛАВЯНИ!!! Знаете ли колко ЦИОНисти са в Правителството МУ???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.